- Дата и час: 16 Дек 2024, 08:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
моля за съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
моля за съвет
Разведен съм от няколко години. В момента бившата ми съпруга ме съди за неплатена издръжка. Аз не отказвам да я плащам, но от една година съм безработен и просто нямам възможност да го направя. Издръжката е 80лв месечно и сумата вече е значителна. Съди ме и за лихви върху тази сума. Какви могат да бъдат последиците за мен? И какво да правя? Делото е на 10 ОКТОМВРИ.
- bhristov
- Нов потребител
това
че не работите или нямате други доходи не ви освобождава от задължението да изплащате издръжката.Следователно могат да насочат изпълнение върху ваши вещи или имоти за да вземат дължимите от вас пари.Не знам къде живеете,но в някои градове има правни клиники към университетите и юридическите факултети,където студенти и практикуващи юристи могат без пари да ви помогнат и да ви упътят какво да направите.
- sainul
- Младши потребител
По условията на Наредба за изплащане от държавата на присъдена издръжка (приета ПМС № 288 от 10 декември 2002 г. на МС/обн. ДВ бр. 117/2002 г.) има възможност за времето,в което сте изпаднали в това безизходно положение издръжката на детето Ви да се изплаща от държавата чрез съответната община.Разбира се след като започнете работа ще възстановите средствата ведно със законната лихва.
Както Ви е казал колегата от предходния пост наистина Ви е необходима правна помощ.В хода на първото заседание по делото поискайте от съдебния състав назначаване на процесуален представител-адвокат по реда на закона за правната помощ.Такава правна помощ имате право да ползвате по условията на чл.23,ал.2 и 4 от закона за правна помощ.Пред съда в същото заседание следва да удостоверите по надлежен и безспорен начин обстоятелствата:дохо- ди,имуществено състояние-с декларация,трудова заетост .На служебно назначения Ви адвокат няма да заплащате възнаграждение.
Както Ви е казал колегата от предходния пост наистина Ви е необходима правна помощ.В хода на първото заседание по делото поискайте от съдебния състав назначаване на процесуален представител-адвокат по реда на закона за правната помощ.Такава правна помощ имате право да ползвате по условията на чл.23,ал.2 и 4 от закона за правна помощ.Пред съда в същото заседание следва да удостоверите по надлежен и безспорен начин обстоятелствата:дохо- ди,имуществено състояние-с декларация,трудова заетост .На служебно назначения Ви адвокат няма да заплащате възнаграждение.
- gosho72
- Потребител
Благодаря за съветите. Казаха ми, че могат да ме осъдят и да ме вкарат в затвора, което много ме притесни. Там трябвало да изработя и да изплатя дължимата сума. Това възможно ли е ?
- bhristov
- Нов потребител
Издръжката се определя от нуждите на детето, но и от възможностите на родителя да я дава-т.е ако сте наистина безработен трябва да поискате намаляване на размера на издръжката, като заведете дело за това, а ако нямате пари за адвокат можете да поискате съдът да Ви назначи защитник по реда на Закона за правната помощ, ако наистина нямате доходи, никакво имущество и докажете това с документи-декларации, регистрация в Бюро потруда и т.н.
Успех!
Успех!
- pitasht
- Активен потребител
bhristov написа:незная какво е делото. И незная кого мога да попитам.
E как пък да не знаете?Трябва да сте получили призовка-където е описано вида и номера на образуваното дело.
Малко смешно може да прозвучи,но ще Ви помолим да ни напишете съдържанието на призовката посредством пост от Ваша страна.Наистина има отделни процедури за гражданското и наказателното съдопроизводство-в зависимост от вида на делото ще Ви дадем конкретизирана информация.
- gosho72
- Потребител
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕМОЖЕ ДА СТАВА ВЪПРОС ЗА ЗАТВОР.
Като поискате назначаването на адвокат за правна помощ, въпреки че е "безплатен", след като ви осъдят, ще Ви присъдят и разноските по делото, което включва и възнаграждението на адвоката за правна помощ. Във всички случаи няма да лежите в затвора, най много по пробационните мерки да работите някъде по градинки и площади. Не претендирам да съм изчерпателен. Хубаво ще е да се обсъдят формите на вината пред съда, но ако някой колега се наеме да ти ги разясни, само ще те обърка. Няма какво толкова да те осъдят. Ти гледай за детето и каквото можеш му помогни, пък другото съда няма да дойде да ти го свърши.
-извадка от Наказателния Кодекс.
Чл. 183. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., бр. 28 от 1982 г., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г., по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г., бр. 103 от 2004 г.) Който, като е осъден да издържа свой съпруг, възходящ, низходящ, брат или сестра, съзнателно не изпълни задължението си в размер на две или повече месечни вноски, се наказва с пробация.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който нарочно се постави в невъзможност да дава издръжка, било като прехвърли имуществата си, било като не упражнява правата си или по друг начин.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Деецът не се наказва, ако преди постановяване на присъдата от първата инстанция изпълни задължението си и не са настъпили други вредни последици за пострадалия. Тази разпоредба не се прилага повторно.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г., по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г.) Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.
Като поискате назначаването на адвокат за правна помощ, въпреки че е "безплатен", след като ви осъдят, ще Ви присъдят и разноските по делото, което включва и възнаграждението на адвоката за правна помощ. Във всички случаи няма да лежите в затвора, най много по пробационните мерки да работите някъде по градинки и площади. Не претендирам да съм изчерпателен. Хубаво ще е да се обсъдят формите на вината пред съда, но ако някой колега се наеме да ти ги разясни, само ще те обърка. Няма какво толкова да те осъдят. Ти гледай за детето и каквото можеш му помогни, пък другото съда няма да дойде да ти го свърши.
-извадка от Наказателния Кодекс.
Чл. 183. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., бр. 28 от 1982 г., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г., по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г., бр. 103 от 2004 г.) Който, като е осъден да издържа свой съпруг, възходящ, низходящ, брат или сестра, съзнателно не изпълни задължението си в размер на две или повече месечни вноски, се наказва с пробация.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който нарочно се постави в невъзможност да дава издръжка, било като прехвърли имуществата си, било като не упражнява правата си или по друг начин.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Деецът не се наказва, ако преди постановяване на присъдата от първата инстанция изпълни задължението си и не са настъпили други вредни последици за пострадалия. Тази разпоредба не се прилага повторно.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г., по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г.) Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.
- angelina_80
- Младши потребител
СЕТИХ СЕ ЧЕ СВИДЕТЕЛСТВО ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА В БЮРО ПО ТРУДА КАТО АКТИВНО ТЪРСЕЩ РАБОТА, доказва че не си се поставил сам в невъзможност да плащаш издръжката. Ако не си я направил, на прави си- макар че ще се гледа към периода на неплащането- пак е нещо.
- angelina_80
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|