- Дата и час: 16 Дек 2024, 18:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с припознаване на дете...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
66 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Проблем с припознаване на дете...
Здравейте,
Преди около месец ми се роди дъщеря. Когато оформяхме документите в родилния дом се оказа, че детето не може да носи моите имена. Проблема възникна от факта че жена ми, с която живеем на съпружески начала, има предишен брак от разтрогването на които не са изминали 300 дена.
Молбата ми е ако има някой запознат с процедурата и подробностите по този казус да сподели какво, как и къде трябва да се направи, за да мога да припозная детето си.
Преди около месец ми се роди дъщеря. Когато оформяхме документите в родилния дом се оказа, че детето не може да носи моите имена. Проблема възникна от факта че жена ми, с която живеем на съпружески начала, има предишен брак от разтрогването на които не са изминали 300 дена.
Молбата ми е ако има някой запознат с процедурата и подробностите по този казус да сподели какво, как и къде трябва да се направи, за да мога да припозная детето си.
- ibogdanov
- Младши потребител
Малко е късно -но ще се опитам да ти кажа.Ако преди раждането на детето бяхте сключили граждански брак с майката -Вие щяхте да сте вписан като баща на детето. Понеже не може да се върне времето назад остава само възможността да се обори бащинството по съдебен ред. Това става с иск по чл.33 от СК. Могат да го заведат майката на детето или неговия баща (към настоящия момент баща на детето е бившия съпруг на майката). Ако имате влязло в сила съдебно решение с което е доказано че баща на детето не е бившия съпруг на майката -то тогава вие можете да припознаете детето и да бъдете вписан като негов баща.
Кажете на майката на детето, че срока за подаване на иска до съда е едногодишен и за нея започва да тече от момента на раждане на детето.
Кажете на майката на детето, че срока за подаване на иска до съда е едногодишен и за нея започва да тече от момента на раждане на детето.
- neznaiko
- Потребител
neznaiko написа:..... Ако имате влязло в сила съдебно решение с което е доказано че баща на детето .....
До този момент не сме предприемали никакви постъпки пред съдилищата за промяна на бащинството на детето. След няколко дена излиза акта за раждане и тепърва задвижваме процедурата. Имено за това се интересувам каква е процедурата от самото начало, какви документи и т.н.
Не съм предполагал, че ще имаме проблеми след като жена ми има влязъл в сила развод.
Мога да поставя въпроса и по този начин :
Има ли адвокат или кантора, която да е водила подобни дела успешно и желае да ни представлява при разрешаването на този проблем.
Може да се всържете с мен на ibogdanov@cablebg.net или на icq: 9749081
Ще съм благодарен на всички които се отзоват с мение, споделен опит или желание за съдействие.
в бързината съм пропуснал да посоча, че с жена ми жевеем постояно в София. Бившият и съпруг също живее тука.
- ibogdanov
- Младши потребител
Ne sam advokat a samo juriskonsult. Predpolagam 4e shte imate dosta obajdania po telefona i po ICQ.Ne ste onlain v momenta i za tova ne se svarzah s VAs po ICQ. NAkratko protsedurata e slednata. Sled kato bade sastaven akta za rajdane shte vi izdadat Udostoverenie za rajdane na deteto izdadeno vaz osnova na akta za rajdane. V akta i vav udostoverenieto shte bade poso4en kato bashta bivshia saprug na maikata na deteto. Do edna godina ot rajdaneto maikata ili bashtata na deteto sledva da podadat iskova molba do saovetnia Okrajen sad(v Slu4aia tova e Sofiiski gradski sad) i v iskovata molba da poiskat ot sada da priznae 4e bivshia saprug na maikata ne e bashta na deteto. V hoda na sadebnoto proizvostvo sledva da se nazna4i sadebno-meditsinska eskpertiza (nai-dobre e tia da e DNK espertiza makar 4e e i malko po skapa ot ostanalite)DNK ekspertizata e nai to4na i posredstvom neia shte moje da se dokaje 4e bivshia saprug na maikata ne e bashta na novorodenoto. Sada shte se proiznese s reshenie koeto podleji na objalvane.T.s ako othvarli iskovata molba togava maikata koiato e zavela deloto shte objalva reshenieto na Okrajnia sad.Ako uvaji iskovata molba i nikoi ne objalva reshenieto na sada -togava reshenieto shte vleze v zakonna sila i prepis ot sadebnoto reshenie shte bade izprateno na Obshtinata kadeto e sastaven akta za rajdane za da bade otrazeno v akta za rajdane na deteto 4e bivshia saprug na maikata ne e bashta na deteto. Stignete li do tozi moment pred vas se otvaria patia na pripoznavaneto.Prosot otivate v obshtinata ili pri notarius i pripoznavate deteto.Ako maikata ne ospori pripoznavaneto vie shte badete vpisan kato bashta na deteto v akta za rajdane.
