- Дата и час: 16 Дек 2024, 14:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да лишим детето си от наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Как да лишим детето си от наследство
Здравейте!Искам да лиша единият си син от наследство,но не ми е ясно как,тъй като съпругът ми почина преди години,а неговото наследство от майка му не е разделено между него, брат му и сестра му.Въпросът ми е дали аз ще получа нещо от него и дали мога да го даря,завещая на единият ми син
- milenaaa
- Потребител
По принцип неможете да лишите сина си от наследството на баща си.
След смърта на мъжа си вие получавате равен дял от имуществото му заедно с децата ви.От дела на майка му вашият мъж, брат му и сестра му получават по 1/3. Вие и вашите деца си разделяте неговата 1/3 от това имущество. Вашата част спокойно можете да я дарите или прехвърлите на когото си искате. Е, той има възможност да атакува такова дарение, ако му е накърнена запазената част. Но синът ви е пряк наследник на баща си и по наследство получава част равна на вашата или на другите си братя или сестри.
След смърта на мъжа си вие получавате равен дял от имуществото му заедно с децата ви.От дела на майка му вашият мъж, брат му и сестра му получават по 1/3. Вие и вашите деца си разделяте неговата 1/3 от това имущество. Вашата част спокойно можете да я дарите или прехвърлите на когото си искате. Е, той има възможност да атакува такова дарение, ако му е накърнена запазената част. Но синът ви е пряк наследник на баща си и по наследство получава част равна на вашата или на другите си братя или сестри.
- ostin
- Потребител
Не можете да лишите сина си от наследство по никакъв начин. Случаите на недостойнство за наследяване са изброени изчерпателно в чл.3 ЗН. А вашият случай не попада в тези хипотези.
- reveta
- Младши потребител
Julyan
Съветът на Оstin не е свързан с "лишаване от наследство" в прекия смисъл на понятието, а е съвет към питащата /питащият/ как въпросният син да не получи повече от това, което вече е наследил, поне доколкото го разбирам аз.
Към този питащ следва да дам лично съвет: ако действително желаете сина Ви да не бъде Ваш наследник прехвърлете още приживе имотите си на желано от Вас лице, като разбира се си запазите правото на ползване, защото никога не се знае..., но в никакъв случай с дарение или завещание. В тези случаи синът Ви има правото да оспорва дарението, респективно завещанието, до размера на т.нар. своя запазена част. Съветвам Ви да оформите договор за издръжка и гледане или мнима покупко- продажба, но... отново със запазване правото на ползване. Обърнете се към адвокат да ВИ оформи сделката.
Към този питащ следва да дам лично съвет: ако действително желаете сина Ви да не бъде Ваш наследник прехвърлете още приживе имотите си на желано от Вас лице, като разбира се си запазите правото на ползване, защото никога не се знае..., но в никакъв случай с дарение или завещание. В тези случаи синът Ви има правото да оспорва дарението, респективно завещанието, до размера на т.нар. своя запазена част. Съветвам Ви да оформите договор за издръжка и гледане или мнима покупко- продажба, но... отново със запазване правото на ползване. Обърнете се към адвокат да ВИ оформи сделката.
- Julyan
- Потребител
"БРАВО"! Как така, без да сте видели и чули човека решихте да давате съвет как може майка му да го лиши от полагащото му се по закон ? (защото лишаването от дела, който би получил след нейната смърт си е точно това) Не сматате ли, че преди да давате такива съвети, трябва да проучите нещата от човешка гледна точка ? Що за юристи сме, ако преди това не сме хора ? Не Ви ли интересува мотива, който подтиква тази майка да лиши детето си от имот или пари ? Колеги, нека бъдем хора, поне когато това е възможно !Аз не бих давала такива съвети без да съм проучила нещата, а по интернет - никога.
- rts
- Активен потребител
J
Специално аз не задавам въпросите за мотива по Интернет, където всеки може да прочете отговора и където почти никой не би бил откровен да напише пълната истина в отговора си /а не е длъжен да го прави/. Знам от опит, че до такава стъпка се стига само при изключително утежнени взаимоотношения. Човек иска правен съвет, а не морален такъв. За последния мястото му не е в този форум и предполагам, че няма да бъдат много хората, които биха "иззели" функциите на изповедник. Поне нашата задача не е такава. За всеки случай нито е незаконно, още по- малкото престъпно, щом един родител не се разбира с детето си, а най- вероятно получава помощ и разбиране от други хора да потърси такъв съвет и не виждам нищо лошо да му се предостави такъв своевременно.
- Julyan
- Потребител
Прав сте че не е редно майка да лишава дете от наследство,не е морално!!!Но Вие бихте ли оставили нещо на дете което ви посяга не веднъж и ви унижава пред други хора,още повече че съм възрастна жена и негова майка?Мога да потърся правна помощ и ще го направя,но преди това искам да разбера какви възможности имам и мисля че точно тук мога да ги получа и след това да се обърна към адвокат.
- milenaaa
- Потребител
Пуснах тази тема преди доста време и сега смятам да я продължа.Попрочетох малко и разбрах следното:Не мога да лиша сина си от наследство,защото нашето законодателство не разрешава;не мога да завещая моя дял на другия си син,тъй като след смъртта ми брат му ще го оспорва;не мога да му дам моя дял чрез покупко-продажба поради същата причина-оспорване от страна на другия ми син.И така връщам се от там където започнах-не знам как да постъпя!Моля ако някой може да ми даде съвет или идея как да процедирам ще съм му много благодарна.И само да вметна че говорих с адвокат,който беше доста негативно настроен към молбата ми.
