начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

За Чл.15, ал.2 от Закона за гражданската регистрация

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За Чл.15, ал.2 от Закона за гражданската регистрация

Мнениеот leksikona » 07 Фев 2007, 18:41

Искам да попитам има ли утвърдена форма, в която трябва да се даде съгласието от бащата на майката за образуване на бащиното име на детето, на което е известна само майката. Т.е. как се документира официално това съгласие от страна на бащата при условията на Чл.15, ал.2 от ЗГР? Възможно ли е това да е декларация в свободен текст с нотариална заверка на подписа или е официален образец? В града, в който живея, досега не са се сблъсквали с подобен случай, заради което ми казват, че трябва да се възползвам от ал.1 на визираната законова разпоредба, спроед която моето име ще трябва да се присвои като бащино име на детето ми. Но аз не мога да се съглася, че липсата на практика означава непременно невъзможност да се възползвам от правото, което ми дава конкретната законова норма на Чл.15, ал.2 от ЗГР. Моля, помогнете ми....спешно се нуждая от помощ и ви благодаря предварително.
Поставям въпроса си и тук, защото в съседния форум все още нямам отговор, а случаят ми е спешен. Нито в общината, нито тримата нотариуси в града са наясно с формалната страна на проблема, а детето ще се появи до седмица....Какво да правя?
leksikona
Младши потребител

Мнениеот portokal » 07 Фев 2007, 18:58

Те прочетоха ли закона? Ако да - страхотна логика. Не са го правили, значи не може.
В града, в който живея, досега не са се сблъсквали с подобен случай, заради което ми казват, че трябва да се възползвам от ал. 1 на визираната законова разпоредба, спроед която моето име ще трябва да се присвои като бащино име на детето ми.

Ако няма утвърден образец, значи е в свободен текст. Какво бих направила аз - дядото да напише и да подпише едно такова съгласие, нещо в смисъл: "давам съгласието си на основание чл. еди-кой си бащиното име на детето, родено от дъщеря ми и с неустановен произход от бащата, да се образува от моето собствено име". Отивам с това нещо в общината при първа възможност или дори бих настоявала още болницата да го приложи към съобщението за раждането, което изготвя.
Пък айде да ги видим как ще ми откажат. :D
Не казвам, че така се прави, а че така бих направила аз, при условие, че друга утвърдена процедура няма.
Впрочем познавам една жена, на чието внуче му образуваха името по този начин. Мога да я питам как точно е станало. Става дума за голяма община, областен град, където явно са имали подобни случаи.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот leksikona » 07 Фев 2007, 19:59

Много ти благодаря за отговора. Честно да ти кажа и аз ще прибегна до същия вариант, ако не ми отговорят до петък....Декларация в свободен текст, в която се заявява желание да се приложи конкретния законов текст и нотариална заверка на подписа, за да й се придаде официален характер. Нека, както казваш, след това да откажат. Излишно е да казвам, че моето име е от типа женски имена, които никак не подхождат за презиме на детето...направо ще е фрапиращо и смешно. Все пак удобно ли е да попиташ как се е разрешил проблема при хората, за които споменаваш? Не искам обаче с това да ти създавам излишни притеснения и неудобства. Ти прецени. Благодаря ти, още веднъж :)))))
leksikona
Младши потребител

Мнениеот portokal » 07 Фев 2007, 20:05

Точно това смятам да направя - да попитам. :wink:
А тук от време на време пишат колеги (Незнайко например), които са юрисконсулти в община и сигурно също могат да помогнат.
Но до петък, като питат и се посъветват, може и да им уврат главите, така че споко. И леко раждане на здраво бебе! :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2007, 10:27

