- Дата и час: 16 Дек 2024, 07:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Малко е глупаво,но...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Малко е глупаво,но...
Здравейте,въпросът ми е малко глупав,но няма към кого да се обърна,затова реших да попитам вас.С моя приятел имаме спор,в който аз немога да надделея,защото немога да намеря закона,който ми трябва...и да му го ударя в главата Той тварди,че е разговарял с адвокат,и не с един а с двама.Става въпрос за следното:баща му,който е вече доста възрастен-притежава безброй имоти,които са придобити НЕ по време на брака/той е вдовец,и женен повторно/и както се досещате не желае нито да прави дарение,нито да прехвърли на сина си каквото и да било-казва му,че като умре и без това всичко ще остане за него.А приятелят ми тварди,че е питал и нямало такова нещо,че се деляло на половина,вапреки че не е придобито по време на брака,т.е.-при развод или смърт,жена му ще вземе половината от имуществото му....Което според мен не е така... Ако някой може да ми обясни,или да ми каже каде точно да търся...някакви закони и членове,ще съм ви благодарна.
- kalinkamalinka
- Нов потребител
Здравейте,
Правилно колегите са посъветвали приятеля ви. Съпругата / втората му жена /, наследява равна част, на това което ще получи сина - ваш спътник в живота. С други думи, всичко се дели наполовина между тях двамата. Освен това, ако баща му и втората му жена имат деца, то и те наследяват.
УСПЕХ !
Правилно колегите са посъветвали приятеля ви. Съпругата / втората му жена /, наследява равна част, на това което ще получи сина - ваш спътник в живота. С други думи, всичко се дели наполовина между тях двамата. Освен това, ако баща му и втората му жена имат деца, то и те наследяват.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
При развод едва ли ще вземе половината имущество, ако наистина не е придобито по време на брака. Но при смърт съпругата е наследник по равно с децата, независимо кога е придобито имуществото.
- svetulka
- Младши потребител
Наистина ли е така?Немога да повярвам А дали можете да ми кажете:Това в семейния кодекс ли го пише?Или някаде другаде ?Искам да го извадя като текст,за да може господин бащата да се убеди...как жена му ще вземе,колкото сина му.
Много ви благодаря.
Много ви благодаря.
- kalinkamalinka
- Нов потребител
Аз явно съм доста зле не разбирам нищо от това,което прочетох Но,както става ясно,тя ще вземе половината при смърт...а може и повече,ако са минали 10год.от брака...нали така?
- kalinkamalinka
- Нов потребител
Не, при всички случаи ще вземе дял, равен на дела на всяко дете, т.е. половината, когато детето е едно.
Във вашия случай размерът на нейния дял не се променя според това, колко време е минало от брака. Така е, защото наследява заедно с деца на наследодателя. Продължителността на брака ще има значение, ако другите наследници са родители, братя и т.н. на наследодателя.
Във вашия случай размерът на нейния дял не се променя според това, колко време е минало от брака. Така е, защото наследява заедно с деца на наследодателя. Продължителността на брака ще има значение, ако другите наследници са родители, братя и т.н. на наследодателя.
-
portokal - Старши потребител
А какво става при следната ситуация. мъжът има починал син от първия си брак, който има дете и жив син пак от първия брак. Няма деца от втория брак. Наскоро умира и както казвате втората му жена наследява. Колко части наследява тя и колко децата. Може ли сега децата му (наследника на починалия син и живият син) да искат своето наследство или трябва и тя да почине та едва тогава? Въпросът е че те хич се нямат и въпросът не подлежи на обсъждане между тях.
- stoianivanov
- Нов потребител
И живият син, и детето на починалия син, както и втората съпруга наследяват по равни части- т.е. по 1/3. Няма никакъв проблем низходящите на наследодателя да искат делба с втората съпруга на баща си, респ. предявят иск за делба, щом са им влошени отношенията.
Казаното за правата важи при положение, че делбения имот е бил лична собственост на наследодателя. Ако обаче той е бил придобит по време на брака между наследодателя и първата му съпруга, се включва в режима на съпружеската имуществена общност и тогава въпросът с правата ще изчислява по друг начин.
Казаното за правата важи при положение, че делбения имот е бил лична собственост на наследодателя. Ако обаче той е бил придобит по време на брака между наследодателя и първата му съпруга, се включва в режима на съпружеската имуществена общност и тогава въпросът с правата ще изчислява по друг начин.
- bartol
- Потребител
Re: Малко е глупаво,но...
kalinkamalinka написа:... и както се досещате не желае нито да прави дарение,нито да прехвърли на сина си каквото и да било-казва му,че като умре и без това всичко ще остане за него...
Нека твоя човек намери начин да убеди баща си да му Прехвърли чрез продажба имотите си, ако не иска да ги дели с мащехата.
Може да му ги "продаде" с условие.
Всичко друго може да обжалва и няма той да е единствения наследник.
Баща му трябва да проумее това.
- cherkezs
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|