Здравейте!
Разведена съм от една година и от няколко месеца бившият ми съпруг не ми плаща определената за детето издръжка. След колко месеца неплащане мога да предприема някакви съдебни действия за събирането й и какви точно?
Мога ли да му отнема правото да вижда детето при положение, че не проявява интерес да се вижда с нея към момента?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 08:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
неплащане на издръжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Издръжката вероятно е определена с решението за развод. То (също вероятно) е влязло в сила. Отивате в съда и подавате молба за издаване на изпълнителен лист. Вземате издаденият Ви (без такси) изп. лист и подавате молба за образуване на изп. дело. Явно нямате желание да си общувате с адвокат, за да оформи молбата, както трябва. Затова идете при частен с. изпълнител - той ще Ви окаже максимално съдействие по оформяне и изписване на исканията Ви. Съвет - бъдете максимално честна когато смятате броя на месеците, за които не е изплатена издръжката. А по втория въпрос - делото бе бело дълго, вероятно тежко и (по мое мнение) не много смислено. Факта, че не плаща 10 м. издръжка не е основание да го лишите от родителски права. А и за Вас може да се окаже не особено полезно в бъдеще. Изчакайте поне 2-3 години, пък тогава - обърнете се към адвокат. А ако девойката е хитруша като повечето "щерки" - щом си види с таткото ще му измъква повече парички от две месечни издръжки.
Подпис: Адвокат, разведена, майка на девойка с татко, който редовно забравя издръжката.
Успех!
Подпис: Адвокат, разведена, майка на девойка с татко, който редовно забравя издръжката.
Успех!
- wit
- Младши потребител
Много благодаря.
Само не разбрах колко месеца трябва да не е плащал, за да мога да извадя изпълнителен лист?
Относно броя на месеците с неплащане, естествено ще бъда честна, още повече че приемам парите само по банков път с упоменат месец, за който е плащането, така че едно извлечение от сметката показва докога и за какво ми е превеждал пари.
Ако се стигне до там вероятно ще се обърна към адвокат за документите, защото не разбирам много от тази материя, а хората за това все пак са учили. Зададох въпроса тук, за да съм наясно каква е горе-долу процедурата преди да предприема нещо.
Само не разбрах колко месеца трябва да не е плащал, за да мога да извадя изпълнителен лист?
Относно броя на месеците с неплащане, естествено ще бъда честна, още повече че приемам парите само по банков път с упоменат месец, за който е плащането, така че едно извлечение от сметката показва докога и за какво ми е превеждал пари.
Ако се стигне до там вероятно ще се обърна към адвокат за документите, защото не разбирам много от тази материя, а хората за това все пак са учили. Зададох въпроса тук, за да съм наясно каква е горе-долу процедурата преди да предприема нещо.
- SunnyGirl
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|