Моля помогнете!
Приятелят ми е чужденец, от държава от Европейския съюз. В момента завършва магистратура в България. Има разрешение за едногодишно пребиваване в България като студент. Прочетох в Интернет, че според закон, приет през 2005г. от правителството на Симеон Сакскуборготски е невъзможен брак между българка и чужденец в България. Според този закон това е възможно само ако този чужденец е живял на територята на страната в продължение на две години или има разрешително за постоянно пребиваване. Това не е ли дискриминационен закон, антихуманен дори?
Възможно ли е да съществува такъв закон в родната ни страна? В чужбина ли трябва да отида, за да се омъжа? Това е нечовешко!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 05:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възможен ли е брак между чужденец и българка в България?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Възможен ли е брак между чужденец и българка в България?
radostna написа:Моля помогнете!
Приятелят ми е чужденец, от държава от Европейския съюз. В момента завършва магистратура в България. Има разрешение за едногодишно пребиваване в България като студент. Прочетох в Интернет, че според закон, приет през 2005г. от правителството на Симеон Сакскуборготски е невъзможен брак между българка и чужденец в България. Според този закон това е възможно само ако този чужденец е живял на територята на страната в продължение на две години или има разрешително за постоянно пребиваване. Това не е ли дискриминационен закон, антихуманен дори?
Възможно ли е да съществува такъв закон в родната ни страна? В чужбина ли трябва да отида, за да се омъжа? Това е нечовешко!
Къде ги четете тези дивотии? Няма пречка да сключите брак, стига той да не се намира в законен такъв на територията на неговата страна. Трябва ви документ от техния орган по гражданско състояние, който да удостоверява че бъдещият ви съпруг не е женен. Апостилира се и се превежда. Това е Другите изисквания са общите:
- медицинско;
- психо;
- декларация заявление
- 2 свидетели
и много да се обичате!
Късмет!
- gery
- Потребител
Чл. 3. (1)/Закон за чужденците в РБългария/ Чужденците в Република България имат всички права и задължения според българските закони и ратифицираните международни договори, по които Република България е страна, с изключение на тези, за които се изисква българско гражданство.
За сключване на граждански брак от чужденец с български гражданин не се изисква постоянно пребиваване,а напротив-при положение , че бракът не е сключен ,за да се извлече някаква облага или друг забранен от закона резултат , след две години от неговото сключване чужденецът придобива правото на постоянно пребиваване в страната съгласно чл.25,ал.2 от Закона за чужденците.
За сключване на граждански брак от чужденец с български гражданин не се изисква постоянно пребиваване,а напротив-при положение , че бракът не е сключен ,за да се извлече някаква облага или друг забранен от закона резултат , след две години от неговото сключване чужденецът придобива правото на постоянно пребиваване в страната съгласно чл.25,ал.2 от Закона за чужденците.
- lawhope
- Потребител
Re: Възможен ли е брак между чужденец и българка в България?
Къде ги четете тези дивотии? Няма пречка да сключите брак, стига той да не се намира в законен такъв на територията на неговата страна. Трябва ви документ от техния орган по гражданско състояние, който да удостоверява че бъдещият ви съпруг не е женен. Апостилира се и се превежда. Това е Другите изисквания са общите:
- медицинско;
- психо;
- декларация заявление
- 2 свидетели
и много да се обичате!
Късмет![/quote]
Здравей,
Много многооо благодаря за отговора на моя въпрос. Сърфирах из портала http://www.sofiaecho.com и от там ги прочетох "тия дивотии" и така се обърках. Имаше една статия как едно момиче - българка се омъжва за приятеля си гърк в Атина, защото не могли да сключат граждански брак тук.... Както и да е сега ми олекна.
Приятен ден и много усмивки!
- медицинско;
- психо;
- декларация заявление
- 2 свидетели
и много да се обичате!
