начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

как да се разведем без да се връщаме в БГ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да се разведем без да се връщаме в БГ

Мнениеот niagara » 20 Окт 2006, 12:29

Казусът ми е следния-със съпругът ми български гражданин имаме брак от 10 г. Искам да се разведем в БГ, но понеже и двамата живеем в САЩ ми казаха, че няма как да стане без да се върнем в БГ за да се явим пред съда по бракоразводното дело. Имаме детенце на 11 г. и искам аз да упражнявам родителските права. Единия вариант който обмислях е да се опитам да убедя мъжа си да подпишем споразумение по взаимно съгласие. Но адвоката ми каза че ще трябва да присъстваме и двамата на делото. Има ли начин това да се избегне и да получим развод?

Другото което ме притеснява е че той няма да ми даде декларация-съгласие детето да пътува през граница, а аз няма на кого да го оставя в САЩ, за да мога да дойда в БГ и да заведа дело за развод ако не успея да го убедя да подпише споразумението.

Изобщо какви са вариантите да се разведем в БГ без нашето присъствие на делото?
niagara
Нов потребител

Мнениеот nnikolow » 20 Окт 2006, 13:09

vazmozhno e i bez da se vrashtate
nnikolow
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 20 Окт 2006, 14:22

Скъпа ниагара
Има няколко вида развод: когато е по взаимно съгласие наистина и двамата съпрузи трябва да се явят и да заявят волята си лично, но може да се подаде пи исков ред, а тогава явяването само но ищеца-този, който подава молбата за развод е задължително и то ако няма основателни причини да не се яви.
Т.е. наистина делото може да се движи без Вас, но трябва изрично пълномощно с нотариална заверка, като упълномощите адвокат, документи, удостоверяващи, че живеете в чужбина и удостоверяващи, че не можете да присъствате на делото-например док,умент от работодател или декларация от Вас, че нямате право на повече годишен отпуск, че няма на кого да оставите детето и т.н.
Препоръката ми е да се разведете в България, защото е по-евтино, но няма пречка да поискате и развод в САЩ-но после решението на американския съд трябва да се признае от български и т.н.
Ако искате още информация-пишете на shisha@gbg.bg
По делото ще Ви трябват свидетели на всяка цена ако е по исков ред, така че обмислете дали имате достатъчно поне3 свидетели в българия-родители, приятели и т.н.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот niagara » 20 Окт 2006, 14:50

А ако е по взаимно съгласие можем ли да упълномощим общ адвокат?
niagara
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 20 Окт 2006, 16:55

Май нещо не мога да схвана идеята Ви-нали не можете да дойдете и пак питате за взаимното съгласие-тогава трябва да се явите и двамата.
пък и явно адвоката, с който сте се консултирали ви е обяснил нещата подробно
pitasht
Активен потребител

Мнениеот wit » 20 Окт 2006, 17:04

Не, когато искате да се разведете по взаимно съгласие не е възможно да упълномощите адвокат с изрично пълномощно, аналогично на изричното пълномощно по реда на чл. 99, 1 - исков ред. Наистина изглежда са Ви пообяснили нещата - пишете на колегата или на мен, или на когото решите адвокат и ще получите подробни указания за предварителните действия, които следва да извършите за подаване на документи за развод в БГ. Всъщност от кой град на България сте?
wit
Младши потребител

Назад към Семейни казуси