- Дата и час: 16 Дек 2024, 05:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Молба за съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Молба за съвет
От 1999г.съм разведена и имам вече пълнолетно дете.Двамата живеем в семеиното жилище,което е предоставено на мен,но нямам подялбено дело с бившият ми съпруг.Запитването ми е,има ли законни права бившият ми съпруг да заведе такова дело,при положение че детето още е ученик и аз нямам друго жилище.Може ли да ни изгони от жилището?От 99г до сега аз плащам данъка на жилището. Другото ми питане е до декември месец когато детето навърши пълнолетие баща му изпращаше издръжката с запис,но от декември до сега не е изпращал никакви пари,да не говоря че не се е сещал да види детето си.До колкото съм запозната бившият ми трябва да дава издръжка докато учи детето.Кои трябва да заведе дело за издръжката,аз или детето което е пълнолетно?Какви са таксите за завеждане на дело за издръжка?Благодаря ви предварително.
- bljasuk
- Младши потребител
Re: Молба за съвет
bljasuk написа:От 1999г.съм разведена и имам вече пълнолетно дете.Двамата живеем в семеиното жилище,което е предоставено на мен,но нямам подялбено дело с бившият ми съпруг.Запитването ми е,има ли законни права бившият ми съпруг да заведе такова дело,при положение че детето още е ученик и аз нямам друго жилище.Може ли да ни изгони от жилището?От 99г до сега аз плащам данъка на жилището. Другото ми питане е до декември месец когато детето навърши пълнолетие баща му изпращаше издръжката с запис,но от декември до сега не е изпращал никакви пари,да не говоря че не се е сещал да види детето си.До колкото съм запозната бившият ми трябва да дава издръжка докато учи детето.Кои трябва да заведе дело за издръжката,аз или детето което е пълнолетно?Какви са таксите за завеждане на дело за издръжка?Благодаря ви предварително.
По първия въпрос съпруга ви има право да заведе дело за делба ,няма значение ,че детето е ученик и т.н.Разбира се имате право да поискате по реда на 288 ал.2 от ГПК съда да ви го предостави в дял ,а вие да заплатите на бившия съпруг дела . Все пак имате ли и други имоти които сте придобили по време на брака?
По втория въпрос съпруга ви е длъжен да заплаща издръжка докато детето навърши пълнолетие ,от там натам детето следва да подаде иск и бащата ще го осъдят да заплаща издръжка само ако има възможност да плаща,тоест ако това не съставлява особенни затруднения за него . Какви са доходите долу горе на бившия ви съпруг?
Държавна такса по делото за издръжка не се дължи, нищо ,че иска се подава от пълнолетно дете.
- donna
- Старши потребител
Освен тожа жилище имаме и закупена кола по време на брака,но тои продаде колата или с пълномощно е дадена за ползване.С една дума тази кола е при други хора.А за това дали има средства да изплаща издръжка отговора ми е "Да",защото има фирма и кара такси.
- bljasuk
- Младши потребител
Забравих да уточня че в продажбата на колата не съм участвала,видях и разбрах от познати че е продадена.Но на нас пари не ни е дал.
- bljasuk
- Младши потребител
bljasuk написа:Освен тожа жилище имаме и закупена кола по време на брака,но тои продаде колата или с пълномощно е дадена за ползване.С една дума тази кола е при други хора.А за това дали има средства да изплаща издръжка отговора ми е "Да",защото има фирма и кара такси.
Тогава детето ви да подава иск в съда доходите му ще ги докажете със една справка от НАП , ще поискате инфо дали има декларирана фирма , мнасяни ,осигуровки и подадена данъчна декларация за 2005г. ,можете да поискате и копие на декларацията . Дори ако това което е декларирал ви се вижда малко можете да опискате справка от НСИ колко получава средно един такъв като него.
Ще направите справка в общинска служба Местни данъци и такси дали има деклариран имот по местоживеене ,ако знаете за др. имоти и др. общински служби ,ако колата не е продадена тя се води на негово име и тва от общинска служба местни данъци и такси .
Е разбира се справките се издават на базата на съдебни удостоверения ,дори може да се направи справка в общината какъв е семейния му статус -женен разведен ,има ли др. деца малолетни ,непълнолетни ,които е длъжен да издържа , ако има мобилен телефон и е на сметка -справка от съответния оператор ,от Общинска служба земеделие и гори за проверка за ниви и арендни договори . Много неща могат да се докажат.
- donna
- Старши потребител
С тази справка за семения му казус ми напомнихте че тои от три години е отново женен и има друго дете.Колата която кара като такси в момента е лично негова.А в жилището което живее с другото си семеиство е общинско.Претеснява ме факта че за това жилище в което сме с детето има и други наследници.Ако заведе дело за апартамента,каква сума може да иска по данъчната оценка или пазарната да му се изплати дела?
- bljasuk
- Младши потребител
[quote="bljasuk"]С тази справка за семения му казус ми напомнихте че тои от три години е отново женен и има друго дете.Колата която кара като такси в момента е лично негова.А в жилището което живее с другото си семеиство е общинско.Претеснява ме факта че за това жилище в което сме с детето има и други наследници.Ако заведе дело за апартамента,каква сума може да иска по данъчната оценка или пазарната да му се изплати дела?[/quote
Пазарна оценка ,вещо лице я изготвя.
Пазарна оценка ,вещо лице я изготвя.
- donna
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|