начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Spe6no pomognete?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Spe6no pomognete?

Мнениеот eva2801 » 15 Ное 2006, 02:02

Kazvam se Eva,giveia v 6tatite,omagih se v Balgaria ,2002,magat mi spe4eli zelena karta prez 2003 i nie doidohme v Amerika prez 2004.Sega ne6tata ne varviat,az iskam razvot,no toi ne.Svarzvat ni imoti,smetki.V momenta toi e v Balgaria.Moiata rabota ne mi pozvoliava da se varna v Balgaria v momenta.Ne znam kakvo da pravia.Iskam da se razdelim i vseki da poeme po svoia pat.Iskam praven savet?Kakvi sa pravata mi,moga li da polu4a razvot bez vzaimno saglasie,moga da si pozvolia da otzastvam ot rabotata si samo za okolo dve sedmizi,ne po rano ot Mart sledva6tata godina.
Mnogo bih iskala da se svarga s vseki koito moge da me posavetva ili da mi pomogne,v Balgaria ili Amerika.
Molia pomognete mi?
Predvaritelno vi blagodaria.
eva2801
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 15 Ное 2006, 02:10

Proucete kakvi sa vazmoznostite da polucite razvod v Amerika i sled tova resenieto da bade priznato v BG.

Predi mesec imase podobna tema v nastojastija forum i tam bese objasnena podrobno procedurata.Namerete temata-ste e interesna za vas.
gosho72
Потребител

Мнениеот ematags » 15 Ное 2006, 02:45

Ева, бракът Ви е сключен в България, вие все още сте български граждани или поне единия от Вас е. Така, че разводът Ви следва да се извърши по реда на българското законодателство.
Да, можете да заведете брачен иск по чл.99 от Семейния кодекс - т.нар. "развод по вина" - т.е. да не се развеждате по взаимно съгласие. За целта Вие като ищца трябва да посочите в какво се изразява "дълбокото и непоправимо разстройство на брака".Няма пречка в хода на произвоството да постигнете споразумение и да постигнете същите резултати както при "развод по взаимно съгласие" по чл.100 от СК.
Моят съвет е да се свържете с адвокат, все пак.
Успех.
ematags
Нов потребител

Мнениеот maria01 » 15 Ное 2006, 17:25

Няма проблем да упълномощите адвокат в БГ, който да Ви представлява и да не се налага да идвате в БГ, особено щом съпругът Ви в момента е в страната. Може да се свържете по телефона с избран от Вас адвокат, за предпочитане от града, където живее съпругът Ви и той ще Ви прати пълномощното, което трябва да заверите в САЩ и да му го изпратите. Възможно е да се води дело по този начин дори и съпругът Ви да не е в БГ.
maria01
Потребител

Мнениеот n_ikito » 15 Ное 2006, 17:43

Като особен вид исково производство, брачният иск, изисква някой действия да бъдат извършени лично, така че не всичко написано до тук във форума е вярно. А и щом става дума за вина, значението на думите /адвоката/ е много голямо.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ivkata_80 » 15 Ное 2006, 18:23

kolegi ne zabraviaite za smisala na taka nare4enoto pomeritelno zasedanie, kakvo palnomo6tno
ivkata_80
Младши потребител

ot eva

Мнениеот eva2801 » 15 Ное 2006, 18:47

[quote="ivkata_80"]kolegi ne zabraviaite za smisala na taka nare4enoto pomeritelno zasedanie, kakvo palnomo6tno[/quote
Bihte li mi dali pove4e informazia otnosno vazmognosta ot naemane na advokat s palnomo6tno,koito da me predstavliava v sada.Vazmogno li e da zaveda delo po vina,bez da presastvam na fakti4eskoto parvo gledane.Ne moga da si pozvolia da otsastvam ot rabota za pove4e ot 10 dni do 2 sedmizi,sled kato imam navar6ena palna rabotna godina v kompaniata koiato rabotia,koeto nai rano bi moglo da se osa6tesvi prez mart sledva6tata godina.Ne moga da giveia pove4e s saprugat mi,ne se razbirame,postoianno se karame,toi izbuhva,tormozi me psihi4eski.Givotat mi e palen ad.Iskam da znam zakonite si prava.Predvaritelno vi blagodaria.
eva2801
Нов потребител

ot eva

Мнениеот eva2801 » 15 Ное 2006, 19:02

n_ikito написа:Като особен вид исково производство, брачният иск, изисква някой действия да бъдат извършени лично, така че не всичко написано до тук във форума е вярно. А и щом става дума за вина, значението на думите /адвоката/ е много голямо.

