начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

смяна на фамилия

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

смяна на фамилия

Мнениеот milenceto » 10 Дек 2006, 01:23

Можете ли да ми кажете как стои въпросът със смяна на фамилията при сключване на граждански брак, в случай че при подписването съм се съгласила да взема фамилията на съпруга си, бракът е сключен май месец тази година, но по стечение на обстоятелствата решихме да се разведем. Тъй като все още на личната ми карта съм с моминското си име, което смятам да запазя след развода, но валидността на картата ми изтича в края на тази година и ще трябва да я сменя преди де факто да се разведа. Въпросът ми е - има ли начин да запазя моминската си фамилия, въпреки че по документи ще се водя омъжена и съответно с друга фамилия, за която съм дала писменото си съгласие.
milenceto
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 10 Дек 2006, 10:55

Въпросът Ви по-скоро е "как да спестя 10 лева?" Вие не можете да запазите нещо, което нямате - в момента Вашата единствена фамилия е тази, приета със сключването на брака. Това, че не сте изпълнила задължението в срок да подмените документа си за самоличност, няма нищо общо със случая.
sunshine_75
Потребител

:)

Мнениеот milenceto » 10 Дек 2006, 15:18

Разбира се, че "притежавам" моминска фамилия!
По-скоро не съм се изразила правилно - не да запазя, а предвид заведено дело за развод, да не променям фамилията си при издаването на нови документи за самоличност. Мога също така да докажа, че съм "известна" с моминското си име - имам издадени дипломи, дипломна работа, която е и публикувана онлайн. А що се отнася до сроковете - това изобщо не е въпросът ми - има съответните санкции за неспазването им.
Благодаря все пак! :)
milenceto
Нов потребител

СМЯНА НА ФАМИЛИЯ

Мнениеот marter » 11 Дек 2006, 09:08

:idea: Пробвайте да опишете подробно случая, когато подавате документ за смяна на личната карта, издаване на дипломи и др., като наблегнете, че след развода ще носите предбрачната си фамилия. Пуснете молба да ви бъде издадена лична карта с нея. Водите ли се някъде по документи с новата фамилия? При условие, че има разлика в имената (фамилията) може да попълните декларация за идентичност на име, т.е. че името ГТН, в ? документ и името ТНВ в ? документ са на едно и също лице и за неверни данни, вписани в декларацията, носите наказателна отговорност. Аз все още нямам развод, но казусът ми е като Вашия. Прилагайки гореописаното, ми издадоха диплома със старата фамилия без проблем. Има още една възможност, но тя отнема повече време, тъй като трябва да мине процедурата през съда, доказвайки (със свидетели), че с това име сте известна в обществото и желаете във всички документи да фигурира точно то. Успех!
marter
Потребител

Назад към Семейни казуси