- milenaaa
- Потребител
Имуществото си е Ваше, придобито от Вас лично, затова би следвало Вие сама да решите как ще се разпореждате с него.
От правна гледна точка – дарението и завещанието могат да се оспорят, но защо сте останали с впечатление, че договорите за продажба или за издръжка и гледане също са рискови ? Колегата Julyan по-горе правилно Ви е насочил към тях. Пишете, че сте се срещали с адвокат и той е бил негативно настроен.
От правна гледна точка – дарението и завещанието могат да се оспорят, но защо сте останали с впечатление, че договорите за продажба или за издръжка и гледане също са рискови ? Колегата Julyan по-горе правилно Ви е насочил към тях. Пишете, че сте се срещали с адвокат и той е бил негативно настроен.
- tonina
- Младши потребител
Благодаря Ви tonina, а що се отнася до следното изказване:
Моралът ми НЕ МИ ПОЗВОЛЯВА да Ви давам съвети по такъв въпрос !...
И не забравяйте , че какъвто и да е сина Ви - оснсовната вина си е Ваша , защото така сте го възпитали Вие , а не аз !...
Не Ви пожелавам Вашето дете след години да се отнася с Вас по същия начин,защото колкото и добре да сте го възпитали идва един момент,който под влиянието на 3 лица(съпруг,съпруга и т.н)хората се променят,дори към близките.
Моралът ми НЕ МИ ПОЗВОЛЯВА да Ви давам съвети по такъв въпрос !...
И не забравяйте , че какъвто и да е сина Ви - оснсовната вина си е Ваша , защото така сте го възпитали Вие , а не аз !...
Не Ви пожелавам Вашето дете след години да се отнася с Вас по същия начин,защото колкото и добре да сте го възпитали идва един момент,който под влиянието на 3 лица(съпруг,съпруга и т.н)хората се променят,дори към близките.
- milenaaa
- Потребител
lyutiyat:
Радвам се да го чуя,дано остане така и през годините-пожелавам Ви го!!!Но имайте предвид,че сина ми в момента е на 55 години и не винаги отношението му е било такова.А и знайте,че не е никак лесно една майка да се реши на подобна стъпка,така че ако обичате не си позволявайте да ме критикувате.И ако не можете или не желаете да ми помогнете.моля недейте,надявам се че ще има ваши колеги,които ще го сторят.
PS. За пореден път благодаря на tonina и Julyan
Радвам се да го чуя,дано остане така и през годините-пожелавам Ви го!!!Но имайте предвид,че сина ми в момента е на 55 години и не винаги отношението му е било такова.А и знайте,че не е никак лесно една майка да се реши на подобна стъпка,така че ако обичате не си позволявайте да ме критикувате.И ако не можете или не желаете да ми помогнете.моля недейте,надявам се че ще има ваши колеги,които ще го сторят.
- milenaaa
- Потребител
milenaaa написа:lyutiyat:
Вие минавате 70 г. и се справяте отлично с компютъра ,я кажете ,кое дете пише тука от ваше име.........или направо се интересува как да "навие" майка си да му прехвърли нещо та другия да няма претенции.........
- donna
- Старши потребител
Всякакви идеи ми идват макар, че не съм много в час с гражданското право. Все пак колегите ще си кажат тежката дума.
Може да апортирате имуществото си в ООД, което ще създадете с добрия син и ще разпределите дяловете си примерно 95% за него и 5 процента за вас.
Абе всякакви правни гъдели може да си направи човек.
Но има една много хубава приказка - "Къща не прегръща"
Може да апортирате имуществото си в ООД, което ще създадете с добрия син и ще разпределите дяловете си примерно 95% за него и 5 процента за вас.
Абе всякакви правни гъдели може да си направи човек.
Но има една много хубава приказка - "Къща не прегръща"
- Clavdivs.
- Потребител
За donna-права сте че минавам 70 години,по професия съм счетоводител и наистина добре се оправям с компютъра и не мислете че само младите се справят добре!
Но аз не съм регистрирана в lex,а това е ника на внучката ми
Но аз не съм регистрирана в lex,а това е ника на внучката ми
- milenaaa
- Потребител
milenaaa написа:Към lyutiyat:
Ако не се лъжа ви бях помолила да престанете с глупавите си и нахални забележки.Още повече,че НЯМАТЕ никакво право да се месите в решенията ми и още повече да ги коментирате по този нагъл и просташки начин.Аз помолих за правен съвет,а не за морален такъв и след като явно Вие не сте в състояние да ми решите правния въпрос,не пишете!!!Аз също съм от Пловдив и дано попадна там на адвокат, а не на"адвокат" като ВАС.
Браво
- aglaia
- Младши потребител
Към модератора:
Липсват ми някои изказвания от днес,евентуално това да е ваше дело???А и на Лютия ги няма,което е хубаво.Но след като можете да изтривате вече написаното,защо го оставяте толкова много негови люти изказвания???Моля за отговор!Благодаря
Липсват ми някои изказвания от днес,евентуално това да е ваше дело???А и на Лютия ги няма,което е хубаво.Но след като можете да изтривате вече написаното,защо го оставяте толкова много негови люти изказвания???Моля за отговор!Благодаря
- milenaaa
- Потребител
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|