Kakvo imate v predvid "bra4niat isk,iziskva niakoi deistvia da badat izvar6eni li4no",bihte li mi dali pove4e informazia otnosno tova izevlenie.Blagodaria vi za otdelenoto vreme.
eva2801
Нов потребител

ot eva

Мнениеот eva2801 » 15 Ное 2006, 19:23

maria01 написа:Няма проблем да упълномощите адвокат в БГ, който да Ви представлява и да не се налага да идвате в БГ, особено щом съпругът Ви в момента е в страната. Може да се свържете по телефона с избран от Вас адвокат, за предпочитане от града, където живее съпругът Ви и той ще Ви прати пълномощното, което трябва да заверите в САЩ и да му го изпратите. Възможно е да се води дело по този начин дори и съпругът Ви да не е в БГ.

Blagodaria vi za zeniat savet!Polu4ih razli4na informazia,spored niakoi mnenia v koeto vklu4vam va6eto,za koeto bih iskala otnovo da vi blagodaria,bih mogla da zaveda delo za razvod po vina,bez da presastvam v Balgaria po vremeto na gledaneto na sa6toto.Drugi mnenia sa protivopologni.Moga li da razbiram 4e zakonno bih mogla da naema advokat koito da me predstavliava(za predpo4itane e gradat v koito se namira saprugat mi,koito e taka sa6to i gradat v koito sklu4ihme brak) i da zapozna delo po razvod,bez vzaimno saglasie (razvod po vina) i ne se iziskva po zakon da presastvam.Moga li da razbiram 4e podobno delo moge da bade vodeno bez saotvetnite strani da presastvat,no bi bila po trudno dokazuema eventualnata vina i pri4inata poradi koiato tozi brak triabva da bade raztrognat.Pove4e ot vsi4ko bih iskala da imam fizi4eskata vazmognost da se varna v Balgaria i da se zaema s uregdaneto na tozi tolkova vagen za men vapros,no v momenta ne moga da si go pozvolia,do kolkoto znam tazi sedmiza ili ve prez koito moga da se varna v BG ne biha bili dostata4ni za zeliat prozes na razglegdane na deloto.Bih vi bila zadalgena ako mogete da mi otgovorite s pove4e informazia.
eva2801
Нов потребител

ot eva

Мнениеот eva2801 » 15 Ное 2006, 19:41

ematags написа:Ева, бракът Ви е сключен в България, вие все още сте български граждани или поне единия от Вас е. Така, че разводът Ви следва да се извърши по реда на българското законодателство.
Да, можете да заведете брачен иск по чл.99 от Семейния кодекс - т.нар. "развод по вина" - т.е. да не се развеждате по взаимно съгласие. За целта Вие като ищца трябва да посочите в какво се изразява "дълбокото и непоправимо разстройство на брака".Няма пречка в хода на произвоството да постигнете споразумение и да постигнете същите резултати както при "развод по взаимно съгласие" по чл.100 от СК.
Моят съвет е да се свържете с адвокат, все пак.
Успех.

Blagodaria vi za pravnia savet.Zenia va6eto vreme.Tarsia na4ini da se svarga s advokat,v momenta v Balgaria.Do kolkoto razbiram e gelatelno moeto presastvie na pone parvoto ili parvite niakolo razglegdania na deloto,koeto e trudno osa6testvimo poradi nevazmognosta mi da si vzema otpuska ot rabotata na koiato rabotia za pove4e ot sedmiza ili dve,eventualno.Koeto moge da se osa6testvi sled mart,sledva6tata godina.Az bih iskala da zadviga tozi vapros vazmogno nai skoro.Bihte li mi poso4ili 4len ili zakon koito bi mi pozvolil da osa6tesvia ili saotvetno da ne bih mogla eventualno delo v sada na koeto niama da moga da presastvam fizi4eski,vazmogno li e tova?Mnogo bih iskala da imam vazmognosta da se zapoznaia sas semeinia kodeks ot blizo,znete li dali ima takava vazmognost po internet!?
eva2801
Нов потребител

ot eva

Мнениеот eva2801 » 15 Ное 2006, 19:50

gosho72 написа:Proucete kakvi sa vazmoznostite da polucite razvod v Amerika i sled tova resenieto da bade priznato v BG.