Zdraveite
Edva sega vliazoh vav foruma i se izviniavam za zakasnenieto. Za men niama nikakv problem da se priloji razporedbata na 4l.15, al.2 ot ZGR. Prosto vi e neobhodimo deklaratsia ot vashia bashta 4e e saglasen sobstvenoto mu ime da bae vpisano kato bashtino na rodenoto ot vas dete na ....... 2007g. Poszovava se na 4l.15, al.2 ot ZGR i vhodirate deklaratsiata v obshtinata.Vajno e tova da bade storeno predi da bade sastaven akta za rajdane na deteto -zashtoto v protiven slu4ai mojete da imate malki zatrudnenia. Takti4no posavetvaite slujitelite si ot GRAON v obshtinata - 4e ako ne im e iasno kavo da praviat -biha mogli da se obarnat kam Teritorialno Zveno GRAO na koito sa metodi4eski pod4ineni.Obiknovenno v Teritorialno zveno grao rabotiat opitni slujiteli koito znaiat kakvo praviat.Ubeden sam 4e kogato te gi posavetvat v Obshtinata shte si izpalniat zadaljeniata po zakon.
Pojelavam vi uspeh i ni drajte v te4enie kak sa protsedirali v obshtinata
neznaiko
Потребител

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2007, 10:53

Setih se oshte neshto. Deklaratsiata ne e neobhodimo da e s notarialna zaverka. Moje da se podpishe pred dlajnostnoto litse po grajdansko sastoianie.No ako vashiat bashta jivee v drug grad shte vi e po-udobno da ne se razkarva a da bade s notarialna zaverka.
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2007, 11:36

Моята позната, на която пратих мейл, ми отговори ето какво:
"Написахме декларация свободен текст, че примерно:
долуподписаният......................, егн............, адрес, л.к. № дрън дрън, съм съгласен роденото от дъщеря ми................................., егн.......................... дете, да носи за бащино име моето собствено име.
Тази декларация заверихме при нотариус и я занесохме в болницата, обаче те вече бяха записали детето и после като отиде да си взима акта за раждане от общината, тогава записаха детето с това бащино име."
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Sarra » 08 Фев 2007, 12:36

Бащата на жената (майката) дава името си да бъде вписано като БАЩИНО на внука му. :roll: ЗГР - дава, но ЕТИЧНИЯ ЗАКОН - не. Има ЗАБРАНА за инцеста. Помислете !
Sarra
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2007, 12:45

Бе, къв инцест, бе! :lol:

Ако законът даваше възможност да се измисли бащиното име произволно (както дава руският закон), все едно е образувано от името на несъществуващ мъж, да не кажете, че и сексът с духове е забранен! :P

Идеята е чисто и просто името на детето да ЗВУЧИ нормално.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2007, 13:07

Neznam.Nie v nashata obshtina rabotim po ZGR.Dopuskam 4e v niakoi drugi obshtini rabotiat po Eti4nia kodeks:). Ne sam go 4el priznavam siq no ako ima kolizia mejdu nego i ZDG sledva da se priloji ZGR.

P.S.
Dori i naimenovanieto na tozi eti4en kodeks si e edin oksimoron.
neznaiko
Потребител

Мнениеот leksikona » 08 Фев 2007, 14:33

Много ви благодаря за мненията. Точно това ще направя. От общината все още си "блъскат главите" с този казус, а аз нямам време да ги чакам. Детето всеки момент ще се появи. Непременно ще ви кажа какво е станало, но най-вероятно ще е след седмица, като се възстановя от операцията :))) Междудругото какъв е този етичен закон ? Извинявам се, ако въпросът ми като такъв, издава неграмотност от моя страна, но все пак ми е интересно да зная...Звучи ми някак си сюрреалистично :)))
leksikona
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2007, 15:25

Neznaiko ne znae nishto za tozi Eti4en kodeks za koito stava duma - no mi se struva neshto 4e niama nishto obshto s pisanoto pravo. Dopuskam 4e se ima predvid neshto kato bojjte zakoni, estestvenno pravo i taka natakak.Ina4e sam 4el Eti4en kodeks na lekarite, na stomatolozite i t.n. -te sa pisano pravo no niamat zakonov harakter shtoto se priemat ot otdelnite gildii. V tozi smisal te ne mogat da stoiat nad zakona i ako mu protivore4at se prilaga zakona.
Pojelavam ti vsi4ko da mine normalno i drugata sedmitsa jivot i zdrave da ni se pohvalish kak e bebeto:)
neznaiko
Потребител

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2007, 15:28

I oshte neshto.
Na tezi ot obshtinata im kaji 4e kato ne mogat da 4etat pone da se nau4at da pitat. Prosto da vdignat telefona i da se obadiat v TZ GRAON.Vav vseki oblasten grad ima TZ Graon. I Tezi ot TZ GRAON im se padat neshto kato na4alnitsi na tezi ot obshtinata. Uspeh
neznaiko
Потребител

