Здравейте,
През 1992г. родителите ми се развеждат. Баща ни се покрива и до преди 1 година нищо незнаехме за него. Беше осъден да плаща издръжка, но системно просрочваше плащанията и в момента дължи издръжка за 3 години + лихва за просрочие.
Преди известно време се появява и заявява, че по закон децата сме длъжни(3 деца) да му плащаме издръжка.
Наистина ли има такъв закон и ако да, по какъв начин може да бъде избегнато плащането на издръжка?
- Дата и час: 16 Дек 2024, 06:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка на родител
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Вашият баща е бил осъден да изплаща издръжката Ви на основание съдебното решение.В наличност сте притежавали субективно право да заведете дело за неплащане на издръжка.По смисъла на СК издръжка се дължи само за в бъдеще време,като СК допуска съгласно чл.87 търсене на издръжка най-много за една година преди завеждане на иска.
Ако и трите деца сте навършили пълнолетие е налице т.нар погасяване основанието за издръжка.Децата - навършили пълнолетие и учащи се в редовна форма на обучение на възраст до 25 години имат право на издръжка.
Относно въпросът ви дали дължите издръжка на баща Ви мога да цитирам разпоредбите на чл.79 от СК.Там е визирано,че издръжка може да търси лице,което е нетрудоспособно и не може да се издържа с наличното си имущество.Двете предпоставки-нетрудоспособност и невъзможност за издръжка от лично имущество трябва да са налице в кумулативност.
Чл.84 от СК пък посочва,че издръжка дължи лицето,което има възможност да я осигурява.
Вашият баща,при условие,че има право на издръжка по чл.79 от СК може да търси такава,както от Вас,така и от бившата си съпруга /чл.80 от СК/.В този случай,ако издръжката се осигурява от трите деца тя ще бъде разпределена според възможностите на всяко от трите деца.Това означава,че не е задължително всяко от децата да осигурява точно 1/3 от размера на издръжката.
Чл.81 от СК пък определя реда,по който Вие сте задължени да осигурявате издръжката:на деца,съпруг,бивш съпруг,родители......
В този йерархичен ред сте задължени най-напред да осигурите издръжката на децата си,ако остане възможност и свободни средства-издръжка на съпруга /бившия съпруг/ и след това на родителя.
Надявам се да съм отправил конкретен и правилен отговор на Вашето запитване !
Ако и трите деца сте навършили пълнолетие е налице т.нар погасяване основанието за издръжка.Децата - навършили пълнолетие и учащи се в редовна форма на обучение на възраст до 25 години имат право на издръжка.
Относно въпросът ви дали дължите издръжка на баща Ви мога да цитирам разпоредбите на чл.79 от СК.Там е визирано,че издръжка може да търси лице,което е нетрудоспособно и не може да се издържа с наличното си имущество.Двете предпоставки-нетрудоспособност и невъзможност за издръжка от лично имущество трябва да са налице в кумулативност.
Чл.84 от СК пък посочва,че издръжка дължи лицето,което има възможност да я осигурява.
Вашият баща,при условие,че има право на издръжка по чл.79 от СК може да търси такава,както от Вас,така и от бившата си съпруга /чл.80 от СК/.В този случай,ако издръжката се осигурява от трите деца тя ще бъде разпределена според възможностите на всяко от трите деца.Това означава,че не е задължително всяко от децата да осигурява точно 1/3 от размера на издръжката.
Чл.81 от СК пък определя реда,по който Вие сте задължени да осигурявате издръжката:на деца,съпруг,бивш съпруг,родители......
В този йерархичен ред сте задължени най-напред да осигурите издръжката на децата си,ако остане възможност и свободни средства-издръжка на съпруга /бившия съпруг/ и след това на родителя.
Надявам се да съм отправил конкретен и правилен отговор на Вашето запитване !
- gosho72
- Потребител
Благодаря за отговора, но все пак не ми е ясно едно: как баща ми трябва да действа за да му плащам аз издръжка, т.к. от семейството ми, аз имам стабилни доходи? И кой ще ме задължи да я плащам, при условие, че мога да докажа, че той не се е грижил за нас почти 15 години?
Каква е вероятността баща ни да получи издръжка и каква по размер може да бъде тя(дали ще е равна на издръжката, която той е трябвало да плаща, но не е - в размер на 50 лв на месец за 3-те деца???)?