Predi mesec imase podobna tema v nastojastija forum i tam bese objasnena podrobno procedurata.Namerete temata-ste e interesna za vas.

Tai kato brakat ni e sklu4en v Balgaria,a ne v Amerika po prou4vania koito napravih tuk e 4e sledva da se ragtrogne v Balgaria ne tuk,ima vazmognost za prozesirane na razvod v amerika,no se iziskva parvo da se zaregistrira brakat ni tuk v Amerika po tiahnoto zakonodatelstvo,za men,vklu4itelno i za moiat saprug e po blagopriatno da se razvedem saobrazno balgarskite zakoni.Prozesirane na razvod v Amerika vodi do nestabilnost na kredita na horata vstapili v razvod,a kreditnata sistema v Amerika e osnovna,vode6ta ediniza!Blagodaria vi za informaziata,6te se zainteresuvam za tozi slu4ai.
eva2801
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 16 Ное 2006, 10:37

чл. 259. (от ГПК) Производството по иск за развод започва с помирително заседание, в което съпрузите трябва да се явят лично. При неявяване на ищеца без уважителни причини производството се прекратява. Неявяването на ответника не е пречка за разглеждане на молбата, но съдът може да разпореди да се яви лично.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ivkata_80 » 16 Ное 2006, 10:39

mislq 4e biah bezkraino iasen , no vse pak- 4len 259 al. 1 ot grajdansko protsesualniq kodeks: proizvodstvoto po isk za razvod zapo4va s pomiritelno zasedanie, v koeto sapruzite triabva da se iaviat li4no.Pri neiaviavane na i6tetsa bez uvajitelni pri4ini proizvodstvoto se prekratiava. dori pri razvod po vzaimno saglasie 259a e iasen- ..... da se iaviat li4no
ivkata_80
Младши потребител

Мнениеот ivkata_80 » 16 Ное 2006, 10:44

molia obarnete vnimanie na dumata- proizvodstvoto se prekratiava, e ve4e mislia 4e vi e iasno. uspeh,
ivkata_80
Младши потребител

Мнениеот maria01 » 17 Ное 2006, 10:18

Явно повечето от коментарите по този казус са дадени от студенти, а не от практикуващи юристи и то в областта на семейното право.
Каква по-уважителна причина за неявяване на ищеца от отсъствието му от страната? Това се доказва със съответна справка от ОДП . Явява се адвокат с изрично пълномощно, заверено при консула. Имате ли близки в БГ? Ще трябва поне един свидетел. Фактическата раздяла е достатъчно основание за развод. В повечето случаи съдът приема, че вината е на двамата, но това вече има почти само морална стойност на кого е вината. Можете да ми пишете на maria01@abv.bg и ще Ви обясня по-подробно.
maria01
Потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 18 Ное 2006, 16:03

Тъкмо щях да обобщя и Мария01 ме предвари. Научих доста неща от теорията, да кажа нещо и от практиката. Развел съм много хора, които са в Испания, в Гърция и дори в Америка. Достатъчно е изрично пълномощно, за което споменава колежката. Един свидентел поне трябва да има, за да каже само, че е разбрал, че не можете да бъдете семейство повече. Но вие най-вероятно имате някакви роднини. На мен обаче ми се струва, че трябва да сте във фактическа раздяла. Т.е. да живеете разделено. Това доказва нетърпимостта на положението.
Що се касае до Америка, може да не е съвсем просто. Разведох българско семейство, намиращо се в Америка, без да съм виждал очите и на двамата съпрузи, но след това тамошният съд не призна развода и проведе процедурата по техните закони. А нали знаем, че там и законите в различните щати не са еднакви.
Не е важен градът на сключване на брака, а на постоянното местожителство на ответника по лична карта. Може искът да се предяви и на друго място и ако ответникът не възрази, да се проведе в избрания съд. Практически е по-удобно призовката да се изпрати на неговите роднини в България, а те сто на сто имат връзка с него.
Все пак, по взаимно съгласие е най-добре. Най-бързия ми развод е на едни "испанци". Молбата подавам в понеделник и до петък имам решение! Сега поддържам контакти и с двамата. Те също се разбират. Вече нямат конфликти, всеки е самостоятелен и независим.
Ivailo5rov
Активен потребител

Назад към Семейни казуси