начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

нужда от съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нужда от съвет

Мнениеот angelkz » 15 Юни 2006, 10:09

Здравейте, уважаеми дами и господа
С Решение на Районен съд гр.Казанлък № 172 “б” / 03.01.2006 год. по бракоразводно дело № 1417 / 2005 год. по взаимно съгласие, попечителството върху 6 /шест/ годишната ми дъщеря – Мария Ангелова Ангелова е присъдено на бившата ми съпруга Десислава Цветкова Димитрова, а на мен е определен режим на контакт с детето и издръжка.
Бившата ми съпруга е редник в Редовната Българска Армия. Като такава от 26.03.2006 год. е на мисия в Ирак за срок от 6 /шест/ месеца т.е. до 29.09.2006год. При така стеклите се обстоятелства, тя оставя на майка си /бабата на детето ни/ – Мариана Милорад Стаич - Генерално пълномощно, в което и делигира права касаещи имуществени и финансови правомощия, без да е опоменато къде и на кого оставя детето.
В този смисъл, аз съм разколебан по отношение правата на бабата над детето ми. Не са редки и случаите, когато в присъствие на детето, тя се държи грубо и невъзпитано с мен, без да зачита и най – малко родителските ми права. Стреми се непрекъснато да ме унижава и уязвява.
Силно съм разтроен и от обстоятелството, че детето ми е положено на ежедневен стрес от средата , в която живее. Много често то е оставяно при разни баби, лели, вуини и др. лица, които не рядко упражняват насилие върху него. Почти при всеки контакт с мен, детето ми споделя това и в много случай се страхува да се върне при тях. Убеден съм, че това неминуемо ще доведе до тежки психологични травми върху крехката му психика.
С напускане на страната от бившата ми съпруга, считам, че обстоятелствата, при които са и присъдени родителските права са напълно променени и тя реално не може да ги упражнява.
В тази връзка съм завел пред Районен съд гр.Казанлък съдебен иск №507/2006год. за промяна на родителските права за времето, когато отсъства от страната. Не знам по какви причини иска се протака, а има и вероятност решението да бъде взето след завръщането на бившата ми съпруга /след 4 /четири/ месеца/, което губи не само смисъла на иска, но може и да доведе до действително психологическо увреждане на детето ми.
Искам да уточня че това не е първата мисия на бившата ми съпруга.Предния път тя ходи в Авганистан, тогава все още бяхме женени и аз се грижих за дъщеря ни
Като имате впредвид горе изложеното Ви моля:
1. За юридическо становище по какъв законов и бърз начин при отсъствие на единия родител извън страната, другия временно да може да упражнява родителските си права, а не детето да бъде оставяно на втори, трети и други лица, при които едва ли ще се чувства по – добре от това да бъде при родителя си.
angelkz
Нов потребител

Мнениеот angelkz » 15 Юни 2006, 11:23

дали ще се намери някой да ми отговори на въпроса?
angelkz
Нов потребител

Мнениеот angelkz » 15 Юни 2006, 11:39

Незнам дали точно сам си задал вапроса , но наистина имам нужда от вашия съвет
angelkz
Нов потребител

Мнениеот lawhope » 15 Юни 2006, 12:01

От това , което пишете разбирам,че чакате дело ,което скоро наистина няма да приключи...Според мен, можете да се позовете на чл.7,ал.1 от Закона за закрила на детето,където изрично е посочено,че в случай като Вашия можете да потърсите подкрепата на Социално подпомагане ,както и на Полицията,които са длъжни да Ви окажат необходимото съдействие в случай на упражнявано насилие и тормоз над дъщеря Ви.Мисля,че най-добре е да подадете заявление до Социално подпомагане и да опишете случая така,както сте го описали тук,като поискате да Ви съдействат до връщането на майката детето да остане при Вас,защото Вие сте родител,не сте лишен от родителски права и в случая сте в пълното си право да вземете детето си при Вас.Нещо повече-можете да упоменете,че в момента водите дело по отношение на промяна в правото на отглеждане и възпитание на детето от майката,която явно е в невъзможност да изпълнява родителските си задължения.Потърсете и съдействието на Полицията при положение,че бабата Ви пречи по някакъв начин-лошото е ,че детето няма поне 10 годинки,за да бъде разпитано и да потвърди това,което казвате , но на Ваше място бих си го взел веднага със съдействието на посочените органи по-горе!Въобще не чакайте повече и не си мислете,че ще направите нещо незаконно,но го направете след като по надлежния ред потърсите съдействието на социалните или полицията..Успех!
lawhope
Потребител

Мнениеот angelkz » 15 Юни 2006, 14:28

Благодаря ти за отговора "lawhope".Но малко след като замина бившата ми съпруга аз си бях взел детето при себе си но от полицията ме извикаха и ми казаха да жарна детето на баба му. Така че не мисля че ще получа тяхното съдействие
angelkz
Нов потребител

Мнениеот lawhope » 15 Юни 2006, 18:23

Не мога да гадая защо са решили така , но не напразно Ви написах да направите нещо след като се обърнете към тях официално за помощ.Детето трябва да живее при родителите си и това ,че сте разведен не дава основание на полицията да подкрепя бабата,а да Ви игнорира Вас при положение ,че майката ,която е длъжна да се грижи за него ходи на мисии-утре може да замине за Иран....Родителските права са лични и не се прехвърлят,пък било то и на баба-законът изрично указва случаите ,в които детето може да се отглежда от баби и дядовци,но Вие категорично не попадате в тях!Затова цитираният по-горе от мен закон защитава интересите на детето,а явно неговите интереси не са защитени по най-добрия начин от псевдогрижите на бабата.Ако всичко,което пишете е истина и Вие работите,имате жилище и условия за отглеждането и възпитанието на своята дъщеря,то и законът Ви дава правото да внесете тази промяна в съществуващите в момента отношения-не се примирявайте , а търсете правата си и намерете някой колега,който да задвижи по най-бързия начин нещата,защото сам явно трудно ще се справите,особено в този малък град,където всички се познавате и всичко се решава предварително.
lawhope
Потребител

Назад към Семейни казуси