начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

СЛЕДОВАТЕЛИТЕ - КОЛКО И КЪДЕ СМЕ???

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот sledomagrz » 29 Юни 2006, 10:41

Колегата, или колежката bluebarovka е права:
Наистина в процеса е предвидено "докладване "на прокурора по реда на чл. 219 и 226 от НПК. Това докладване има голям смисъл предвид невъзможността на прокурора да връща за доразследване. Ако имате работа с коректен колега прокурор, няма да е проблем да си напишете в бланката че е "устно" докладвано. Но представете си да бъде наказан прокурор за несвършена работа по някое досъдебнво производство?! С кого ще се извини. С несвършена работа от следователя / дознателя/ и тогава ако не е коректен по никакъв начин не можете да докажете че не е прав и че сте му докладвали резултатите по хода на разследването, че сте се съобразили с указаното от него. Предвид това, намирам, че следва да се изпраща на прокурора с писмо цялото досъдебно производство при обстоятелства по чл.219 и чл. 226. При докладването преди провеждане на привличане и предявяване! Аз лично не съм се интересувал как го правят останалите ми колеги. В зависимост от прокурора с който работя и независимо от личността му когато се касае за производства под т.н. "специален надзор" дано не греша термина, то тогава пращам делото до прокурора, пиша си един доклад с който го уведомявам за установеното към момента. В този доклад по чл. 219 вписвам и точно диспозитива който ще впиша в постановлението за привличане на обвиняемия. По този начин се решават два проблема. ПЪРВО- наблюдаващия прокурор има възможност /ако иска за напред да няма проблеми с делото/, да се запознае лично с материалите и да посочи промени по диспозитива в писмен вид. Ако допусне грешка си е негов проблем. Ако го е домързяло пак си е негов проблем. Ние сме длъжни да изпълним указаното. ВТОРО- никой не може да ни обвини,че сме взели решението на своя глава. ОСНОВАТЕЛНО ще ни обвини съответния наблюдаващ прокурор, ако не сме вписали в диспозитива обстоятелствата така както той смята за правилно, при положение че не му е докладвано и че сме му го пратили, да речем с мнение за прекратяване, пак недокладвано. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТТА И ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ ОСОБЕНО СЕГА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО С МНЕНИЕТО ИМ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СМЕ СЪГЛАСНИ ИЛИ НЕ. За да няма обаче спор, то това мнение следва да бъде изразено писмено от съответния прокурор. Ако не го е изразил си е за негова сметка и може да се сърди само на себе си. Ако е бил натоварен и не се е запознал, вината не е наша. Не е наша вината и за тези срокове и недопускане връщането на делата. А дали тогава ще има резолюция или не е без значение. Ние ще сме изпълнили и процесуално и морално задължението си да сме съобразили действията си с наблюдаващия прокурор.
Заради това колеги е най добре да се докладва писмено. В крайна сметка това ще е и заключението ни по досъдебното производство, та кога ще го мислим дали преди 219 и 226 или при приключване е все едно. Важното е ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТна наблюдаващия прокурор да изрази мнението си преди окончателното постъпване на производството в прокуратурата и ДА НЕ МУ СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ в последствие да обвини нас в негов пропуск или грешка. Така смятам аз.
По отношение на mm2 смятам следното:
Няма процесуално основание прокурора да върне с каквото и да било указание и под каквато и да било форма върнато от съда за доразследване или каквото и да било там досъдебно производство. Зависи от директора и неговото самочувствие на ръководител дали и по какъв начин да отговори на такова "указание". Това е работата му, да преценява и конкретно да допуска и разпределя производствата.
В интерес на истината, ако този прокурор който иска да му се свърши работата, много лесно може с едно постановление за възлагане на съответните следствени действия пак да го направи. Това вече ще е процесуално допустимо. Конкретният казус опира в поемане на отговорността и преценка точно какви следствени действия следва да се извършат и явно прокурора "указал" доразследване /каква глупост/ от мързел или некомпетентност си слага таралеж в гащите.Работата е там, че много от прокурорите не разбират дори за какво е върнато делото. Всички помним великите прокурорски указания при връщане за доразследване по дела върнати на прокуратурата от съда- "ДА СЕ ИЗПЪЛНЯТ УКАЗАНИЯТА ДАДЕНИ ОТ СЪДА". Сега това е невъзможно.
Да извършим конкретни следствени действи- да, но когато са конкретно указани с конкретно постановление. Това е помощтта която следва и можем да окажем на прокурора и аз бих го направил с удоволствие, защото колеги да не забравяме, че върнато от съда досъдебно производство кореспондира И С ГРЕШКИ ДОПУСНАТИ ОТ НАС.
Но да връщат цялото досъдебно производство с "указание" е грешка на прокурора и ако мисли за работата си няма да го направи, защото това е загубено за него време, а процесуалните срокове. Дори директора да не върне това досъдебно производство, предвид липсата на процесуално основание, то всеки следовател е ДЛЪЖЕН ДА ГО НАПРАВИ. АКО ДИРЕКТОРА ГО Е ДОПУСНАЛ, ЗНАЧИ не е за това място. Не е човек който може да поеме отговорността която по презумпция му се делегира с поемането на длъжността.
Така, че колега mm2, ако директора не го е направил, направете го Вие. Просто напишете на прокурора, че нямате процесуално основание да преценявате какво е указал съда и посочете, че ако иска да му помогнете в доразследването, да Ви го укаже с отделно постановление в което да посочи конкретните следствени действия, пък ако ще това да е свързано и с посочени от негова страна срокове за провеждането им. Така ще знаете какво да извършите конкретно, така както го мисли прокурора и ще можете да си го разпределите във времето съобразено с провежданите следствени действия от Вас по досъдебните производства които са Ви на бюрото. В противен случай бъдете сигурен че прокурора ще обвини Вас в несвършена работа ако отново съда в последствие реши друго- различно от това което смята този прокурор.
Ще се радвам ако това уеднаквим в практиката.
Приятна работа колеги.
sledomagrz
Младши потребител