Каква е вероятността баща ни да получи издръжка и каква по размер може да бъде тя(дали ще е равна на издръжката, която той е трябвало да плаща, но не е - в размер на 50 лв на месец за 3-те деца???)?
- DDimitrov
- Младши потребител
DDimitrov написа:Благодаря за отговора, но все пак не ми е ясно едно: как баща ми трябва да действа за да му плащам аз издръжка, т.к. от семейството ми, аз имам стабилни доходи? И кой ще ме задължи да я плащам, при условие, че мога да докажа, че той не се е грижил за нас почти 15 години?
В случай на претенция от Вашия баща за издръжка същият ще предяви иск пред районния съд.Единствено постановеното съдебно решение по делото може да Ви задължи изплащане на издръжка.
Размера на издръжката се определя в съответствие с разпоредбата на чл.84 от СК "Според нуждите на лицето,имащо право на издръжка и от възможностите на лицето,което я дължи ".
Именно при предявяване на иска от страна на баща Ви упълномощеният от Вас процесуален представител-адвокат следва да докаже пред съдебния състав:
- че баща Ви може сам да се издържа от наличното си имущество и доходи;
- евентуално,че Вие,неговите наследници нямате възможност да осигурите издръжката,тъй като осигурявате такава на Вашите семейства и не остават свободни средства на следващия ред от правоимащите издръжка /родители/.
Не съм сигурен дали факта ,че Вашият баща не е осигурявал дължалата Ви се за минал период издръжка може да Ви помогне.Той не е загубил качеството си на родител.
- gosho72
- Потребител
А не трябва ли баща ми да доказва, че е нуждаещ се от издръжка?
Аз нямам ли никакви права?
Каква е процедурата за лишаване от родителски права?
Аз нямам ли никакви права?
Каква е процедурата за лишаване от родителски права?
- DDimitrov
- Младши потребител
Естествено,в хода на съдебното производктво баща ви ще се стреми да докаже необходимостта си от издръжка.Но Вие също трябва представите доказателства,че такава не следва да се присъди поради възможност на същия да се издържа от налично имущество и доходи /независимо от какъв произход са /.
Какви са правата Ви в исковия процес ще научите от Вашия упълномощен адвокат.
За какво лишаване от родителски права се интересувате. Родителски права и задължения съществуват между родители и непълнолетни техни деца.С навършване на пълнолетие на децата родителските права и задължения се прекратяват.Единственото
изключение е ако детето е поставено под пълно или ограничено запрещение-тогава неговите родители се явяват настойници,респек тивно попечители.
Поне аз не виждам нищо общо между търсената от Вашия баща издръжка и родителски права и задължения.
Какви са правата Ви в исковия процес ще научите от Вашия упълномощен адвокат.
За какво лишаване от родителски права се интересувате. Родителски права и задължения съществуват между родители и непълнолетни техни деца.С навършване на пълнолетие на децата родителските права и задължения се прекратяват.Единственото
изключение е ако детето е поставено под пълно или ограничено запрещение-тогава неговите родители се явяват настойници,респек тивно попечители.
Поне аз не виждам нищо общо между търсената от Вашия баща издръжка и родителски права и задължения.
- gosho72
- Потребител
Както описвате нещата явно баща Ви е ябсолютен безотговорник и ако нещата са така както ги описвате , а нямат някакъв нюанс тогава абсолютно разбирам защо не искате да му помагате. Аз мисля, че баща Ви просто сега се чуди как да измуфти от децата си нещо. Както ви казаха вече само чрез съд може да бъдете задължени да му плащате нещо. Така че не се шашкайте, а изчакайте да видите дали ще заведе дело въобще. Защото то и за това трябват средства, адвокат. Аз залагам, че няма да заведе. В момента просто се пробва, ако ме питате мен. Да види дали ще му мине номера да измуфти нещо. Не се шашкайте. А ако заведе тогава ще му мислите, но според мен не се шашкайте. Официалните критериите за това дали на някой са му достатъчни средствата са много занижени в момента в България, така че, ако той работи или е на пенсия едва ли ще се постанови, че има нужда о издръжка от децата си. Но, за тези подробности ще трябва да си наемете адвокат, ако въобще се стигне дотам. Гледайте си живота и вашите деца както трябва и не се ядосвайте
- edvina
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|