Късмет![/quote]
Здравей,
Много многооо благодаря за отговора на моя въпрос. Сърфирах из портала http://www.sofiaecho.com и от там ги прочетох "тия дивотии" и така се обърках. Имаше една статия как едно момиче - българка се омъжва за приятеля си гърк в Атина, защото не могли да сключат граждански брак тук.... Както и да е сега ми олекна.
Приятен ден и много усмивки!
- radostna
- Младши потребител
lawhope написа:Чл. 3. (1)/Закон за чужденците в РБългария/ Чужденците в Република България имат всички права и задължения според българските закони и ратифицираните международни договори, по които Република България е страна, с изключение на тези, за които се изисква българско гражданство.
Здравей, много благодаря за правната информация. Имам само още един въпрос. Когато цитираш закона не ми стана ясно следното: след "две години от сключване на граждански брак чужденецът придобива правото на постоянно пребиваване в страната съгласно чл.25,ал.2 от Закона за чужденците". Добре, но след като чуждестранен гражданин има брак с български, това означава ли че не може да пребивава на територията на България през тези две години постоянно, докато няма разрешение/право за постоянно пребиваване? Или може би трябва да се придържа към договореността със страните на европейския съюз за престой от 90 дни във всеки шест месеца от датата на първото пристигане в страната?
- radostna
- Младши потребител
Постоянно пребиваване означава ЗА НЕОПРЕДЕЛЕН СРОК! Що се отнася до въпроса ти ако сте женени колко може да пребивава?-то твоят приятел или вече мъж може да пребивава до една година,което означава ПРОДЪЛЖИТЕЛНО,но той и без друго пребивава тук законно ,след като учи,така ,че както каза колегата по-горе : Обичайте се и бъдете щастливи!!!! Успех и от мен и всичко най-хубаво!
- lawhope
- Потребител
Чл. 23. (1) Чужденците пребивават в Република България краткосрочно и дългосрочно.
(2) Краткосрочното пребиваване е до 90 дни от датата на влизането в страната. Срокът може да бъде продължен от службите за административен контрол на чужденците по причини от хуманитарен характер.
(3) Дългосрочното пребиваване е:
1. продължително - с разрешен срок до една година;
2. постоянно - с разрешен неопределен срок.
Трябва да имате предвид, че веднъж поискано от службите за административен контрол на чужденците продължително пребиваване за срок от една година на едно основание (изредени в чл. 24 ЗЧРБ)- във вашия случай като студент- на следващата година не може да промените това основание - например да се иска издаване на разрешение за продължително пребиваване на основание т.5. , ал. 1 от чрл. 24 ЗЧРБ - имат основание да им бъде разрешено постоянно пребиваване или са сключили брак с български гражданин или с постоянно пребиваващ в страната чужденец. Това е някаква тъпа недомислица поне за мен, но въпреки това е законово нора и службите за адмиистративен контрол си я следят и спазват най-стриктно.Така че , за да може вашият приятел да стои на територията на Република България необезпокояван , ще трябва две години след сключването на брака да продължи да учи като студент и това да бъде неговото основание за искане за проължително пребивване.след изтичането на тези две години вече той ще може да поиска разрешение за постоянно пребиваване.
При промяна на основанието или ще му бъде отказано издаване на разрешение за престой или ще трябва да се иска съдействието на представителството на неговата държава в България, която учтиво да помоли служителят от българската служба да бъде така добър и да му издаде разрешението, макар и в "леко" нарушение на законова забрана.
(2) Краткосрочното пребиваване е до 90 дни от датата на влизането в страната. Срокът може да бъде продължен от службите за административен контрол на чужденците по причини от хуманитарен характер.
Трябва да имате предвид, че веднъж поискано от службите за административен контрол на чужденците продължително пребиваване за срок от една година на едно основание (изредени в чл. 24 ЗЧРБ)- във вашия случай като студент- на следващата година не може да промените това основание - например да се иска издаване на разрешение за продължително пребиваване на основание т.5. , ал. 1 от чрл. 24 ЗЧРБ - имат основание да им бъде разрешено постоянно пребиваване или са сключили брак с български гражданин или с постоянно пребиваващ в страната чужденец. Това е някаква тъпа недомислица поне за мен, но въпреки това е законово нора и службите за адмиистративен контрол си я следят и спазват най-стриктно.Така че , за да може вашият приятел да стои на територията на Република България необезпокояван , ще трябва две години след сключването на брака да продължи да учи като студент и това да бъде неговото основание за искане за проължително пребивване.след изтичането на тези две години вече той ще може да поиска разрешение за постоянно пребиваване.