Мнениеот porcelain » 29 Юни 2006, 11:26

имате ли представа за какво ще са тези семинари на следствието в Балчик и в Приморско
porcelain
Младши потребител

Мнениеот shh70 » 29 Юни 2006, 13:41

porcelain написа:имате ли представа за какво ще са тези семинари на следствието в Балчик и в Приморско

Един повод за колективна разпивка. На тези семинари друго не се прави.
shh70
Младши потребител

Мнениеот shh70 » 29 Юни 2006, 13:42

porcelain написа:имате ли представа за какво ще са тези семинари на следствието в Балчик и в Приморско

shh70
Младши потребител

Мнениеот shh70 » 29 Юни 2006, 13:42

shh70
Младши потребител

Мнениеот bluebarovka » 29 Юни 2006, 16:23

Всяка година ОСлС - Добрич организират събиране в Балчик. Аз съм била през 2004г.Общо взето, обсъждаха се актуални и наболели проблеми, / които според мен сега са в още по - голям обем от тогава /, хубавото е и че присъства Директорът Александров. Лично аз тази година не съм от заминаващите за Балчик, тъй като тази година нашият шеф си определи хората, които ще ходят.Надявам се след срещата, да има споделени впечатления във форума и новини за такива като мен, които ще стоят по работните си места утре :D
Аватар
bluebarovka
Младши потребител

Мнениеот sledovatelia » 05 Юли 2006, 20:58

Колегите които са били на семинарите, нали нямат нищо против да споделят във форума за какво е ставало въпрос....аз лично с интерес бих научил...:::)))
sledovatelia
Младши потребител

Мнениеот mm222 » 10 Юли 2006, 16:40

Добър ден колеги ! Първо за семинара в Балчик.Присъства г - н Александров това което той каза е че в новия ЗСВ се лансира идеята за Бюро за разследване /името може да не е точно такова/ което да се изгради на основата на сегашните служби.Службите няма да са самостоятелни юредически лица а ще са поделения на централното бюро.Ще има промени в НПК есента като ще ни върнат престъпленията от и срещу малолетни и непълнолетни и корупционните текстове.За това се бави и новия ИРОП.Всичко това било съгласувано с главния прокурор.Командировки есента по други райони няма да има но ще се прехвърлят дела от по натоварените служби.По отношение на произшествията със служители на МВР казаха да ги посещаваме само ако ни повикат иначе да си траем.Това е най-общо казано. Колеги чувам , че в някой райони прокуратурата използва чл.196, ал.І т.5 от НПК и прехвърля дознания в следствието.Чували ли сте нещо такова ?
mm222
Потребител

