- Дата и час: 16 Дек 2024, 08:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка не плащана 7 години
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Издръжка не плащана 7 години
Имам идаден изпълнителен лист за издръжка на дете,която не е плащана близо 7 години,Обърнах се към частен съдия изпълнител,както и към адвокат,По какъв начин мога да разбера къде работи бившия ми съпруг и какви имоти притежава,за да мога по някакъв начин да получа издръжката?
- elada
- Младши потребител
Ако нито адвоката, нито частния съдия-изпълнител са Ви дали отговор на този въпрос, явно не сте се обърнали към когото трябва.
Нещата са съвсем прости - в молбата си до ЧСИ ще поискате той да изиска служебно справка от НАП за наличието на регистрирани трудови договори, имоти и фирми на негово име.
Нещата са съвсем прости - в молбата си до ЧСИ ще поискате той да изиска служебно справка от НАП за наличието на регистрирани трудови договори, имоти и фирми на негово име.
- maria01
- Потребител
След издаден изпълнителен лист се подава молба до съдия-изпълнителя за образуване на изпълнително производство. Ако и тогава длъжника не изплати дължимата сума доброволно, се налага запор на трудовото възнаграждение и т.н. Ако пак няма резултат, тогава с молба до общината, т. е. общината изплаща присъдената издръжка. Може да се образува и наказателно производство по чл. 181 и 183 от НПК . Може да се стигне дори и до пробация .Може да се заведе дело, като се публикува обява по чл.50, ал.1 и ал.2 от ГПК .marter@lex.bg
- marter
- Потребител
това с издръжките е много сложен проблем, явно... и аз не съм получавала издръжка от бившия си съпруг вече повече от две години, но и нищо не предприемам... някой ще ми каже ли какъв е реда, до кого да адресирам иска си... и т.н.
- marigold
- Младши потребител
marigold написа:това с издръжките е много сложен проблем, явно... и аз не съм получавала издръжка от бившия си съпруг вече повече от две години, но и нищо не предприемам... някой ще ми каже ли какъв е реда, до кого да адресирам иска си... и т.н.
Ще потърсите адвокатска помощ от избран от Вас адвокат.на същият следва да представите изпълнителното основание за дължимата във Ваша полза издръжка /предполагам,че издръжката е определена чрез съдебно решение/.Не посочвате конкретни подробности,но следва да имате в предвид,че съгласно чл.83 от СК след прекратяването на брака право на издръжка има само невиновния съпруг и то за срок най-много до три години от прекратяването на брака,като съдът може дап родължи този срок ако правоимащият съпруг е в тежко състояние,а другия съпруг има възможност по осигуряването и.
При така изложената обстановка на основание чл.237,буква "а" и чл.323 ,ал.1 от ГПК адвокатът Ви ще изготви молба до държавен или частен съдебен изпълнител за образуване на изпълнително дело по събиране на дължимата Ви за периода издръжка ведно със законната лихва.Направените от Вас разноски по образуването на изпълнителното дело и заплатения адвокатски хонорар също следва да Ви бъдат възстановени от длъжника-бившия съпруг.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
- gosho72
- Потребител
не става въпрос за издръжка на съпруг, а издръжката на детето, което е при мен след развода, а и тъй като вече няколко месеца не зная къде точно се намира бившия ми съпруг, изключил е и мобилния си телефон... дори и да заведа дело, когато не може да бъде открит, към кого трябвада се обърна?
- marigold
- Младши потребител
marigold написа:не става въпрос за издръжка на съпруг, а издръжката на детето, което е при мен след развода, а и тъй като вече няколко месеца не зная къде точно се намира бившия ми съпруг, изключил е и мобилния си телефон... дори и да заведа дело, когато не може да бъде открит, към кого трябвада се обърна?
Първо колко голямо е детето ?Второ неплащането на издръжка е престъпление ,можете да пуснете тъжба до прокуратурата.
- donna
- Старши потребител
marigold написа:детето е на 7 години.. може би малко разпокъсано подавам информацията, но съм начинаеща..
Пускай тъжба в прокуратурата .
- donna
- Старши потребител
Напълно съм съгласна с колегите - тъжба до прокуратурата(районна) за образуване на дознание срещу съпруга ви. При това наказателно производство обаче (чл. 183 НК) можете да претендирате (и получите) само главницата на дължимата издръжка. Ако имате претенции за лихви върху всяка просрочена съобразно падежа й вноска, те трябва да се искат в отделно гражданско дело, след изчисляването им от вещо лице.
Предимството за вас при наказателното производство е, че не вие, а дознателят ще издири/намери длъжника, а съгласете се, той има много по-големи правомощия и възможности за това. От друга страна, губите лихвите върху издръжката. Преценявайте сама.
Предимството за вас при наказателното производство е, че не вие, а дознателят ще издири/намери длъжника, а съгласете се, той има много по-големи правомощия и възможности за това. От друга страна, губите лихвите върху издръжката. Преценявайте сама.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
След образуването на изпълнително дело, следва да се изиска от Съдия- изпълнителя справки: 1. От НАП дали лицето има регистрирани трудови договори; 2. От съответната община отд. Местни данъци и такси, дали има движимо или недвижимо имущество / независимо къде се намира то, декларациите са с поредни номера- ЕГН........01/ за първи имот/;ЕГН.........02/ за втори имот / и т.н.;
В случай, че няма сключен трудов договор или имущество, събирането на дължимите суми се търси от съответната община по постоянна адресна регистрация на длъжника. Мога по-късно да Ви посоча на какво правно основание.
В случай, че няма сключен трудов договор или имущество, събирането на дължимите суми се търси от съответната община по постоянна адресна регистрация на длъжника. Мога по-късно да Ви посоча на какво правно основание.
- ana_maria
- Младши потребител
По повод образуваното изп.дело - вместо изрично да изброявате какво точно да направи СИ/ЧСИ( като за всяко поискано действие се заплаща отделно), искайте от него да направи цялостна проверка на имущественото състояние на длъжника. Таксата е 50 лв. И ако не се открият никакви имущества на името на длъжника - да състави констативен протокол за това, въз основа на който вие да претендирате от общината да ви се изплати дължимото (плюс лихви, разноски и пр) и да ви изплаща дължимата ви се месечна издръжка. Това е съкратен вариант на цялата процедура, най-добре е адвокат да движи нещата, тъй като характерно за съд.изпълнение е, че всяко едно действие трябва да се изиска изрично от СИ/ЧСИ - той не може да се самосезира да извършва действие, което не е поискано изрично.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
Издръжката и трудовите са освободени от такси за взискателя -така че спокойно може да си направи искането.
Ако някъде държавния или частния СИ искат да се внасят такси във връзка с изп. дела свързани с вземания по ТПО или издръжка неправилно е таксите всичките се събират се от длъжника .
Ако някъде държавния или частния СИ искат да се внасят такси във връзка с изп. дела свързани с вземания по ТПО или издръжка неправилно е таксите всичките се събират се от длъжника .
- donna
- Старши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|