Здравейте!
Съпругът ми почина внезапно на 34 г от инфаркт. остави ми 1 куп задължения, в това число кредит за ремонт за 10 000 и овърдрафт към друга банка за 2200 лв. И двата са от 2006 г.Няма застраховка и нищо не е останало от парите. Беше сержант към едно поделение. Аз работя на 4 часа за 80 лв и изцяло разчитах на заплатата му. Със средно образование съм и нямам никаква специалност. Нямам нищо на мое име. Родителите ми са пенсионери на минимални пенсии. Имам дете на 6 години. От банките ми казаха, че нищо не може да се направи. Единственото, което ще се опитат е да разсрочат задълженията. За овърдрафта ме накараха да напиша една молба, че ще погасявам поне с 10 лв на месец. В безизходица съм. Дайте съвет! Предварително благодаря!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 06:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
овърдрафт починал наследница
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: овърдрафт починал наследница
barda написа:Здравейте!
Съпругът ми почина внезапно на 34 г от инфаркт. остави ми 1 куп задължения, в това число кредит за ремонт за 10 000 и овърдрафт към друга банка за 2200 лв. И двата са от 2006 г.Няма застраховка и нищо не е останало от парите. Беше сержант към едно поделение. Аз работя на 4 часа за 80 лв и изцяло разчитах на заплатата му. Със средно образование съм и нямам никаква специалност. Нямам нищо на мое име. Родителите ми са пенсионери на минимални пенсии. Имам дете на 6 години. От банките ми казаха, че нищо не може да се направи. Единственото, което ще се опитат е да разсрочат задълженията. За овърдрафта ме накараха да напиша една молба, че ще погасявам поне с 10 лв на месец. В безизходица съм. Дайте съвет! Предварително благодаря!
Сумите не са малки , вие може да нямате нищо на ваше име ,но може би сте наслредили нещо или имате имот купен по време на брак . Имот имате ли , ипотекиран ли е , той единствено жилище ли е ? От банката са прави да си искат парите.
Детето ви ще получава наследствена пенсия ,съгласно чл.11 ал.2 КСО
При смърт на осигуреното лице съпругът (съпругата), децата и родителите имат право на еднократна помощ в общ размер две минимални работни заплати и на наследствена пенсия. Е имате право и на прословутите 18 лв детски.
При условие,че банката образува изп. дело .
Ако не сте обезпечили кредита с някоя ипотека ,единственото жилище ще е несеквестируемо /но при условие ,че не е ипотекирано/ , ако е ипотекирано отива на публична продан.
Предполагам ,че нямате кой знае какви ценни вещи и да ги опишат едва ли ще ги купи някой ,ако имате автомобил вижте него може да опишат но дали ще се купи бог знае.
Ако наложат запор на заплатата ви -Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималното месечно трудово възнаграждение, може да се удържа само:
а) ако осъденото лице получава до 100 лв. месечно - 1/5 част, ако е без деца, и 1/6, ако е с деца, които то издържа;
ако осъденото лице получава от 100 до 150 лв. месечно - 1/4 част, ако е без деца, и 1/5, ако е с деца, които то издържа;
в) ако осъденото лице получава от 150 до 200 лв. месечно - 1/3 част, ако е без деца, и 1/4, ако е с деца, които то издържа;
г) ако осъденото лице получава от 200 до 250 лв. месечно - 1/2 част, ако е без деца, и 1/3, ако е с деца, които то издържа;
д) ако осъденото лице получава над 250 лв. месечно - във всички случаи - 1/2 част.
Месечното трудово възнаграждение по предходната алинея се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци.
При тия ниски доходи опитайте се да поискате поне социални помощи за отопление -мисля ,че не е изтекъл срока за подоване на документи за ел. енергия и газ.
- donna
- Старши потребител
Re: овърдрафт починал наследница
От банката са постъпили много човешки към вас ,дали са ви възможност да внасяте мин. сума.
- donna
- Старши потребител
Ако съм разбрала правилно, съпругът Ви е бил кадрови военнослужещ. Като такъв съгласно чл.237 ал.1 и 7 от ЗОВС има право на обезщетение в размер на толкова заплати, колкото стаж като такъв има. Тези пари се изплащат на наследниците при смърт. Върви в поделението и си потърси тези пари.
Като наследници на съпруга ти в момента собственици на апартамента сте ти и детето. Като единствено жилище, ако не е ипотекирано не могат да насочат принудително изпълнение срещу него. Могат евентуално да Ви продадат колата. Най-доброто решение е, щом банките са склонни да разсрочиш плащанията по заемите за максимално дълъг срок.
Ще ти е трудно, но не се отчайвай!
Като наследници на съпруга ти в момента собственици на апартамента сте ти и детето. Като единствено жилище, ако не е ипотекирано не могат да насочат принудително изпълнение срещу него. Могат евентуално да Ви продадат колата. Най-доброто решение е, щом банките са склонни да разсрочиш плащанията по заемите за максимално дълъг срок.
Ще ти е трудно, но не се отчайвай!
- maria01
- Потребител
По-добре да не се отказва, ако в наследството влиза и жилище (нали е теглил кредит за ремонт - жилището негово ли е?). Тогава съпругата ще наследи част от жилището, а като единствено жилище кредиторите не могат да насочат изпълнението към него, независимо, че е част от наследството и че наследството е прието по опис и няма други активи в него.
-
portokal - Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|