Мнениеот ludi » 10 Юли 2006, 20:59

Круела стига с това вземане от нас и даване на вас.Нищо подобно няма.В града в който работя не съм чул да има образувано следствено дело след влизането в сила на новият НПК.Това "следовател"стана най-сладката работа.Ще цитирам един ваш колега"станахме пазачи на стари дела".По въпросните дела има направени искания до гл.прокурор за удължаване на срока до изтичане на давностният такъв,така че следователят ще се окаже прав.Не казвам ,че сте виновни за нещо,такъв е закона.Само ,моля ви се не обиждайте дознателите и не омаловажавайте труда им.Не забравяйте ,че докато вие пазите плодовете на дългогодишният си труд,някой поработва.Лично аз за последните три месеца съм приключил 45 досъдебни производства срещу известен извършител,повечето от тях за престъпления подсъдни на първа инстанция на ОС.Нямам нищо против да ви върнат част от текстовете. Непълнолетните да вземете пак е нещо,само не ми говорете за сложни дела и за некадърност.Все пак е грехота подготвени хора да стоят без работа и да получават заплата.Няма такава държава в света.Желая успех на бъдещото бюро за разследване.
ludi
Потребител

Мнениеот fozi » 10 Юли 2006, 22:27

mm222 написа:Добър ден колеги ! Първо за семинара в Балчик.Присъства г - н Александров това което той каза е че в новия ЗСВ се лансира идеята за Бюро за разследване /името може да не е точно такова/ което да се изгради на основата на сегашните служби.Службите няма да са самостоятелни юредически лица а ще са поделения на централното бюро.Ще има промени в НПК есента като ще ни върнат престъпленията от и срещу малолетни и непълнолетни и корупционните текстове.За това се бави и новия ИРОП.Всичко това било съгласувано с главния прокурор.Командировки есента по други райони няма да има но ще се прехвърлят дела от по натоварените служби.По отношение на произшествията със служители на МВР казаха да ги посещаваме само ако ни повикат иначе да си траем.Това е най-общо казано. Колеги чувам , че в някой райони прокуратурата използва чл.196, ал.І т.5 от НПК и прехвърля дознания в следствието.Чували ли сте нещо такова ?
Успокоих се след това писание за следователите... Добре е да ви "върнат" делата най-вече от малолетни /предполатам извършени от тях/ и дано най-сетне получат своето възмездие тези малки разбойници, които според някои непросветени не носят наказателна отговорност:) Пък и успех за тези срещу малолетни и непълнолетни /вероятно пострадали?/... Не бях чувал за такова деление, но вероятно с промените в НПК ще ги въведат:)
fozi
Младши потребител

Мнениеот fozi » 10 Юли 2006, 22:33

cruel_la написа::cry: Мда.Чували сме че и ги гледаме вече. Иззема от един, и дава на друг.Така си е.Пак на нас ни дават.не мога да си обясня защо.:D
Привет cruel_la:) В София пък тенденция е обратна. Нашите прокурори, едни тъпаци, си държали дознания, които трябвало да преобразуват в следствени преди месеци или пък да образуват такива и сега взело, че им хрумнало да ги пращат за разследване на дознателите... Странна работа са това прокурорите, ей:) Що не вземе да се менкате с нашите следователи, че да се оправят нещата? Вашите прокурори ще престанат да ви дават дознателски дела, а пък нашите със сигурност ще си оставят следствените на следователите:)
fozi
Младши потребител

Мнениеот porcelain » 13 Юли 2006, 13:48

и на семинара в Приморско са казали същите неща,както и на този за колегите от Северна България,което колегата mmm222,споделя тук.Това поне казаха колегите,които присъствуваха на това събитие.Споменали също,че е вероятно и текстовете по 321 и 201-22 да бъдат върнати,но нищо май не било сигурно ...Всяка заповед е предпоследна... :?
porcelain
Младши потребител

Мнениеот zidaromazach » 18 Юли 2006, 14:22

И колко и къде сте следователите?
Обзалагам се че половината от останалите в системата са с право на пенсия и всеки момент ще се измъкнат. Естествено може да ги възпират неиздължени кредити примерно но който се е спирал пред порталите на разни РПУ-та и други подобни ще види некролозите на хора по на колко години са (50-60). Работата изсмуква живеца, хора! Който изтърве навременното пенсиониране, съвсем доброжелателно го казвам, има огромна вероятност да си замине набързо към вечните ловни полета.
zidaromazach
Потребител