При промяна на основанието или ще му бъде отказано издаване на разрешение за престой или ще трябва да се иска съдействието на представителството на неговата държава в България, която учтиво да помоли служителят от българската служба да бъде така добър и да му издаде разрешението, макар и в "леко" нарушение на законова забрана.
- mandradjiev
- Младши потребител
mandradjiev написа:Чл. 23. (1) Чужденците пребивават в Република България краткосрочно и дългосрочно.
Здравей,
Информацията, която ми изпрати е много интересна. Аз очаквах, че има нещо "необяснимо" в изчакването от две години и след това издаването на разрешение за постоянно пребиваване. Още повече, че основанието не може да се променя, въпреки че фактическите обстоятелства се променят! Това ще го напиша в Интернет да ни се чудят европейците на разсъжденията ))) Относно процедурата по издаването на разрешение за постоянно пребиваване, мисля че е невъзможно човек да се сблъска с подобна такава в една цивилизована страна. Имам много приятели, сключили брак в чужбина - САЩ, Гърция, Малта, и Австрия. Това, което се случва след сключване на брак там е: веднага им се издава разрешение за постоянно пребиваване, документ, който могат да ползват само на територията на съответната държава. Естествено нямат гражданство за получаването, на което трябва да минат съответния брой години. ТАКАВА ГЛУПОСТ не съществува в никое законодателство. Трудно ми е да разбера, защо са тези усложнения спрямо чужденците? Какви толкова привилегии могат да ползват на територията на родната ни корумпирана, изостанала държавица - да работят нелегално за по-високо заплащане? Това е достойно за комедия. Наистина и ние имаме понякога проблеми с емигранти от арабските страни и прочие, но към цивилизовани, европейци да съществуват такива предрасъдаци, ума ми не го побира. А аз каквото и да говоря за България, правя го не с обида, а с болка, че нещата не са нормални. Истината е, че много си обичам "родината", а не "държавата" . Ако ще се жения искам да е тук, пък ако после ще е трудно да се съобразим с законите, ще се преместим в неговата страна "на по-цивилизовано".....но България ще ми липсва...
- radostna
- Младши потребител
Aз от 3,5 г. сам омъжена в Англия за грузинец. Актът за гр. брак е регистриран в България. Имаме дете на 2 г. Вече имаме доживотни визи и мислим да дойдем в България. Има ли някакво предимство за съпруга ми за получаване на разрешение за постоянно пребиваване, поради това че е женен за бълг. гражданин?
Разбира български език, но му е трудно да говори-говори на руски език.
- bbb
- Младши потребител
bbb написа:Aз от 3,5 г. сам омъжена в Англия за грузинец. Актът за гр. брак е регистриран в България. Имаме дете на 2 г. Вече имаме доживотни визи и мислим да дойдем в България. Има ли някакво предимство за съпруга ми за получаване на разрешение за постоянно пребиваване, поради това че е женен за бълг. гражданин?
Здравей bbb,
Мисля, че ако съпруга ти има британско гражданство и при условие, че се присъединим към Европейския съюз през 2007, ще може да пребивава "постоянно" на територята на страната без проблеми. Но за момента от информацията и обясненията, които получих от юристите в този форум, мисля че ще трябва да кандидатства пред административните служби на Р. България за получаване на разрешение за "продължително" пребиваване на основание сключен граждански брак с български гражданин и да получи разрешително със срок максимум до една година, след което трябва да го поднови на същото основание и така, докато минат две години и получи разрешително за постоянно пребиваване.
