- Дата и час: 16 Дек 2024, 08:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
промяна на фамилно име
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
промяна на фамилно име
Здравейте, участници във форума! Имам добавено фамилно име, което искам да премахна. Може ли това да стане по време на брака, без развод? Ако има такава възможност бих искала да се възползвам, но не зная какъв е редът и пред кой орган (съдебен или административен) мога да го направя. Разчитам на компетентното ви мнение и предварително благодаря!
- elinor
- Нов потребител
Имате налична възможност по реда на чл.19,ал.1 от Закона за гражданската регистрация като подадете молба за образуване на охранително производство пред съответния районен съд.Производството е по реда на чл.126а-буква "л" от ГПК /бързо производство/.
за повече подробности потърсете адвокатска помощ.
за повече подробности потърсете адвокатска помощ.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
- gosho72
- Потребител
Съмнявам се някой съд да се съгласи да премахне второто ви фамилно име без да е имало развод. Основанията за промяна на имена са то да е "осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това".преценете сама дали попадате в горната категория. Най ефикасния вариантза вас е да не ползвате второто си фамилно име. Поне няма да водите дела със съмнителен резултат
- ostin
- Потребител
Благодаря! Съгласна съм за възможността по чл. 19, ал. 1 от ЗГрР. Не съм сигурна обаче, че бързото производство по чл. 126а, б. "л" от ГПК е приложимо в случая, защото фактически няма ответник. От друга страна, при положение, че производството е охранително, в моя случай май не са налице основанията по чл. 436 от ГПК, а друго няма какво да се използва. Интересно ми е да разбера, дали може тези основания да се тълкуват разширително или да се прилагат по аналогия.
- elinor
- Нов потребител
Аз действително не използвам добавената фамилия, но искам изобщо да я махна, с което да "зарадвам" част от роднините и да си поправя грешката. Причините ми са лични, но съм наясно, че пред съда трябва да докажа, че са важни, а това сигурно става трудно. Все пак, имате ли представа, колко може да ми струва едно такова дело?
- elinor
- Нов потребител
Държавната такса за завеждане на делото е 8 лв. А адвокатският хонорар е отделно и се договаря с адвоката, който ще си наемете.
- ostin
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|