Tova e nakratko protsedurata.Po oprosteno ne moga da ti ia razkaja.
I posledno vnimavai s izbora na advokat. Deloto ne e leko - no ne e i prekaleno slojno
Tova e nakratko protsedurata.Po oprosteno ne moga da ti ia razkaja.
I posledno vnimavai s izbora na advokat. Deloto ne e leko - no ne e i prekaleno slojno
- neznaiko
- Потребител
обяснението е перфектно ! много благодаря за разяснението, ще задействаме процедурата веднага след като общината издаде съответните документи.
- ibogdanov
- Младши потребител
neznaiko написа:Ок. Пожелавам ви успех.
И честито Ви дъщеричка. Да е жива и здрава
Благодаря !!!
Насоките който ни дадохте са много полезни. Надяваме се скро да се уреди въпроса и да се радваме на детенцето.
- ibogdanov
- Младши потребител
КОЛЕГАТА ЗАБРАВИ ДА ВИ УВЕДОМИ, ЧЕ ТАЗИ ПРОЦЕДУРА Е ДОСТА СКАПА И СЛОЖНА ВЪВ ВРЕМЕТО.
ИМА ДРУГ НАЧИН, КОЙТО Е САМО 10 ЛВ. СЪДЕБНА ТАКСА
УСПЕХ ПО-НЕГОВИЯТ НАЧИН .
ИМА ДРУГ НАЧИН, КОЙТО Е САМО 10 ЛВ. СЪДЕБНА ТАКСА
УСПЕХ ПО-НЕГОВИЯТ НАЧИН .
- gavril
- Младши потребител
МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕТЕ ДАЛИ ТОВА ПРИПОЗНАВАНЕ НЕ Е СТАНАЛО В ДЕКЛАРАЦИЯ В РОДИЛНИЯ ДОМ ПРЕД ОРГАН ПО ГРАЖДАНСКОТО СЪСТОЯНИЕ, КЪДЕТО СТЕ ПОСОЧЕН ВИЕ И МАЙКАТА???
- gavril
- Младши потребител
Mi kajete go tozi drugia na4in.Pak ako tolkova mnogo go pazite v taina-4oveka si e ostavil li4nite koordinati - saobshtete gi samo na zapo4nalia temata a nas moje da ni darjite i v nevedenie.
- neznaiko
- Потребител
gavril написа:МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕТЕ ДАЛИ ТОВА ПРИПОЗНАВАНЕ НЕ Е СТАНАЛО В ДЕКЛАРАЦИЯ В РОДИЛНИЯ ДОМ ПРЕД ОРГАН ПО ГРАЖДАНСКОТО СЪСТОЯНИЕ, КЪДЕТО СТЕ ПОСОЧЕН ВИЕ И МАЙКАТА???
Припознаване дефакто нямаше. В родилния дом отказаха да ме впишат като баща на детето по простата причина, че не са минали 300 дена от влизане в сиал на развода.
Имено защото ме няма никъде като баща, искъм този въпрос да се уреди.
От консултациите до момента стана ясно, че подобни казуси се решават в съда по установена процедура. Ако има друг начин ще се радвам да го узная. Като пари предварителните разговори показаха 150 лева разходи по делото, без адвокатския хонорар.
