начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

моля за информация

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за информация

Мнениеот genova » 01 Сеп 2006, 11:08

Здравейте. От 10 години съм омъжена, имаме син на 10 г, а сега ми предстои развод. Единственият въпрос, който ме вълнува и тревожи, е: Има ли вероятност съда да даде родителските права на съпруга ми и какви са условията това да се случи? Работя като секретарка, осигуряват ме на минимална работна заплата (не знам това дали има значение?), не пия, не съм наркоманка, живеем в семейно жилище... не знам какви други подробности са нужни? Също така ме интересува - задължително ли е изслушването на детето в съда? Предварително ви благодаря
genova
Нов потребител

Мнениеот ostin » 01 Сеп 2006, 12:21

Вероятността както се казва е 50 % или ще дадат род. права на вас или нса съпрура ви. Процеса не е математика. Важни са доказателствата. Особено важен едоклада на службата за закрила на детето.Въз основа на тях съдът ще направи преценка кой родител ще предостави по-добри условия за отглеждане и възпитание на детето. Никъде не пишете дали съпругът ви изобщо претендира за родителски права или кой поне по кой текст ще е развода. Колкото до въпроса дали съдът ще изслуша сина ви-това зависи от преценката на съда. Ако беше навършил 14 год. съдът със сигурнос щеше да го изслуша. В противен случай "ако е умесно" съдът изслушва и деца навършили 10 год.
ostin
Потребител

Мнениеот genova » 01 Сеп 2006, 12:51

Мислех, че когато майката има стабилна работа, не е алкохоличка, луда или т.н., тя в повечето случаи е настойник на детето? А относно по кой текст ще е развода - не знам, моето желание е всичко да мине по възможно най-интелигентния и мирен начин, по взаимно съгласие. Бракът ни вече е изчерпан отвсякъде, просто съжителстваме заедно. Не сме го обсъждали все още, аз просто искам да знам каква е вероятността да загубя най-ценното за мен - сина ми. Не знам дали съпруга ще поиска родителските права, но искам да съм подготвена, ако това се случи.
genova
Нов потребител

Мнениеот ostin » 01 Сеп 2006, 12:57

Щом нещата са в този ранен стадии-просто говорете със съпруга си. Наистина е най добре развода да е по взаимно съгласие-тогава със сигурност няма да разпитват детето. Трябва вие да се разберете при кого ще е детето, кой ще ползва сем. жилище размер на издръжка, режим на срещи с детето и т.н. Разбира се че в повечето случаи на майката се предоставят родителските права. Мисля, че за сега просто няма от какво да се страхувате. Просто говорете със съпруга си и уточнете нещата, за да не се стига до усложнения.
ostin
Потребител

Мнениеот wit » 01 Сеп 2006, 13:09

Госпожо,
Задължително се посъветвайте с адвокат, който работи бракоразводни още преди да сте отворили разговор със съпруга си за развод. Най-добрия вариант е да се разведете по взаимно съгласие, но е много важно как ще подхванете темата и къде ще са акцентите на разговора - кое е важно, кои са общите интереси (благото на детето), как ще запазите цивилизовани отношения и ще успеете ли да прескочите малките камъчета, които обикновено обръщат колата. Шанса да предоставят упражняване на родителските права на съпруга Ви не е голям, дори не бих го остойностила на 20 %, освен разбира се, ако той не е поел изцяло грижата за детето през последните 5 години (примерно!). Ако сте от София и желаете - оставете координати за връзка. Успех!
wit
Младши потребител

Мнениеот genova » 01 Сеп 2006, 14:02

wit, от София съм и наистина имам нужда да обсъдя нещата с адвокат преди разговора със съпруга ми. Но тъй като не съм уведомила никой за намеренията си, се притеснявам да поместя телефона си тук. Не знам дали е уместно вие да ми да дадете някакви координати за връзка и другата седмица да се свържа с вас?
genova
Нов потребител

Мнениеот wit » 01 Сеп 2006, 14:51

wit
Младши потребител

Назад към Семейни казуси