Здравейте.
Публикувам въпрос на моя колежка, надявайки се , ако някой може да и даде разяснение на казуса.
Благодарим на всички които ще се отзоват!
През 1976 г. по време на брака ни, съпруга ми получи чрез дарение дворно място, от родителите си и право на строеж на втори етаж от къща, намираща се в същото дворно място.
Поради влошаване на отношенията им, свекървата предостави чрез покупко – продажба, първия етаж от къщата на зълва ми и 1/6 на съпруга ми.
Въпроса ми е следния :
След като съпруга ми притeжава дворното място може ли, да има претенции за първия етаж и какво му се полага от тази 1/6 (коридор, стая или нещо друго ?!? )
И другия ми въпрос :
Втория етаж е строен през време на брака ни, и при положение че е даден чрез дарение при развод имам ли дял от същия?
- Дата и час: 16 Дек 2024, 05:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Семеен имотен казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
доколкото разбрах съпругът ви притежава 1/6 ид.ч. от 1 етаж, а останалите 5/6 ид.ч. са на зълва ви-така ли е. Това, че той е собственик на земята няма отношение към собствеността на етажа в случая- той е длъжен да й осигури достъп до първия етаж чрез дворното място и да не й пречи тя да упражнява правото си на собственост. Ат първия етаж и вие имате дял- половината от неуговата 1/6, но от втория, който е получен чрез дарение нямате
- lodor
- Младши потребител
Да, обаче ,ако при развод аз представя документи платежни за теглен кредзит и погасителни вноски няма ли да ми се признае, че по време на брака сме строило втория етаж. Неправилно съм се изразила, че правото на строеж му е дадено като дарение, същото му е предоставено от родителите му.
Искам да разбера под 1/6, която притежава съпруга ми от първия етаж, кое му се полага стая ли, коридор ли със същата площ или нещо друго?
Искам да разбера под 1/6, която притежава съпруга ми от първия етаж, кое му се полага стая ли, коридор ли със същата площ или нещо друго?
- djvalantine
- Нов потребител
идеалните части не могат да бъдат обособявани в стаи, коридори и т.н., затова се наричат идеални, а не реални части
- brianna_banks
- Нов потребител
На съпругът Ви му се полага 1/6 идеална част от първия етаж, а не някакво обособено помещение. Предполагам че става въпрос за неподеляемо жилище, т.е. жилище, в което има един санитарен възел и едно прилежащо складово помещение най- общо казано. Вие двамата и сестра му сте в положение на съсобственици на първия етаж. По отношение на правото на строеж - ако то е реализирано по време на брака Ви- т.е ако вторият етаж е завършен по време на брака ви, смята м, че той е СИО и при евентуален развод Вие ще можете да претендирате за 1/2 от това жилище.
- irina_van
- Потребител
съпруга ви ще продължи да притежава 1/6 идеална част, това би могло да се промени само ако се пристъпи към делба при условие, че имота е делим на реални части, а що се касае за втория етаж, бихте могли да претендирате само ако докажете ваш принос.
- kalojoan
- Нов потребител
става въпрос за три стаи и коридор на първия етаж, който вече е продаден на зълва ми. Можем ли да претендираме за една стая примерно, в която да пуснем да живеят квартиранти? Благодаря Ви.
- djvalantine
- Нов потребител
съпруга ви ще продължи да притежава 1/6 идеална част, това би могло да се промени само ако се пристъпи към делба при условие, че имота е делим на реални части, а що се касае за втория етаж, бихте могли да претендирате само ако докажете ваш принос.
- kalojoan
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|