начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Моля за съвет - развод с чужденец

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет - развод с чужденец

Мнениеот oliprayer » 19 Дек 2006, 20:22

Накратко:

От 1993г. не живеем заедно, с различни гражданства сме /не български/; преди години ми прекъснаха делото за развод /тук в БГ/ поради липса на подведомственост... другият съпруг беше редовно призован, но не се е явявал на делата. Нямаме нищо за делене.
Въпросите ми са:
1. Има ли в БГ статус ,както в US, например, "legally separated" ?
2. Ако отново подам молба за развод /бракът не е "консумиран" от 1993г., а и не ми е известно дори местонахождението на съпруга/ има ли начин да се мине по някаква бърза процедура? Призоваването чрез Държавен вестник в тези случаи ли се прави и колко отнема?

Благодаря предварително!
oliprayer
Нов потребител

Мнениеот geovan » 20 Дек 2006, 17:00

няма да стане в българия .необходим ви е специалист-адвокат по международно частно право и то от държавата ,чийто гражданка сте или където е сключен брака.
за брачните искове няма универсални правила - уреждат се от местните законодателства и от междудържавни договори и пр.
geovan
Потребител

Мнениеот oliprayer » 21 Дек 2006, 02:47

Благодаря, още един въпрос...
Значи ли това, че с партньора ми /имаме дете почти на 3г./ няма да можем да сключим граждански брак? Скоро детето ми ще започне с хилядите въпроси:"защо?"...
oliprayer
Нов потребител

Мнениеот geovan » 24 Дек 2006, 16:51

принципно няма пречка чужди граждани да сключват брак в българия ако родните им законодателства го допускат и позволяват/ при спазени условия за валидност от двете страни/
ако първият ви брак е бил регистриран в българия не може да сключите тук нов брак -двуженството е забранено.освен това вероятно в документите ви за самоличност е отбелязан първия брак
най-добре издирете първия си съпруг и си уредете развода.той също следва да е заинтересован ,защото в момента се води баща на дете, което не е негово а той има зъдължения към него - издръжка.
geovan
Потребител

Мнениеот oliprayer » 11 Яну 2007, 19:29

Благодаря Ви!
oliprayer
Нов потребител

Мнениеот Razovski » 18 Фев 2007, 22:40

Не знам дали идеята ми не идва малко късно, но все пак...
Не споменавате Вашите националности: на Вас или на съпруга Ви. Опитайте да заведете дело в страната където би трябвало да се намира в момента съпруга Ви за изплащане на издръжка за последните три години (тоест, от раждането на детето Ви, което по закон е негово). Местните власти ще го издирят, а той, пред алтернативата да плати за дете дето явно не е негово, набързо ще се вразуми и ще се яви на следващата процедура за развод. Става дума все пак за три години издръжка!
Razovski
Нов потребител

Мнениеот oliprayer » 23 Фев 2007, 19:30

Да, интересна идея - благодаря Ви!
oliprayer
Нов потребител

Назад към Семейни казуси