След развод не сме правили подялба на семейният апартамент.
Принципно е присъден за ползване на мен,до навършване на 18 год. на дъщеря ни.Като фактически сме съсобственици с бивщия ми съпруг и всеки от нас притежава по 1/2 ид.част .
И двамата живеем постоянно в чужбина в различни страни и бившият ми съпруг предложи да изкупи моя дял от жилището.
При положение ,че той иска да тегли ипотечен кредит от България как трябва да се оформи сделката ,от юридическа гледна точка,след като апартамента се води на мое име?Какви документи трябва да приложим?
Благодаря предварително.
Анна
- Дата и час: 16 Дек 2024, 10:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на дял от семейно жилище след развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Апартаментът не се "води на Ваше име", защото е възникнала обикновена съсобственост след прекратяване на брака члез развод и вие двамата притежавата по равни дялове правото на собственост върху него. Можете да я ликвидирате чрез всеки един от прехърлителните способи - покупко-продажба, замяна, дарение и пр., доброволна делба, както и чрез съдебна делба. Това е вече ваша воля.
- mitko6
- Потребител
Извинявайте за израза,вероятно не е правно издържан,но не съм юрист.
Исках само да поясня ,че нотариалния акт е на мое име.
"Можете да я ликвидирате чрез всеки един от прехърлителните способи - покупко-продажба, замяна, дарение и пр., доброволна делба, както и чрез съдебна делба. Това е вече ваша воля."
т.е бихме могли да се явим пред нотариус и той да изкупи дела ми и без съдебна делба,така ли?
А какво ще му е необходимо ,за да получи ипотечен кредит...защото точно по този въпрос не ми е ясно.
Говорих с няколко банки,казаха ми,че е може би ще се наложи да му прехвърля дела,преди да са му отпуснали кредита?!
При това положение кой ми гарантира ,че ще си получа парите от дела.
Исках само да поясня ,че нотариалния акт е на мое име.
"Можете да я ликвидирате чрез всеки един от прехърлителните способи - покупко-продажба, замяна, дарение и пр., доброволна делба, както и чрез съдебна делба. Това е вече ваша воля."
т.е бихме могли да се явим пред нотариус и той да изкупи дела ми и без съдебна делба,така ли?
А какво ще му е необходимо ,за да получи ипотечен кредит...защото точно по този въпрос не ми е ясно.
Говорих с няколко банки,казаха ми,че е може би ще се наложи да му прехвърля дела,преди да са му отпуснали кредита?!
При това положение кой ми гарантира ,че ще си получа парите от дела.
- avelcheva
- Нов потребител
Можете да прехвърлите чрез покупко - продажба вашата 1/2 идеална част от апартамента.
Въпросът за кредита обаче опира до политиката на банката. Съпругът ви все пак със сигурност може да ипотекира неговата 1/2 ид. ч.
Има и начини, по които да го задължите и да ви заплати в последствие цената по договора, но за вас най - добрият вариант е да получите парите към момента на подписване на сделката.
Въпросът за кредита обаче опира до политиката на банката. Съпругът ви все пак със сигурност може да ипотекира неговата 1/2 ид. ч.
Има и начини, по които да го задължите и да ви заплати в последствие цената по договора, но за вас най - добрият вариант е да получите парите към момента на подписване на сделката.
- TIRAN
- Младши потребител
Можете да прехвърлите чрез покупко - продажба вашата 1/2 идеална част от апартамента.
- TIRAN
- Младши потребител
Бихте могла да си прехвърлите своята ид. ч. от жилището на съпруга като чл. 168, ал. 1 т. 1 от ЗЗД предвижда възможност да впишете законна ипотека върху имота, за да си гарантирате плащането на сумата за прехвърлянето на вашия дял, обаче в такъв случай не виждам как банката ще се съгласи да му отпусне кредит, обезпечен с ипотека в нейна полза, защото ще иска тя да е с първа по ред ипотека. Другият вариант е бившият Ви съпруг да изтегли кредит, който да е потребителски например - ако цената, която трябва да Ви плати за сделката се простира до размерите на потребителския кредит и в такъв случай за банката, която няма да ипотекира имота няма да е от значение каквото и да е свързано с имота. Друго обаче си мисля и ще се радвам да чуя и други мнения на колеги по въпроса - дали все пак банката ще се навие да ипотекира имот, който след продажбата на Вашия дял ще е собственост само на съпруга Ви, а на Вас Ви е предоставено ползването му, заради факта, че отглеждате ненавършилото пълнолетие дете. Все пак това ползване заради отглеждането на малкото Ви дете счита ли се за тежест върху имота или не и ще може ли да се направи въвод във владение на новия собственик на имота, който го придобива чрез публичната му продан?