Интересно би било, ако покажа нотариално заверена декларациа че припознавам детето и като се позова на съдебното решение за развода ( в часта му за причините за разтрогване на брака), дали тогава съдът няма да съкрати процедурата ???
- ibogdanov
- Младши потребител
по мое скромно мнение -няма да бъде съкратена процедурата. Първо защото към настоящия момент според мен дори да покажете декларация с която припознавате детето -то тя няма да има никаква стойност. След като не са изтекли 300 дни от развода между майката на детето и предишния съпруг, то съгласно чл. 32, ал.2 от Семейния кодекс задължително като баща на детето се вписва бившия съпруг. Съгласете се че не може детео да има двама бащи едновременно. Това се нарича в правото презумция за бащинство. Хубавото в българското право е че всички презумции са оборими. Друг е въпроса че за оборване на тази презумция има предвиден законов срок който е преклузивен. Т.s. в едногодишен срок майката на детето или бившия й съпруг следва да подаде искова молба до съда. А кога ще имаме влязло в сила решение на съда е друг въпрос.Важното е до една година съда да е сезиран с подобно искане. Редът за оборване на бащинството е само съдебен. Интересно ми е какво е измислил колегата най вероятно така че срещу 10. лева да обори презумцията за бащинство по несъдебен ред при това много по евтино. Лично аз съм озадачен. Дано пък измисления начин да е и законен.
- neznaiko
- Потребител
Незнайко, на мен ми се струва, че Богданов пита дали това ще съкрати съдебната процедура, т.е. дали ще трябва да се събират още доказателства.
Мисля, че ще се наложи и експертиза - някаква, кръвногрупова например. Независимо, че майката е била в процес на развод отдавна и очевидно не поддържа връзки в бившия съпруг, което може и със свидетели да се установи, а и въобще си е правдоподобно.
Други начини няма, само по исков ред, и то искът, предвиден в Семейния кодекс. За случая не стават нито охранителното производство за установяване на факти, нито искът за установяване на невярност на документ, нито рушвет на общинарите да поправят акта за раждане, без да има решение по иск по чл. 33 от СК.
И да постигнат промяна в акта по някакъв друг ред, това ще е само привидно. Актът ще е един неверен документ. Може да е "биологически" верен, но като документ ще е неверен.
Мисля, че ще се наложи и експертиза - някаква, кръвногрупова например. Независимо, че майката е била в процес на развод отдавна и очевидно не поддържа връзки в бившия съпруг, което може и със свидетели да се установи, а и въобще си е правдоподобно.
Други начини няма, само по исков ред, и то искът, предвиден в Семейния кодекс. За случая не стават нито охранителното производство за установяване на факти, нито искът за установяване на невярност на документ, нито рушвет на общинарите да поправят акта за раждане, без да има решение по иск по чл. 33 от СК.
И да постигнат промяна в акта по някакъв друг ред, това ще е само привидно. Актът ще е един неверен документ. Може да е "биологически" верен, но като документ ще е неверен.
-
portokal - Старши потребител
Процедурата изобщо не е сложна. Едно единствено заседание- Е е ...зависи от съдията. Майката, завежда иск. Съда призовава двамата бащи. Единия твърди "аз не съм бащата", другия казва "аз съм бащата и желая да бъда вписан като тавъв в акта за раждане. Майката никой за нищо не я пита. Свидетели не са необходими. На заседанието присъства и адвокат от "закрила на детето". С решението се оправя ъпсурда на тази презумция.
Разходите са за бащата по презумция.
Разходите са за бащата по презумция.
- radini
- Младши потребител
В отдел "Закрила на детето" няма адвокати, а само юрисконсулти. Друг е въпроса че дирекция Социално подпомагане може да наеме адвокат за процесуално представителство пред съда, ако няма назначен юрисконсулт.
Освен това "ъпсурд" не се пише с "ъ" а с "а". И най-вече по същество това не е абсурд, а е нещо смисленно.
