начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Административен казус - семейни помощи за деца

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Административен казус - семейни помощи за деца

Мнениеот portokal » 14 Юни 2006, 22:27

Правилник за прилагане на ЗСПД
Чл. 4. Директорът на Дирекция "Социално подпомагане" се произнася в 14-дневен срок от подаване на молбата със заповед...
Чл. 5. В случаите, когато е приета молба-декларация с нередовни или липсващи документи, на лицето се дава 14-дневен срок за отстраняване на допуснатите нередовности.

Според вас откога тече срокът по чл. 4 в случаите на чл. 5?
Според мен - от отстраняването на нередовностите. Безумие е да се смята, че пак от подаване на молбата. Донасят ти документите в последната минута на 14-дневния срок, обаче ти до изтичането на тази последна минута трябва и да си се произнесъл.
В подобен смисъл - от отстраняване на нередовностите - е и чл. 30, ал. 3 от новия АПК. Който би трябвало да се прилага субсидиарно и при семейните помощи за деца.
Обаче ми казаха, че в Агенцията за социално подпомагане били категорични: срокът по чл. 4 тече винаги от първоначалното подаване на молбата.

Е тва не е ли безумно?!
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Административен казус - семейни помощи за деца

Мнениеот donna » 14 Юни 2006, 22:43

portokal написа:Правилник за прилагане на ЗСПД
Чл. 4. Директорът на Дирекция "Социално подпомагане" се произнася в 14-дневен срок от подаване на молбата със заповед...
Чл. 5. В случаите, когато е приета молба-декларация с нередовни или липсващи документи, на лицето се дава 14-дневен срок за отстраняване на допуснатите нередовности.

Според вас откога тече срокът по чл. 4 в случаите на чл. 5?
Според мен - от отстраняването на нередовностите. Безумие е да се смята, че пак от подаване на молбата. Донасят ти документите в последната минута на 14-дневния срок, обаче ти до изтичането на тази последна минута трябва и да си се произнесъл.
В подобен смисъл - от отстраняване на нередовностите - е и чл. 30, ал. 3 от новия АПК. Който би трябвало да се прилага субсидиарно и при семейните помощи за деца.
Обаче ми казаха, че в Агенцията за социално подпомагане били категорични: срокът по чл. 4 тече винаги от първоначалното подаване на молбата.

Е тва не е ли безумно?!

Ти задаваш въпрос по един от най-безумните закони .Няма да ти пиша мнение ,защото каквото и да напиша то сигурно ще е в разрез с някое велико прочувствено писмо на Агенция социално подпомагане .
Но ще ти дам линк към клуб социални дейности на дир-а там питай ,питай каква им е и практиката и имат ли някакви указания
http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=socialwork
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 14 Юни 2006, 22:48

Аз го знам клуба в Дира. Явно е такава практиката. ;-) От човек от системата го чух това. Така че и да питам там...
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 14 Юни 2006, 22:50

portokal написа:Аз го знам клуба. Явно е такава практиката. ;-) От човек от системата го чух това. Така че и да питам...

:lol: :lol: :lol: ти ги питай за някое писмо ,инък те самите социални си тълкуват едно към наникъде ,особенно ако не са спуснати указания ,безумие или не ............
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 14 Юни 2006, 22:54

Не, нямат писмени указания. Просто тълкувание - но отгоре. Както и да е. За мен е безумно, но то малко ли безумни неща има. ;-)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 15 Юни 2006, 09:52

Prav ste kolega. Problema ne e vav vashia televizor.
Tova 4e slujitelite v dadena direktsia Sotsialno podpomagane ne mogat da 4etat zakona/pravilnika i ne mogat da misliat si e tehen problem. Taka 4e posavetvataite klientite si nezavisi mu ot tova koeto mu kazvat ot direktsiata toi da si vhodira dokumentite.Ako triabva da si zavede i delo za tova 4e ne sa mu dali vazmojnost da otsrani neredovnostite.Taka moje niakoi advokat da is izkara i advokatsko vaznagrajdenie.Drug na4in nevijdam za da nakarate niakoia administratsia da si spazva zakona/pravilnika.
Shto se otnasia do pismata ukazatelni i tempodobni te ne sa izto4nik na pravo.
Uspeh
neznaiko
Потребител

Назад към Семейни казуси