Приятеля ми е разведен. От предишния си брак има 1 дете, което в момента е при майка си. Беше определена издръжка от съда която в момента той плаща. Преди официално да се разведат нямаше проблеми, но след фактическия им развод започнаха. От както са разведени (2 години) той е виждал дъщеря си само веднъж. Когато пожелае да я чуе или види, бившата му жена отказва и след много разправии й позволява поне да се чуят. В същото това време тя явно я настройва срещу него и тя започна да отказва да говори с баща си. Дъщеря му е малолетна. Прочетохме в закона че може да се успори правото на издражка ако има презумция за това. Въпроса ми е кога най-рано това може да се случи (когато навършат 14,16 или 18 години) и какви доказателства ще е нужно да се представят в съда?
Предварително благодаря за помощта
- Дата и час: 16 Дек 2024, 07:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Molq za praven savet
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
" да се оспори право на издръжка, ако има презумция за това " какво точно искате да кажете - как бащата да спре да дава издръжка ли ?
а редно ли е, според Вас, да не дава издръжка на детето си ...?
а редно ли е, според Вас, да не дава издръжка на детето си ...?
- lakov
- Потребител
ако притесненията ви касаят възможността на бащата да се вижда с детето си - погледнете режима който е определен в Решението за развода относно личните отношения на детето с родителя, ако те не се спазват от страна на др. родител, на когото са предоставени род. права, можете да се обърнете към съдия-изпълнител за изпълнение на решението! колкото до издръжката - тя е дължима от родителя, ако има как да докажете пред съда, че средствата, дадени като издръжка не се използват по предназначение, трябва да заведете дело, но тук има и др. особености.... в зависимост от желанието на родителя - дали той иска да отглежда детето или има намерение само да бъде намалена така присъдената издръжка, в послед. случай - трябва да е налице промяна в условията, които са съществували при постановяване на решението и сегашните... има и др. специфики, които могат да ви бъдат обяснени по по-подробно от специалист в областта!
- janetastoimenova
- Младши потребител
интересно колко ли пари дава таткото на детето. Бас държа, че не надхвърлят 80 лв. А колко ли са разходите за детето. Искате да кажете, че майката си харчи тея пари за нея. Така ли? Или може би с 40 лв издържа детето, а с другите ходи на Бахамите. Осъзнайте се. Да са 1000 лв и да твърдите, че дава 300 за детето, за другите са за нея мога да го разбера, но едва ли сумата е голяма. Ако бащата се чуди как да спре да плаща е едно на ръка, ако се чуди какво да направи , за да може да вижда дъщеря си е друг филм. аз не разбрах какво точно искате
- edvina
- Младши потребител
Няма никакво значение каква издръжка плаща. Важното в случая е че той я плаща навреме, а в същото време не може да види дъщеря си камо ли да говори с нея по телефона. От съда му определиха ред навиждане, който до сега не е спазен нито веднъж. Интересува ме какви са стъпките и какви доказателства трябва да си подготви евентуално за завеждане на дело за спиране на издражка?!?
- garvana
- Младши потребител
Колегите толкова точно са Ви обяснили относно издръжката,че в случая не знам какво да добавя.Дължи се издръжката на непълнолетното си дете по разпоредбите на чл.82 от СК до навършване на пълнолетие от страна на детето.И има ли смисъл още да се повтаря това нещо.
Относно факта,че е лишен от контакти с детето.Деянието представлява престъпление по чл.182,ал.2 от НК от общ характер,за което засегнатия баща може да подаде сигнал до органите на МВР за извършване на т.нар .полицейско предупреждение чрез протокол.Ако и след предупреждението деянието продължава да се осъществява можете да подадете и жалба до районна прокуратура за образуване на досъдебно производство по чл.182,ал.2 от НК.Наказанието е пробация или глоба в размер от сто до триста лева.В по-тежки случаи - с лишаване от свобода за срок до 6 месеца или глоба от сто до триста лева.
Относно факта,че е лишен от контакти с детето.Деянието представлява престъпление по чл.182,ал.2 от НК от общ характер,за което засегнатия баща може да подаде сигнал до органите на МВР за извършване на т.нар .полицейско предупреждение чрез протокол.Ако и след предупреждението деянието продължава да се осъществява можете да подадете и жалба до районна прокуратура за образуване на досъдебно производство по чл.182,ал.2 от НК.Наказанието е пробация или глоба в размер от сто до триста лева.В по-тежки случаи - с лишаване от свобода за срок до 6 месеца или глоба от сто до триста лева.
- gosho72
- Потребител
Благодаря за дадената информация до момента. Последния ми въпрос: тъй като дъщеря му навършва 18 години след 2 години, какви доказателства е нужно да се представят в съда (като телефонни записи или нещо друго) за да се започне дело за лишаване от издръжка (разбира се ако мерките които в момента се предприемат не дадат никакъв резултат). И аз съжалявам че се стига до там но вчера дъщеря му му заяви по телефона, че ще се отрече от него и повече няма да носи неговото име и в резултат на това приятеля ми е категоричен по въпроса за издръжката. Предварително благодаря за помощта
- garvana
- Младши потребител
Re
В този случай ме интересува какво е тълкуването на чл.91, ал.1 и 2 от СК по отношение изгубване правото на издръжка, а именно:
"ал.1 Не може да търси издръжка лице, което се е провинило тежко срещу онзи, който дължи издръжката, срещу негов съпруг, низходящ или възходящ;
ал.2 Предходната разпоредба не се прилага за издръжка на деца до навършване на шестнадесетгодишна възраст."
Най-вече ме инетерсува какво е тълкуването на "лице, което се е провинило тежко срещу онзи, който дължи издръжката"?
Какви доказателства могат да се използват за да се докаже това?
Предварително благодаря
"ал.1 Не може да търси издръжка лице, което се е провинило тежко срещу онзи, който дължи издръжката, срещу негов съпруг, низходящ или възходящ;
ал.2 Предходната разпоредба не се прилага за издръжка на деца до навършване на шестнадесетгодишна възраст."
Най-вече ме инетерсува какво е тълкуването на "лице, което се е провинило тежко срещу онзи, който дължи издръжката"?
Какви доказателства могат да се използват за да се докаже това?
Предварително благодаря
- garvana
- Младши потребител
На Вас не Ви ли е малко неудобно, Господине? Не виждал дьщеря си- тинтири минтири. Ще плащаш издрьжка и хоро ще играеш.
Нищо не е без пари на този свят- дори и децата.
А за тежкото провинение- като те нападне детето с нож, или.....или.....обади се на някои адвокат. Но ще ти излезне по-скьпо от мизерната издрьжка.
Нищо не е без пари на този свят- дори и децата.
А за тежкото провинение- като те нападне детето с нож, или.....или.....обади се на някои адвокат. Но ще ти излезне по-скьпо от мизерната издрьжка.
- dolly
- Младши потребител
Абе, garvana, ти на колко стана тъчеш, не беше ли женена за руснак, къв е този разведен приятел пък сега
- aleks84
- Потребител
Не само ще плаща издръжка, но и носи наказателна отговорност ако не го прави вашият "ценен" приятел. Детето си е негово! Не е ли по- човешко ако остави garvana да живее с 30-80 лева месечно!!! Имате късмет, че все още не съм съдия или прокурор.
- ana_maria
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|