начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Моля за съвет ...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет ...

Мнениеот politkomisar » 22 Окт 2006, 11:08

Привет от мен, млад студент, разчитам на по-опитните и не ме е срам да питам.Леля ми е жена на около 50 години, чийто съпруг цял живот е кръшкал с други и на нея вече май и писна.Никакво уважение в къщи.Но по същество - жената има двама пълноленти сина и ме попита какви са възможностите след нейната смърт да остави наследството си само на синовете си.Тя не иска да се развежда, но пък и не иска съпругът и да пропилее по разни к...ви това, което ще получи като наследство (СИО например).Предполагам че му се полага някакъв дял като съпруг, така както и на синовете и.Възможно ли е с завещание например да бъде оставено вси4ко на децата (имам предвид най-вече недвижими имоти), така че той да не получи нищо след нейната смърт?
Благодаря предварително на тези които ще се отзоват и съм готов да дам още разяснения по темата.
politkomisar
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 22 Окт 2006, 12:24

Мислих по всички възможности :

1.При евентуален развод съпруга отпада като наследник,но има право да предизвика съдебна делба на имуществото,което е съпружеска имуществена общност.
2.При отчуждаване на имотите под формата на дарение или завещание съпруга има право на възстановяване на запазената част по смисъла на чл.30 от ЗАНН,в срок от 5 год.след откриване на наследството посредством иск.
3.При продажба на синовете срещу издръжка и гледане е необходимо съгласие на другия съпруг по чл.23 от СК.
gosho72
Потребител

Мнениеот politkomisar » 29 Окт 2006, 00:54

Значи ако тя иска, все пак има вариант да завещае своя дял от СИО само на синовете си, а за съпруга да си остане неговия дял.Без да може след смъртта и да получи нещо от нейния?
politkomisar
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 29 Окт 2006, 21:55

politkomisar написа:Значи ако тя иска, все пак има вариант да завещае своя дял от СИО само на синовете си, а за съпруга да си остане неговия дял.Без да може след смъртта и да получи нещо от нейния?

Малко трудно ще постигнете целта си по този начин.Управлението и разпореждането с общите имущества се извършва по реда на чл.22 от Семейния кодекс.
По силата на същия докато брака съществува никой от съпрузите не може да се разпорежда със своя дял,който би получил от прекратяването на семейната имуществена общност.Разпореждане /в случая и дарението се явява такова/ може да се извърши съвместно и със съгласието на двамата съпрузи.
Ако такова разпореждане по отношение на недвижима вещ се извърши само от единия съпруг действието се поражда и спрямо другия съпруг,ако същия в 6 месечен срок от узнаването за извършеното разпореждане не го оспори по исков ред.
gosho72
Потребител

Назад към Семейни казуси