Мнениеот Sarra » 08 Фев 2007, 15:55

Етичният закон е ЗАКОНА, на който се подчинява човек в обществото. Той не е писан, но се спазва. Не е сюрреалистичен, а е закон, по който живеем всички, независимо от пол, религия, раса, образование и т.н. Този закон се учи и се спазва от раждането до смъртта.
Sarra
Потребител

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2007, 18:03

Sarra misli i pravi tova koeto mislish. No tova e forum za juristi i grajdani s juridi4eski problemi. Ako si Jurist draj se kato takava.
neznaiko
Потребител

Мнениеот Sarra » 09 Фев 2007, 12:21

Аз съм на първо място човек. И ти, neznaiko, не забравяй, че първо си човек и после юрист (ако си такъв). Остави менторския тон за някой, пред който минава.
Sarra
Потребител

Мнениеот leksikona » 03 Мар 2007, 15:45

Ами ето, да кажа, имам прекрасен син и всичко е ОК. Но сега на темата, относно разрешението на моя казус. Баща ми направи декларация със следното съдържание: "

Долуподписаният ...................., ЕГН: ........... живущ в гр........ обл. .............. ул. ............., л.к. ..............., издадена на .............. от РУ на МВР – гр. ................. давам съгласието си, на основание Чл.15, ал.2 от Закона за гражданската регистрация, моето име да се вземе за бащино/презиме на детето, родено през м.02, 2007 г. от дъщеря ми ............................. ЕГН: ................живуща в гр. .................. обл......................ул. ......................, л.к. ................, издадена на ................г. от РУ на МВР – гр. .................

Декларатор:........................ "

После в общината изискаха от мен, отдолу под нотариално-заверената декларация от баща ми да напиша "Съгласна съм с написаното" и да се подпиша. Сега детето ми има презимето на баща ми, но проблемът се появи от другаде. Програмния продукт, с който работят в отдел ГРАО, не позволявал да се издаде удостоверение за раждане на дете със точно това визирано нормативно основание, а именно, Чл.15, ал.2 от ЗГР. Стана така, че служителката от общината извади удостоверението за раждане на хартиен носител, но програмния продукт не допусна да бъде направен запис на регистрацията в информационната база, което, меко казано, ме ужаси. Тя обясни, че това си е "техен тенически проблем", но аз започвам да си задавам въпоса, дали детето ми ще фигурира като реален гражданин на тази държава в базата данни.... Направо не съм очаквала такъв развой, но тя през цялото време твърдеше, че това не е проБлем. Обаче нейната неадекватна реакция пред компютъра ме караше да мисля, че не е така. Това е, което мога да споделя от личен опит :)))
leksikona
Младши потребител

Мнениеот portokal » 05 Мар 2007, 10:45

Честит син най-напред; а компютърният проблем, без да съм наясно с техните програми, не би трябвало да ти създаде някога някакви главоболия. Ако изобщо е проблем. Аз не знам каква е идеята на това, да се записва точно чл. 15, ал. 2 като правно основание за издаването на акта за раждане.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот leksikona » 06 Мар 2007, 19:10

Благодаря за поздравлението! :)))) И аз не бях наясно с това, но разбрах, че за да се направи успешен запис, в програмния продукт трябвало да се попълнят различни задължителни полета с информация. Когато се попълвало полето с нормативното основание /т.е. Чл.15, ал.2 от ЗГР/, програмата след това не допущала да се направи запис и да се излезе от електронния регистър, защото такова основание не било предвидено като опция в софтуера. Ето, накратко за това става въпрос. Затова служителката ми разпечата удостоверението за раждане на хартиен носител, но не можа да направи запис в регистъра, което никак не е маловажно.
leksikona
Младши потребител

Мнениеот portokal » 06 Мар 2007, 19:31

Мисълта ми беше, че може би е трябвало да избере някакъв друг член като основание. Чл. 15, ал. 2, който се отнася единствено до бащиното име, ми се вижда някак прекалено "частен", за да се посочи като основание за издаване на целия акт за раждане. Но нямам представа какво посочват там за другите деца.
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси