начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Предполагам - малко необичаен казус

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предполагам - малко необичаен казус

Мнениеот panka » 29 Ное 2006, 16:00

Ситуацията е следната:
Имах брат психично болен от 1987 г.
През 1992 г. една "жена", дори не знам как да я нарека,
го взима от болницата в Раднево, като негова приятелка
(дори това е незаконно) и го отвежда в дома си, без дори
да предупреди майка ми за тези си действия.
Там подписват брак ( тя много добре знае за душевното му
състояние ). След, което вече започва да му взима пенсийката
да краде от парите на майка ми и т.н. Това продължава докато
брат ми категорично отказва да си продаде апартамента и да
купят в нейния град друг. След което, тя пак го вкарва в болницата,
пребива майка ми и изчезва, но продължава да харчи пенсията на брат ми. След около 2 години, той "се спасява от всички мъки". Това става 2001 г. Разбира се скъпата съпруга дори не се е вясвала. Предполагаме, че очаква смъртта на майка ми и тогава да се появи
за наследството си ("апартамента" купен е на брат ми преди женитбата).
Въпросът ми е:
Какво можем да направим, за да си запазим апартамента?
Има ли някакъв закон, който да защитава психично болните или техните наследници от посегателства на такива недостойни хора.
Очаквам с нетърпение Вашите мнения.
P.S. От брака, няма деца.
panka
Нов потребител

Мнениеот cue_bid » 29 Ное 2006, 16:44

:roll: ) "и го отвежда в дома си, без дори
да предупреди майка ми за тези си действия.
Там подписват брак " - как така ''там''?
отишли са в общината и са извършили всичко необходимо?
ами пречките за сключване по 12-13 СК?
да разбирам ли ,че е бил поставен под пълно запрещение?
ами иск по 97 СК?
cue_bid
Младши потребител

Мнениеот cue_bid » 29 Ное 2006, 19:14

panka, привет отново!
надявам се да съм горе-долу полезен... 8)
като се трагне от брака (дето май го няма или трябва да се унищожи евентуално) всичко се нарежда. дори и да има брак апартамента не е СИО в случая, но ако се стигне до наследяване ще трябва да се опеш на ''брака''....
cue_bid
Младши потребител

Мнениеот panka » 06 Дек 2006, 15:03

Привет,
радвам се, че сте прегледали съобщението ми,
но в интерес на истината нищо не разбрах.
Това "там" за което питате е родният град на
госпожата. А "как са подписвали" никой от
нашето семейство не знае. Бяхме само уведомени
за сключения брак. Питенето ми беше, можем ли да
анулираме брака след толкова години?
panka
Нов потребител

Мнениеот aleks84 » 06 Дек 2006, 17:31

Здравейте,
За да Ви стане ясен отговорът по - горе, прочетете Семейния кодекс. В него са изброени няколко пречки за сключването на граждански брак, една от който е - лицето, което желае да се бракува да е поставено под пълно запрещение или да страда от душевна болест или слабоумие, които са основание за поставянето му под пълно запрещение. Ако въпреки наличието на тази пречка се сключи брак - той може да бъде унищожен в определен от закона срок. Това може да стане обаче само докато съпругът е жив, т.е. Вие не можете да анулирате този брак. На практика той се е прекратил със смъртта на брат Ви.
Относно апартамента - няма значение дали е купен преди или след сватбата. Съпругата му се явява негова наследница и тъй като бракът (според написаното от Вас) е продължил 9 години, тя наследява половината от имуществото на брат Ви, в случая половината апартамент. Съжалявам, че ще го кажа, но не е трябвало да чакате толкова години, за да потърсите съвет. Все пак можете да се консултирате с адвокат, като му изложите всички подробности.
aleks84
Потребител

Мнениеот cue_bid » 07 Дек 2006, 11:52

точно така, аlex84. В случая, как беше, унищожаемият брак поражда последиците на действителен...наследството е открито, тя отмъква половината....ако се появи. надявайте се да не стане така.... :cry:
cue_bid
Младши потребител

Мнениеот panka » 07 Дек 2006, 15:01

Благодаря. Разбрах ви съвсем ясно и закона прочетох.
Сигурно аз не съм се изразила правилно. Докато беше
жив, не можехме да анулираме брака, защото той непрекъснато
питаше за нея и все се надяваше да се оправи. Щеше да бъде
жестоко от наша страна.( Цели 6 месеца живя без "бъбреци", дори
и на хемодиализа не можаха да го сложат). Така че имахме достатъчно
време да предприемем тази стъпка. Но пак казвам, не можеш да кажеш
на близък човек, че той умира и трябва да мисли за нас. Мъките му
бяха много и дълго - почти 15 години. Освен това след смърта му, адвокат казва на сестра ми, че след 5 години, ако съпругата не се появи, апартамента остава на майка.( тя го е плащала, ама на. На негово име). Това лято обаче, бивша съдийка казала на майка ми, че няма такова нещо. Затова сега търся помощ. Майка ми е много зле със
здравето, на 75 год. е, и смятам, че мисълта да си върне апартамента
я държеше жива досега. Но в момента е много отчаяна, защото разбира каква глупост е направила. Ние сме 2 живи сестри, а за нас няма нищо. По-точно никога не е имало. На първо място беше винаги болния ни брат. Дано не съм ви отегчила. Жалко наистина. Но такъв е живота. Един печели, друг губи. И последно - когато се омъжвах, ми искаха документ от психиатрия. Как тогава се е подписал неговия брак, след като беше регистриран в почти всички психиатрични клиники? Предполагам, че е фалшифициран документ. Това не е ли причина за анулиране? Даже и след смърт?
panka
Нов потребител

Мнениеот benzi » 07 Дек 2006, 16:21

Не Ви остава друго освен чл.97, ал.1,т.4 вр.чл.94,т.2 от СК.
benzi
Младши потребител

:)

Мнениеот sainul » 07 Дек 2006, 17:07

В чл. 9 ЗН се казва, че ако наследството се е открило 10год. преди сключване на брака и съпругът наследява заедно с възходящи(вашата майка) и с братята и сестрите той получава 1/3 част от наследството. Ако са изминали повече от 10год. тогава ще получи 1/2. Наследството се открива в момента на смърта на наследодателя. Пресметнете колко време е изминало. Можете да поискате от прокурора да предяви иск за унищожаване на брака. Трябва да знаете дали брат ви преди сключване на брака е бил поставен под пълно запрещение. Ако можете осигурете доказателства преди да отидете при прокурора. Ако не е бил поставен под пълно запрещение идва по трудната част, ще трябва да докажете, че той е страдал от такава душевна болест или слабоумие, че те да са били основание за поставянето му под пълно запрещение. Последиците от иска за унищожение представляват да се върне с обратна сила състоянието на нещата, такива каквито те са били, към момента на сключване на договора, в случая на брака. Ако бракът бъде унищожен при уважаване на иска от съда, тогава ще се приложат последиците на развода за личните и имуществените отношения между съпрузите. На основание чл. 104 СК и като аргумент от обратната сила, която има унищожаването на брака съпругата няма да е била законен наследник на брат ви към момента на смъртта му, което ще я лиши от каквито и да било претенции.
Моят съвет е, ако решите да действате, първо изключително добре да проучите фактическата обстановка по случая и задължително да използвате помощта на адвокат. Повярвайте, ще ви е нужна, а и сама едва ли ще можете да се справите с правната сложност на случая и да успеете да убедите прокурора с правни аргументи защо да предяви иск. Успех!
sainul
Младши потребител

