Здравейте!
Имам нужда от малко информация относно развод по взаимно съгласие или по какъвто и да е начин. Преди няколко дни направихме 2 години от сключване на брак, а от 5 месеца не живеем заедно, тъй като не можем да съжителстваме заедно. Нямаме деца. Бих искал да знам за някакъв ред за подаване на молба за развод и евентуално колко ще ми струва. До колкото съм информиран за сега не можем да се разведем, защото по сега действащият семеен кодекс, трябва да минат 3 години от сключването на брак, а новият кодекс още не е приет. Благодаря Ви предварително за информацията!!!!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 08:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод без деца
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
До навършване на 3 години от брака не можете да подавата молба за развод по взаимно съгласие,по смисъла на чл.100 от СК.Но няма никаква пречка да предявите искова молба за прекратяване на брака по чл.99 от СК.Това е развод поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака.делото е подсъдно на районния съд по местожителство на ответника.
Минималния адвокатски хонорар за този вид дела е 100 лв.
Съдебната такса за завеждане на исковата молба е 10 лв,като при решаване на делото съдът определя окончателния размер на таксата,който може да е до 40 лв,но не по-малко от 15 лв.
Ако наистина нямате търпение да сложите край на съществуващия брак се обърнете към адвокат за повече информация и оформяне на необходимите Ви документи.
Минималния адвокатски хонорар за този вид дела е 100 лв.
Съдебната такса за завеждане на исковата молба е 10 лв,като при решаване на делото съдът определя окончателния размер на таксата,който може да е до 40 лв,но не по-малко от 15 лв.
Ако наистина нямате търпение да сложите край на съществуващия брак се обърнете към адвокат за повече информация и оформяне на необходимите Ви документи.
- gosho72
- Потребител
Исковата молба може да бъде заведена, както от името на съпруга, така и от името на съпругата. Ако в процеса се установи, че между вас може да се постигне съгласие за уреждането на личните ви и имуществени отношения и представите пред съда своето споразумение за това, постигате целта на развода по взаимно съгласие. Споразумението трябва да е изчерпателно и да обхваща всички отношения, възникнали по време на брака, свързани с имущество, издръжка между съпрузите, поемане на разноските по делото и т.н., за да бъде споразумението одобрено от съда като законосъобразно и непротиворечащо на морала....
Ако делите имущество съдът ще определи и допълнителна такса според това каква е данъчната оценка на имота.
Ако делите имущество съдът ще определи и допълнителна такса според това каква е данъчната оценка на имота.
- janetastoimenova
- Младши потребител
Блягодаря ви за изчерпателната информация!!!
Със съпругата ми нямаме какво да делим. До преди да се разделим, живеехме в жилище нейна собственост придобито преди брака, а що се отнася до останалото имущество, придобито по време на брака, аз нямам никакви претенции и не искам нищо. Взел съм си само личният багай и толкова, не ме интересува нищо друго.
Имам обаче един друг по-деликатен въпрос. Дали ако си купя жилище с кредит срещу ипотека, преди да сме се развели, по време за развода тя ще има ли някакви основания за претенции към жилището?? Можете ли да ми разтълкувате смисъла на чл.19?
Чл. 19. (1) Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.
(2) Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.
Според мен след като не живеем заедно и не се грижим един за друг, Съвместният принос го няма.
Със съпругата ми нямаме какво да делим. До преди да се разделим, живеехме в жилище нейна собственост придобито преди брака, а що се отнася до останалото имущество, придобито по време на брака, аз нямам никакви претенции и не искам нищо. Взел съм си само личният багай и толкова, не ме интересува нищо друго.
Имам обаче един друг по-деликатен въпрос. Дали ако си купя жилище с кредит срещу ипотека, преди да сме се развели, по време за развода тя ще има ли някакви основания за претенции към жилището?? Можете ли да ми разтълкувате смисъла на чл.19?
Чл. 19. (1) Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.
(2) Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.
Според мен след като не живеем заедно и не се грижим един за друг, Съвместният принос го няма.
- pitroff
- Нов потребител
По повод купуването на жилище на кредит чрез ипотека 1/зависи дали ипотекирваният имот е съпружеска имуществена общност т.е дали е придобит по време на брака с общи средства.Що се отнася до съвместния принос, вие от 5 месеца не живеете заедно , което значи че придобитото през този период имуществото, което сте натрупали не е общо , защото липва приноса на съпругата ви, тъй като липсва и самото нейно присъствие .
2/чл.19, ал.2 Говори за съвместен принос под форма на имущество на , на грижи за децата.Съвместен принос е и домакинският труд на съпругата.Т.е . приноса за всеки от съпрузите е спорен неговете възможности , няма строго определини рамки кой какво трябва да внесе в семейството.
Що се отнася до ал. 3 Съвместният принос се предполага до доказване на противното.Има се предвид, че в един евентуален съдебен процес се приема , че двамата съпрузи са допринесли равни части за благополучието на семейството и приноса им е равен .В тежест на съпруга, който твърди , че не е така е да докаже , че той е допринесъл повече или по-малко.
2/чл.19, ал.2 Говори за съвместен принос под форма на имущество на , на грижи за децата.Съвместен принос е и домакинският труд на съпругата.Т.е . приноса за всеки от съпрузите е спорен неговете възможности , няма строго определини рамки кой какво трябва да внесе в семейството.
Що се отнася до ал. 3 Съвместният принос се предполага до доказване на противното.Има се предвид, че в един евентуален съдебен процес се приема , че двамата съпрузи са допринесли равни части за благополучието на семейството и приноса им е равен .В тежест на съпруга, който твърди , че не е така е да докаже , че той е допринесъл повече или по-малко.
- marixa
- Нов потребител
Искаш да нямаш непредвидени емоции? Подай ИМ по чл. 99, ал. 1, на 1-то заседание носете споразумение по ал. 3 и водете 1 свидетел - тя се съгласява с искането за развод, свидетеля разказва за факт. раздяла и как брака е изчерпан от съдържание, чакай си решението и тогава си купувай жилище. Че току виж те е заобичала.... има да си пишеш по форуми... Извинете за тона, но бързам, а напоследък в Брачна такива безумия гледам...
- wit
- Младши потребител
А на първото заседаниле ли трябва да се води свидетеля? По принцип може ли още на първо заседание да се представи споразумението или не?
- mircho
- Младши потребител
Хора, Благодаря Ви!
Наистина много ме облекчихте с информацията, която ми дадохте, защото имам един познат, дето си изчака да му изтекат 3-те години от сключването на брака, и чак тогава се разведе, но той имаше доста проблеми със жена си. Моята казва че няма да имаме проблеми, но знае ли се!!!
Наистина много ме облекчихте с информацията, която ми дадохте, защото имам един познат, дето си изчака да му изтекат 3-те години от сключването на брака, и чак тогава се разведе, но той имаше доста проблеми със жена си. Моята казва че няма да имаме проблеми, но знае ли се!!!
- pitroff
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|