- Дата и час: 16 Дек 2024, 07:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пак за СИО
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Пак за СИО
Скоро бях публикувла тема "Въпрос за СИО" и в старанието си да бъда кратка и ясна пропуснах да попитам най-важното. За тези който не са чели темата да поясня: ставаше въпрос за имущество придобито по време на брака, чрез продажба на имущество, което е било 1/3 придобито чрез дарение, а останалите 2/3 изплатени по време на брака. От отговора стана ясно, че съпруга който е притежавал 1/3 от дарение има същата част от новия имот. /чл.22, т.2 от СК -ако не се лъжа/. Трябва да поясня, че двата нот.акта са в един ден, но този за покупката предшества този на продажбата, може ли да се твърди, че парите от продажбата не са отишли за покупката на новия имот, с което да се оспори дарената част на един от съпруга? надявам, се че съм го обяснила точно. Благодаря предварително
Последна промяна Sissa на 03 Дек 2006, 01:39, променена общо 1 път
- Sissa
- Младши потребител
Честно да ви кажа нищо не разбрах? каква покупка, па после продажба и къде отиде дарението в цялата схема?
Смятам, че това че сделките са станали в един ден по-скоро ви вреди отколкото да ви ползва. Просто не виждам как ще докажете, че парите от продажбата не са отишли за покупката. Естествено, вижте си нотариелните актове, но и ако сумите са близки просто за мен няма доказване, щом сдлеките са в един ден. Не виждам и кой съдия ще ви повярва, освен ако нямате стабилни доказателства за това. А да оборвате твърдения за дарение, което вероятно е направено от блозики на съпруга също ми се вижда трудно, тъй като те ще дойдат като свидетели и са допустими по закон.
Опитайте с нещо по-различно-да потърситепо-голям принос на другия съпруг по други причини-например дарение на него или нещо по-различно или подобрения в апартамента след като са се разделили и т.н.
Смятам, че това че сделките са станали в един ден по-скоро ви вреди отколкото да ви ползва. Просто не виждам как ще докажете, че парите от продажбата не са отишли за покупката. Естествено, вижте си нотариелните актове, но и ако сумите са близки просто за мен няма доказване, щом сдлеките са в един ден. Не виждам и кой съдия ще ви повярва, освен ако нямате стабилни доказателства за това. А да оборвате твърдения за дарение, което вероятно е направено от блозики на съпруга също ми се вижда трудно, тъй като те ще дойдат като свидетели и са допустими по закон.
Опитайте с нещо по-различно-да потърситепо-голям принос на другия съпруг по други причини-например дарение на него или нещо по-различно или подобрения в апартамента след като са се разделили и т.н.
- pitasht
- Активен потребител
Отговора ме удовлетворява, въпреки че ние сме в позицията на този съпруг, който има дарена част. Другия съпруг иска делене на СИО 50/50. А ние искаме да ни се признае дарената част. Значи в един и същ ден по номер на нот.акт първо е продаден имота, който семейството купува, а след това е продаден апартамента, откойто част е дарена. Цената на продадения имот е значително по-голям от този за купения от семейството с разликата са направени основни подобрения за които има разрешителни и т.н.
- Sissa
- Младши потребител
Стига да успеете да докажете, че сте закупили новия имот със средства, придобити от продажбата на апартамента, няма да имате проблем с онази 1/3 част от него, която съпругът е получил по дарение. Това следва от трансформацията на личното имущство по чл.21 СК.
- grozil2002
- Младши потребител
Съгласна съм с колегата пред мен. Опитайте се да докажете , че семейството просто не би могло да купи имота и да направи подобренията без парите от продажбата на наследствения , т.е. имам предвид доходите им като цяло и спестяванията не са достатъчни за покупката на имота +подобренията . Това може да не е много лесно , но все пак можете да опитате . Иначе щеше да е много лесно...
УСПЕХ!
УСПЕХ!
- divain
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|