Почина съпругът ми.
Той има дете от 1-вия си брак. Имаме дете и от брака си с мен.
По време на брака ни имам придобит недвижим имот вилна къща и гараж, които се водят на мое име.
Интересува ме детето от първия брак има ли запазена част и в/у тях?
И ако има като се водят на мое име може ли да си ги прехвърля на синът ми чрез договор за продажба или какво ще ме посъветвате?
Благодаря Ви предварително !!!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 09:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор за Продажба / Наследство ..?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Ако придобитият имот не представлява някаква трансформация на ваше лично имущество, независимо от факта че се води само на ваше име, същото представлява съпружеска имуществена общност. Т.е. след смъртта на съпругът ви вие притежавате 50 % от жилището, а останалите 50% представляват част от откритото наследство. Те съответно се поделят между вас и двете деца. Всеки наследник има запазена част. Дори и да се разпоредите с имота тази сделка ще бъде недействителна. Пак казвам, не е ясно дали не сте придобили имота в резултат на трансформация на лично имущество. Примерно продали сте ваш наследствен имот и сте купили това жилище (вилата с гаража).
- gery
- Потребител
Наследствено имущество само?
Други лични доходи неможе ли? Как се доказва това?
И защо като жилището е СИО всички данъчни фактури са адресирани до мен и съпругът ми(делим двамата данъка), а за гаража и вилата само до мен?
И допълнение, съпругат ми е оставил саморъчно завещание, след неговото обявяване пак ли нищо неможе да се направи?
И защо като жилището е СИО всички данъчни фактури са адресирани до мен и съпругът ми(делим двамата данъка), а за гаража и вилата само до мен?
И допълнение, съпругат ми е оставил саморъчно завещание, след неговото обявяване пак ли нищо неможе да се направи?
- lisav
- Нов потребител
След обявяването на саморъчното завещание нещата няма да са по-различни - тъй като със завещателното разпореждане е накърнена запазената част на друг наследник по закон/детето от първия брак/, за него възниква възможността да иска развалянето на завещателните разпореждания до размера на въпросната запазена част.
Е, би могло наследникът от морални съображения да приеме волята на наследодателя и да не упражни това си право. Малко са такива.
Е, би могло наследникът от морални съображения да приеме волята на наследодателя и да не упражни това си право. Малко са такива.
- Danito
- Нов потребител
За завещанието - добре.
Ама само наследствено имущество ли за трансформация?
Ама само наследствено имущество ли за трансформация?
- lisav
- Нов потребител
колегата gery Ви отговори ясно.независимо на чие име (на един от двамата съпрузи) се води закупено по време на брака имущество, то по презумпция на закона е специален вид бездялова съсобственост - и двамата съпруци се предполага да са имали еднакъв принос за придобиването на всяка вещ. няма значение дали изобщо ще е упоменато някъде името и на двамата съпрузи или само едното име - да не говорим пък за данъчни органи, които изобщо не ги интересува собствеността, а само събираемостта - един имот може да е едновременно деклариран от няколко души и всички да плащат данък за един и същи имот.
каква е волята на завещателя, изразена в завещанието?
каква е волята на завещателя, изразена в завещанието?
- liolio
- Младши потребител
liolio написа:каква е волята на завещателя, изразена в завещанието?
Волята и желанието за всичко са изразени изцяло за мен.
- lisav
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|