Мнениеот a.v.petleshkova » 18 Юли 2006, 16:24

Колеги, не съм следовател, дознател и прокурор, адвокат съм. Извинете, че влизам в този диалог между Вас, но го следя отначало с интерес и ми е болно от разсипията в държавата.
Искам да споделя с Вас едни казус. Клиентът ми първо е разпитван като свидетел, което е обичайната практика за "затъване сам в блатото", не се постига споразумение с подалия тъжбата, привличат го като обвиняем с одобрението по 219 от прокурора, следват разпити, и на база събрания доказателствен материал преди и след привличането, като разпитите, проведени преди привличането също били с доказателствена стойност без даса повторени след това, аз съответно оспорвам доказателствата и соча необследване на други и искам прекратяване поради неизпълнение на всички елементи от фактическия състав на престъплението, водещият разследването изпраща материалите с мнение за прекратяване, наблюдаващият прокурор пък неофициално е заявил на трето лице, че ще внесе делото с обвинителен акт в съда, независимо, че не са налице данни за престъпление, за да не оспорва тъжителят постановлението за прекратяване?! Какво правим, колеги?! Къде отиваме?!
a.v.petleshkova
Нов потребител

Мнениеот a.v.petleshkova » 18 Юли 2006, 16:26

Колеги, не съм следовател, дознател и прокурор, адвокат съм. Извинете, че влизам в този диалог между Вас, но го следя отначало с интерес и ми е болно от разсипията в държавата.
Искам да споделя с Вас едни казус. Клиентът ми първо е разпитван като свидетел, което е обичайната практика за "затъване сам в блатото", не се постига споразумение с подалия тъжбата, привличат го като обвиняем с одобрението по 219 от прокурора, следват разпити, и на база събрания доказателствен материал преди и след привличането, като разпитите, проведени преди привличането също били с доказателствена стойност без даса повторени след това, аз съответно оспорвам доказателствата и соча необследване на други и искам прекратяване поради неизпълнение на всички елементи от фактическия състав на престъплението, водещият разследването изпраща материалите с мнение за прекратяване, наблюдаващият прокурор пък неофициално е заявил на трето лице, че ще внесе делото с обвинителен акт в съда, независимо, че не са налице данни за престъпление, за да не оспорва тъжителят постановлението за прекратяване?! Какво правим, колеги?! Къде отиваме?!
a.v.petleshkova
Нов потребител

Мнениеот bluebarovka » 19 Юли 2006, 19:11

zidaromazach написа:И колко и къде сте следователите?
Обзалагам се че половината от останалите в системата са с право на пенсия и всеки момент ще се измъкнат. Естествено може да ги възпират неиздължени кредити примерно но който се е спирал пред порталите на разни РПУ-та и други подобни ще види некролозите на хора по на колко години са (50-60). Работата изсмуква живеца, хора! Който изтърве навременното пенсиониране, съвсем доброжелателно го казвам, има огромна вероятност да си замине набързо към вечните ловни полета.

Господин zidaromazach, аз съм следовател на 27г, все още си мисля, че не мириша на пръст :evil: Харесвам работата си и искам да я работя колкото се може по - дълго време, независимо от трудностите и напрежението. А какво общо има "ловът" с пенсионирането, че не се сещам :D ?
Аватар
bluebarovka
Младши потребител

Мнениеот zidaromazach » 19 Юли 2006, 20:43

Моите искрени уважения към Вас - цели 27 години, на такава тежка и отговорна работа. Вероятно сте и отличен професионалист. Не съм и казал че миришете на пръст. Както всички знаят, юридическата професия е една от малкото, при които възрастта е предимство. Не искам да влизам в полемики, просто съвсем доброжелателно ми е изказването. Всеки сам да си направи сам сметката кое е по- важно на този етап от живота. Наистина тази работа изсмуква живеца. Ако не сте съгласни явно не помните какви сте били преди 27 или по- малко години. Пак ли така със същата енергия и ефективност търчите от произшествието до болницата, после до районното, прокуратурата, службата, набързо до магазина за цигари и пак обратно както преди години? Надявам се не сте някой кабинетен плъх, който бълва постановления като някой прокурор или делегацийки и си мисли че е голяма работа.
И пак ми е чудно що аджаба не се пенсионирате, какви са ви мотивите?
zidaromazach
Потребител

Мнениеот zidaromazach » 19 Юли 2006, 20:48

Уффф бе май и аз съм за пенсия- вие сте следовател НА 27, а не ОТ 27. Айде извинявъм са.
zidaromazach
Потребител

Мнениеот mm222 » 20 Юли 2006, 09:08

:D :D :D Добро утро колеги ! Колежке блубаровка изказването на зидаромазача наистина беше съвсем доброжелателно.Мен ако питаш той е зидаромазач колкото аз съм продавач в зеленчуков магазин :D :P :D :wink: Колеги хайде да излизаме отпуски че есента идва и един бог знае какво щени се стовари на главата.
mm222
Потребител

Мнениеот porcelain » 20 Юли 2006, 09:25

Ами отпуската не е ли вече мръсна дума? :lol:
porcelain
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт