- Дата и час: 16 Дек 2024, 08:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на ползване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Право на ползване
Искам да поставя един теоретичен казус за специалисти. Учредена е ипотека върху имот в полза на банка. След учредяването й е учредено пожизнено право на ползване върху имота в полза на трето лице. Кредита не се обслужва. Какво ще прави банката с имота, обезпечение по кредита?
- GGG62
- Младши потребител
наистина интересен въпросл Да банката няма пречки да го продаде, но правото на палзване, ако е за дълъг срок или пожизнено, значи, този който го купува ще трябва да се съобразяа с това вещно право.
g-box
- term70
- Потребител
Не знам какво му е интересното на казуса.
ЗЗД - Чл. 175. С извършването на публична продан на имота всички ипотеки върху него, както и всички вещни права, учредени след първата ипотека, се погасяват. Ипотекарните кредитори имат право на предпочтително удовлетворение от цената по реда на ипотеките си.
Ползвателя пие една студена вода
ЗЗД - Чл. 175. С извършването на публична продан на имота всички ипотеки върху него, както и всички вещни права, учредени след първата ипотека, се погасяват. Ипотекарните кредитори имат право на предпочтително удовлетворение от цената по реда на ипотеките си.
Ползвателя пие една студена вода
- n_ikito
- Активен потребител
lakov написа:При публична продан имота се придобива чист - без вещни права върху него ...
В конкретния случай е така, но съществува хипотеза, при която не зависимо от извършената публична продан, правта върху имота, които могат да се противопоставят на взискателите, се ;ротивопоставят съответно на купувача.
Например: има вписан договор за наем за 10 год. След това вписване имотът се ипотекира, неизпълнение на дълга....публична продан...Купувачът на публичната продан е длъжен да се съобрази със срока на вписания договор за наем.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Абе, студена вода - ползвателят сигурно е близък на собственика и може би са се надявали да преметнат кредитора по този начин. (Е, не мога да бъда сигурна, но... )
А иначе наистина няма нищо интересно в казуса, защото няма накъде по-ясно от чл. 175 ЗЗД.
А иначе наистина няма нищо интересно в казуса, защото няма накъде по-ясно от чл. 175 ЗЗД.
-
portokal - Старши потребител
monteskio, здравей ! от доста време не съм писал тук и сега ми е приятно да видя, че си "активен" !
примера ти с договора за наем е правилен, що се касае до въпроса за "някакви" права на трето лице върху имота, които ще ограничат евентуалния нов собственик - наема не попада под хипотезата на посочения текст от ЗЗД - не е вещно право или ипотека .
Поздрави !
примера ти с договора за наем е правилен, що се касае до въпроса за "някакви" права на трето лице върху имота, които ще ограничат евентуалния нов собственик - наема не попада под хипотезата на посочения текст от ЗЗД - не е вещно право или ипотека .
Поздрави !
- lakov
- Потребител
В случая, би трябвало да се приложи ограничението на чл.237 от ЗЗД, т.е. ще търпи наемателя до 1г. след публичната продан
- n_ikito
- Активен потребител
lakov написа:monteskio, здравей ! от доста време не съм писал тук и сега ми е приятно да видя, че си "активен" !
Поздрави !
Здравей Lakov,
Аз също се радвам да те видя. Наистина ти се беше изгубил някъде, но тези дни също си " активен ". Надявма се, че при теб всичко е О.К. Най-вероятно ще се явявам на изпита за младши съдии и ще се радвам ако имаш възможност да се видим в София.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
n_ikito написа:В случая, би трябвало да се приложи ограничението на чл.237 от ЗЗД, т.е. ще търпи наемателя до 1г. след публичната продан
В случая, важи чл. 237 ал 1 ЗЗД, поради което не мога да се съглася с вас.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Но, всички вещни права, учредени преди ипотеката се противопоставят на новият собственик/след публичната продан/.
По - интересно ще е ако договорът за наем е вписан след ипотеката. Все пак наема е с облигационен, а не вещен характер и е извън текста на 175 от ЗЗД, но не мисля, че новият собственик ще трябва да търпи наемателя.
По - интересно ще е ако договорът за наем е вписан след ипотеката. Все пак наема е с облигационен, а не вещен характер и е извън текста на 175 от ЗЗД, но не мисля, че новият собственик ще трябва да търпи наемателя.
- n_ikito
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|