Вие сте женени от 3,5г. и до сега сте пребивавали в Англия, може и да има вариант за получаване на постоянно пребиваване, тъй като две годишния период от брака е изтекъл? Но все пак не сте живяли в България, и не съм сигурна как точно се прилага закона. Но процедурите с административните ни власти - МВР са доста сложни, така че моят съвет е да потърсиш възможно най-добрата информация от компетентни хора, ако сте решили да се местите тук. Провери всички детайли и се запаси с достатъчно време.
- radostna
- Младши потребител
Най-точна информация ще получите от чл.6 ал.1 от Кодекса на международното частно право (КМЧП). Вашият случай е включен в първата хипотеза на посочения текст (Вие сте български гражданин).
Но трябва да се има предвид и разпоредбата на ал.3 от същия член (необходимо е отечественото право на Вашия бъдещ съпруг да има разпоредба, подобна на разпоредбата на чл.6 ал.1 от КМЧП). Ако тези изисквания са спазени, липсва законова пречка да сключите граждански брак в РБ.
Останалите подробности относно документите, колегите вече са Ви ги написали.
Желая Ви щастие.
Но трябва да се има предвид и разпоредбата на ал.3 от същия член (необходимо е отечественото право на Вашия бъдещ съпруг да има разпоредба, подобна на разпоредбата на чл.6 ал.1 от КМЧП). Ако тези изисквания са спазени, липсва законова пречка да сключите граждански брак в РБ.
Желая Ви щастие.
- marian
- Младши потребител
Отговор
Най-точна информация ще получите от чл.6 ал.1 от Кодекса на международното частно право (КМЧП). Вашият случай е включен в първата хипотеза на посочения текст (Вие сте български гражданин).
Желая Ви щастие.
Желая Ви щастие.
- marian
- Младши потребител
???
Аз съм съгласна да има такива изисквания към чуждите граждани тъй като някои евр.старни имат дори по лоши като например 3 год. съжителство на един и същи адрес и тогава право на пребиваване за неопр. срок и то само ако имаш работа.Така, че при нас пак е по леко.
- lexyto13
- Младши потребител
Re: Отговор
marian написа:Най-точна информация ще получите от чл.6 ал.1 от Кодекса на международното частно право (КМЧП). Вашият случай е включен в първата хипотеза на посочения текст (Вие сте български гражданин).
Желая Ви щастие.
Здравейте marian,
много благодария за съвета. Ще проверя този въпрос.
Приятна вечер
- radostna
- Младши потребител
Re: ???
lexyto13 написа:Аз съм съгласна да има такива изисквания към чуждите граждани тъй като някои евр.старни имат дори по лоши като например 3 год. съжителство на един и същи адрес и тогава право на пребиваване за неопр. срок и то само ако имаш работа.Така, че при нас пак е по леко.
Здравейте lexyto13,
В Европейския съюз страните членки се ползват от четрите свободи - на свобдно предвижване на хора, капитали и услуги. Но не съм съгласна моята държава да има изисквания спрямо чужденците, които не отговарят на реалностите и не приличат по правната си уредба на изискванията, които страните от Европейският съюз имат в тази област. НАИСТИНА Е СМЕШНО държава, която иска да се присъедини към "един клуб от държави", имащ свои правила, да приема само част от тези правила, т.е тези които и харесват. Това говори за ниска култура и за неготовност да се приемат отговорностите на новите реалности. Лесно е да съдим "лошото", като се отнасят някъде лоша с нас, да се отнасяме и ние лошо с тези държави...тази философия няма голямо бъдеще, защото ако не започнем да съдим "доброто" и да го "култивираме" в нашата култура ще бъдем като Бай Ганьо в Европа, която няма да се окаже подходящата среда за нас и бързичко ще си кажаем: "Хайде бе, хайде да си излезем, остави ги тези чифути"...
- radostna
- Младши потребител
Радостина, много си права по отношение на частичното приемане на идеите на ЕС. Такова приемане на парче може да се види и от слепец във всеки новоприет закон. Реципиране по български - ужас.
- marian
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|