начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

въпрос относно принудителното изпълнение

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос относно принудителното изпълнение

Мнениеот idopol » 20 Ное 2006, 12:08

Искам да попитам: Поръчител съм по банков кредит. Длъжникът не плаща задължението си и в момента банката иска да носочи изпълнението към мен, като ми запорира майчинството. Въпроса ми е може ли това да се случи и закона позволява ли това.Според мен не.
Моля за вашето мнение.
idopol
Нов потребител

Мнениеот idopol » 20 Ное 2006, 16:43

Моля за отговор. Никой ли няма мнение по въпроса.
idopol
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 20 Ное 2006, 23:49

За съжаление не можах да открия съдебна практика по поставения от Вас проблем,а именно може ли да се насочи принудително изпълнение върху обезщетения за майчинство,изплащани съгласно Кодекс за обществено осигуряване.
Действуващия ГПК регламентира забрана за запориране върху издръжка и регламентира допустимостта по налагането на принудителни изпълнения върху трудови възнаграждения и пенсии.
А при условие,че в момента вие не полагате труд следва да се допусне по презумпция,че не може да се наложи принудително изпълнение върху изплащаното Ви обезщетение за майчинство.
gosho72
Потребител

Мнениеот emily_79 » 21 Ное 2006, 10:37

Съгласно Чл. 339. б. З не подлежат на принудително изпълнение освен изброените в т.А до Ж имущества и предвидените в други закони вещи и права като неподлежащи на принудително изпълнение. А съгласно чл. 213 (2) Не се допуска принудително изпълнение и върху:1. обезщетенията по социалното осигуряване, включително за безработица.
Несъмнено обезщетението за майчинство, което получавате е обезщетение по социалното осигуряване и следователно не подлежи на принудително изпълнение.
emily_79
Младши потребител

Мнениеот emily_79 » 21 Ное 2006, 10:38

Пропуснах да отбележа, че първият цитиран текст е от ГПК, а вторият - от ДОПК.
emily_79
Младши потребител

Мнениеот idopol » 21 Ное 2006, 10:58

Благодаря на отзовалите се. Затвърдихте моето мнение.Успех на всички.
idopol
Нов потребител

Мнениеот hariman » 22 Ное 2006, 21:12

Само че ДОПК се прилага само за пъблични вземания, и не мисля че трябва да се прилага по аналогия и за частни такива
hariman
Потребител

Назад към Семейни казуси