Портокал споделям мнението ти напълно.
Освен това "ъпсурд" не се пише с "ъ" а с "а". И най-вече по същество това не е абсурд, а е нещо смисленно.
Портокал споделям мнението ти напълно.
- neznaiko
- Потребител
Незнайко, незнам защо си толкова заядлив и всезнаещ?
Това не е твоя форум. Всеки има право на мнение.
За разлика от теб, бих искала да дам на питащия едно мнение продиктувано от практика.
Ровейки се по-цял ден в бумащините на общината най-вероятно си разбрал как се пише на книжовен български език, но пък си пропуснал доста възможности да се научиш на добри обноски.
За твое сведение на всезнаещ в отдел "Закрила на детето" има действащи адвокати.
И ако си млад, човек зарежи тази злоба и надменност.
Това не е твоя форум. Всеки има право на мнение.
За разлика от теб, бих искала да дам на питащия едно мнение продиктувано от практика.
Ровейки се по-цял ден в бумащините на общината най-вероятно си разбрал как се пише на книжовен български език, но пък си пропуснал доста възможности да се научиш на добри обноски.
За твое сведение на всезнаещ в отдел "Закрила на детето" има действащи адвокати.
И ако си млад, човек зарежи тази злоба и надменност.
- radini
- Младши потребител
В отдел "Закрила на детето" на Дирекция "Социално подпомагане" няма действащи адвокати. В отдела има щат за юрисконсулт.
В един отдел по принцип не може да има адвокати, защото адвокатът няма право да работи по трудово или служебно правоотношение. Иначе няма пречка едно учреждение да наеме адвокат, но той от това не започва да работи В отдела.
В един отдел по принцип не може да има адвокати, защото адвокатът няма право да работи по трудово или служебно правоотношение. Иначе няма пречка едно учреждение да наеме адвокат, но той от това не започва да работи В отдела.
-
portokal - Старши потребител
Не съм заядлив. Просто се опитвам да съм прецизен.Незнам дали успявам обаче.
Ти пък защо го приемаш лично. Аз си говоря принципно. И се радвам, че всеки може да си изкаже и защити тезата във форума.
Що се отнася до възраста ми, не съм толкова млад. Христова възраст- но за мен това не е порок, нито проблем.
Съжалявам, ако съм те засегнал просто си расъждавах пишейки.
Ти пък защо го приемаш лично. Аз си говоря принципно. И се радвам, че всеки може да си изкаже и защити тезата във форума.
Що се отнася до възраста ми, не съм толкова млад. Христова възраст- но за мен това не е порок, нито проблем.
Съжалявам, ако съм те засегнал просто си расъждавах пишейки.
- neznaiko
- Потребител
Прави сте, забравих да попитам на какво основание е възникнало процесуалното му представителство.
Никъде не съм писала, че става въпрос за "адвокат на трудов договор" , който работи в отдела:lol: Ама защо ли да не се заяждаме?
Казах, че присъства адвокат от страна на "закрила на детето".
Е, аз се оттеглям. Вие може още някого да осветлите по въпроса що е то "адвокат" и "работи ли той по-трудов договор"?
Никъде не съм писала, че става въпрос за "адвокат на трудов договор" , който работи в отдела:lol: Ама защо ли да не се заяждаме?
Казах, че присъства адвокат от страна на "закрила на детето".
Е, аз се оттеглям. Вие може още някого да осветлите по въпроса що е то "адвокат" и "работи ли той по-трудов договор"?
- radini
- Младши потребител
Направих справка на страница първа и
точния запис е "адвокат от Закрила на детето" -което предполага, че адвоката е служител на отдела.
Ако бе записано адвокат представляващ Дирекция "Социално подпомагне" щях да си замълча:)
точния запис е "адвокат от Закрила на детето" -което предполага, че адвоката е служител на отдела.
Ако бе записано адвокат представляващ Дирекция "Социално подпомагне" щях да си замълча:)
- neznaiko
- Потребител
66 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|