Мнениеот divain » 07 Дек 2006, 17:14

Има 1/2 съжалявам , колегите са прави. Опитайте с прокура . Има една възможност ,..... ако докажете , че "жената" е сключила брак с брат Ви с цел измама и лично облагодетелстване и че брака е бил нищожен т.е. унищожаем . Като Ви казвам това , имайте предвид , че Ви давам само насока .... Вие трябва да потърсите адвокат , ако искате нещо да се получи . Така със съвети по интернет -не става . Само адвокатът знае значението на думите " недобросъвестността при унищожаването на брака има значението на вината при развода", и това доказване е негова работа. Ваша е грешката, че докато е бил жив брат Ви не сте предприели нещо , но за всичко явно има обяснение. Сега не чакайте повече за да не повторите грешката си , а потърсете адвокат.
Има малка надежда ! Не губете кураж !
P.S. Всеки адв. би се трогнал и би Ви помогнал. Вижте по-горе. :wink:
УСПЕХ!
divain
Потребител

Мнениеот aleks84 » 07 Дек 2006, 18:40

Здравейте пак,
Първо искам да се поправя, че съпругата е наследила 1/3, а не 1/2, извинявам се, другите 2/3 са за майка Ви и Вас двете със сестра Ви. Относно тази 1/3 щом веднъж е платила данък, съпругата е приела наследството, така че и 10 години да не се появи, все тая, нейно си е. Погледнах в практиката и видях решение в смисъл, че щом изрично наследникът не се е отказал от наследството, значи го е приел. Относно унищожаемостта на брака - в СК е посочено изрично само едно основание това да бъде направено след смъртта на съпруга от прокурор и то е при многоженство. В останалите случаи се разваля приживе. А за сключването на брак с цел измама, както и за използването на фалшиви документи и аз си го помислих, но са изминали прекалено много години от 92 -ра и мисля, че е изтекла давността за наказателно преследване. Пишейки всичко това не искам да Ви отчайвам, искрено Ви съчувствам, просто смятам, че изминалото време не е във Ваша полза. Наистина, потърсете консултация с адвокат, за да си изчистите ситуацията веднъж завинаги. Тук, надявам се получихте някакви насоки за какво да го питате. Желая Ви успех.
aleks84
Потребител

Мнениеот grozil2002 » 08 Дек 2006, 18:10

Не мога да се съглася с мнението на Алекс84. Закона за наследството изрично казва, че наследство се приема или с писмено заявление до райнния съдия, или с конклудентни действия, които несъмнено доказват приемането му. Така че това не бива да Ви притеснява, освен ако съпругата наистина не е платила данък върху имота, в което се съмнявам.
grozil2002
Младши потребител

Мнениеот aleks84 » 09 Дек 2006, 17:41

Самата panka в другия си пост беше написала, че съпругата е платила данък, ако това на са конклудентни действия, не знам какво е. За другото ми твърдение - срещнах такава съдебна практика, не си го измислям аз.
aleks84
Потребител

Мнениеот ana_maria » 09 Дек 2006, 17:45

Да тръгнете да оборвате издаденото необходимо при сключване на граждански брак медицинско свидетелство, да доказвате недееспособността на сключилият брак в минало време / без да могат да се изготвят съдебно- психиатречни експертизи/, без лицето да е със съдебно отнета дееспособност, мисляе че ще бъде твърде смело.
Но опитайте!
ana_maria
Младши потребител

Мнениеот aleks84 » 09 Дек 2006, 19:08

Panka, повтарям се, но ми се струва, че има неяснота по един основен въпрос, не се заблуждавайте, брак след смъртта на съпруга не може да бъде анулиран от наследниците, това ще Ви го каже всеки адвокат. Не може да бъде унищожен брак, който вече не съществува. Това не е мое мнение, това е факт, подобен иск пред съд ще бъде отхвърлен като недопустим! Няма значение дали са били фалшифицирани документи или не, дали брат Ви е бил невменяем. За фалшифицирани док. - може да се търси наказателна отговорност, но това няма да анулира брака. Ако някой твърди обратното, значи Ви лъже. Консултирайте се с юрист с опит, не разчитайте само на мненията тук.
aleks84
Потребител

Мнениеот panka » 14 Дек 2006, 10:58

Благодаря на всички,
които се отзоваха на молбата ми за помощ.
Желая Ви успехи във всяко поприще и най-вече
любов и здраве.
panka
Нов потребител

Назад към Семейни казуси