- shine
- Младши потребител
Да, и това е вариант. Само, че ако двамата заедно ипотекират имота, а пък после бившият съпруг не плати дела на съпругата, т. е. частта от имота си остане нейн, то при публичната продан, хем ще остане без имот, хем без пари за дела си. Вси пак нали кредита ще го тегли той, а не тя и каква ще е гаранцията за нея в този случай, че ще си получи парите.
И пак да си поставя питането за дискусия, защото ще ми е интересно да чуя и вашите мнения по въпроса дали ползването на жилището от майката заради отглеждането на малкото й дете се счита за вещна тежест върху имота и ще може ли да се направи въвод във владение на новия собственик на имота, който го придобива чрез публичната му продан, без да могат да се противопоставят правата на майката заради детето й на ползвател на семейното жилище? А може би при предоставено ползване на семейното жилище ще трябва и някакъв друг документ, за да може да се ипотекира - напр. нотариално заверено съгласие на майкат в случая за ипотекиране или друг документ или няма смисъл?
И пак да си поставя питането за дискусия, защото ще ми е интересно да чуя и вашите мнения по въпроса дали ползването на жилището от майката заради отглеждането на малкото й дете се счита за вещна тежест върху имота и ще може ли да се направи въвод във владение на новия собственик на имота, който го придобива чрез публичната му продан, без да могат да се противопоставят правата на майката заради детето й на ползвател на семейното жилище? А може би при предоставено ползване на семейното жилище ще трябва и някакъв друг документ, за да може да се ипотекира - напр. нотариално заверено съгласие на майкат в случая за ипотекиране или друг документ или няма смисъл?
- shine
- Младши потребител
В подобни случаи се процедира по следния начин - кредита може да се отпусне на бившия ви съпруг целево - за покупката на вашия дял и като обезпечение банката да впише законна ипотека върху целия имот. На практика това става по следния начин - банката одобрява кредит на бившия ви съпруг (одобрението е предходено от всичките му там досадни процедури); банката ви издава гаранционно писмо в този смисъл; в определения ден се явявате пред нотариус, подсписвате си акта за покупко-продажбата, в който е отбелязано, че сумата ще ви бъде заплатена чрез банков кредит (което ви прави акта извънсъдебно изпълнително основание относно дължимата сума) и веднага след това представителят на банката подписва молба за законна ипотека. Агенцията по вписванията издава удостоверение за тежести с вписаната първа по ред ипотека вполза на банката и тя съответно ви превежда парите. Схемата е отработена и действа без засечки - няма от какво да се притеснявате.
- yank
- Младши потребител
да разбирам ли,че това ползване, предоставено по силата на решение на съда по бракоразводно дело за вещно право на ползване и съответно като тежест върху имота, при вписването на решението на съда в СВ. Тогава по тази логика, за да се ипотекира този имот чист от тежести, което като цяло го иска всяка една банка, какъв документ мислиш, че е необходим
- shine
- Младши потребител
Според действащото законодателство съсобствеността се прекратява чрез делба - доброволна или съдебна. Във въшия случай доколкото разбирам има обикновена съсобственост и има желание от страните да се делите като апаратмента остане на единия а другия получи определена сума, отпусната чрез кредит от банка. Това е стандартна ситуация и мисля че всички банки имат такава практика. Просто в договора за доброволна делба ще определите дяловете(съответно имот и пари) като изрично запишете че паричния дял ще се заплати чрез кредит от избраната банка. За това плащане тя ще си впише законна ипотека. Това ви е най-голямата защита. Разбира се подробностите по кредита и сумата трябва да уточните с банката.
- iceman
- Младши потребител
Подадох молба и до съда за отмяна на правото на ползване ,но ми беше отказано.
В крайна сметка се разбрахме с банката да подпиша декларация,че се отказвам от правото на ползване,понеже в моя случай детето ми става пълнолетно след броени месеци.А и от години живеем постоянно извън България ,както аз и детето,така и бившият ми съпруг.
Благодаря на всички за мненията и съветите.
В крайна сметка се разбрахме с банката да подпиша декларация,че се отказвам от правото на ползване,понеже в моя случай детето ми става пълнолетно след броени месеци.А и от години живеем постоянно извън България ,както аз и детето,така и бившият ми съпруг.
Благодаря на всички за мненията и съветите.
- avelcheva
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|