начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Проблем с припознаване на дете...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот portokal » 15 Авг 2006, 13:09

...кой ще бъде записан като баща на детето? Някой от съжителстващите студенти???
Или гаджето на момичето ще иде с нея в общината и ще заяви аз от време на време живея с тази дама на съпружески начала и ако случайно тя вземе че роди да можете да ме впишете като баща на детето.

Е, второто, разбира се! Очевидно регистрацията на фактическо съжителство няма да е служебна (има си хас!), а ще се заявява от двамата, и няма да означава "живеем на един адрес в едно жилище", а "живеем като двойка и евентуално ще правим деца".
Дори без да съм виждала проекта, предполагам, че няма да е свързана с изискване за общ постоянен или настоящ адрес. Е, може и да греша.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gery » 15 Авг 2006, 13:16

ibogdanov написа:
gavril написа:МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕТЕ ДАЛИ ТОВА ПРИПОЗНАВАНЕ НЕ Е СТАНАЛО В ДЕКЛАРАЦИЯ В РОДИЛНИЯ ДОМ ПРЕД ОРГАН ПО ГРАЖДАНСКОТО СЪСТОЯНИЕ, КЪДЕТО СТЕ ПОСОЧЕН ВИЕ И МАЙКАТА???

Припознаване дефакто нямаше. В родилния дом отказаха да ме впишат като баща на детето по простата причина, че не са минали 300 дена от влизане в сиал на развода.
Имено защото ме няма никъде като баща, искъм този въпрос да се уреди.
От консултациите до момента стана ясно, че подобни казуси се решават в съда по установена процедура. Ако има друг начин ще се радвам да го узная. Като пари предварителните разговори показаха 150 лева разходи по делото, без адвокатския хонорар.
Интересно би било, ако покажа нотариално заверена декларациа че припознавам детето и като се позова на съдебното решение за развода ( в часта му за причините за разтрогване на брака), дали тогава съдът няма да съкрати процедурата ???

Aко става въпрос за София разходите хич не са 150 лв. Възможно е да минете само с акушерогинекологична експертиза, без кръвногрупова. АГ е между 80 и 100 лв., имате 30 лв. държавна такса. Кръвногруповата, ако се наложи е 220 лв.
Процедурата (поне за мен това е оптималният вариант). Иск за оспорване на бащинство съединен с иск за установяване на бащинство. Това спестява нерви, време и пари.
gery
Потребител

Мнениеот portokal » 15 Авг 2006, 13:18

Вероятно едно лице в един момент ще може да съжителства само с един. Иначе егати бъркотията ще стане. Дори допускам да има изискване съжителстващите да не са в брак с трети лица. Е, не знам, разбира се.
Хрумна ми друго нещо. В новия НПК пише за фактически съжителстващи лица - може да се откаже свидетелстване от тях. Тогава задавах на колеги въпроса как ще се доказва това, със свидетели ли, и може ли, ако съжителстваш с харем, всичките да откажат, или по дефиниция фактическото съжителстване е от двама. :oops:
Но не е невъзможно НПК да е имал предвид регистрирано съжителство. Както и не е невъзможно в бъдещия СК да се предвиди, че значение има в предвиденинте от закона случаи само регистрираното съжителство.
Но нямам способностите на баба Ванга, а проекта няма къде да го прочетем, така че най-добре да изчакаме.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 15 Авг 2006, 13:24

Докато не го прочета в ДВ нямам мнение. Но според мен ходенето до Общинска администрация няма да бъде избегнато. И невиждам за каква активност става въпрос и какви проблеми ще реши новата уредба. Че то и досе може при фактическо съжителство да бъде припознато детето. Освен това може и да съм малко мнителен но според мен едва ли ще е толкова велика новата уредба. Включае и по отношение на инвитро оплождането.
Мен ако питаш най - хубавото ще е предбрачните договори.Крайно време беше. Макар че може би и на тях им се възлагат прекалени надежди.
Тук обаче е мистото да си зададем отново въпроса " самостоятелен клон на правото ли е семейното право". Ако до сега преобладаваща част от теоретиците казваха "Да" с влизане в сила на новия "СК" според мен все повече ще надделява отрицателното становище.
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 15 Авг 2006, 13:36

Имаш предвид, че вече се набъркват и договори в семейното праволи? То май и сега има облигационни отношения в него - издръжка например. И вещноправни - тези около СИО.
Лично мен повече ме кефи мнението, че е дял от гражданското право, но този въпрос ми е прекалено философски.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 15 Авг 2006, 15:26

Имам предвид че досега господстващата теза в доктрината бе че Семейното право е самостоятелен клон на правото. Аз също споделях тази теза. Новите законодателни решения обаче все повече ще доближат семейното право до облигациите и с това ще поставят самостоятелността на Семейното право. Иначе според мен не е лошо, че са предвидили предбрачните договори. Питам се доколко обаче брака ще бъде съюз между един мъж и една жена и доколко ще бъде договор. Лошо няма да има договори но ми е малко странно тръгвайки по към длъжностното лице по гражданско състояние, как си мислиш и оформяш договор относно имуществото което ще разделяш евентуално при развод. Нямам представа какво мислят младоженците преди да кажат "Да", но сега ще почнат да мислят и какво ще получат след прекратяване на брака. И незнам защо но все по често се сещам за онзи стар адвокатски лаф, че на чуждата свадба адвокатите се радвали защото след брака следвал развода :)-малко черен хумур. Та ми е малко странно как тръгвайки към сключване на брак започваш да си правиш едни тънички сметчици какво ще вземеш и как ще прецакаш човека до селе си.
А най-голямата бъркотия ще настане ако мъдрите ни законотворци решат да признаят религиозния обрет като валидна форма на брак.Изобщо не бих се учудил ако във връзка с приемането ни В ЕС нашите депутаи предложат религиозни обред да бъде приравнен на граждански брак. Тогава просто не можем да му хванен края. Но ще поживеем и ще видим.
neznaiko
Потребител

Мнениеот ibogdanov » 17 Авг 2006, 13:52

Преди всичко искам да благодаря на всички ви. Извинете ме за забележките относто вашите постове. Искаше ми се някакси синтезиран отговор да получа :) и го получих. Найстина много ни помогнахте всички !!!!
Както споменах, акта за раждане е вече факт и остава да задвижим процедурата. Това ще стане в началото за Септевмри по простата причина че бумагата сега се манира в някакъв социален отдел на обшината.

Бившия съпруг заяви, че няма да създава никакви пречки и спънки в хода на делото. Предполагам, че това ще ни спести експертизите и т.н.
Надявам се, ако може разбирасе, да минем само с декларации от сорта - аз съм таткото .. аз не съм таткото ..
Надявам се, при възникнали питания, да помагате пак.
ibogdanov
Младши потребител

Мнениеот portokal » 17 Авг 2006, 14:08

Е, да, ама точно когато човек иска синтезиран отговор, темата почва да скача от един въпрос на друг. ;-)
Това, че бившият съпруг ще съдейства, дано да помогне да се спестят експертизи и разходи. Но не знам как става на практика, не съм адвокат. Като стажантка съм виждала едно-две решения, по които не знам дали не беше минало само със свидетели. Не съм сигурна дали правилно си спомням. :oops: Запомнила съм само, че се хилихме как кметът на селото удостоверява, че майката и нейният съпруг не са се виждали от еди-кога си. Освен че това не му влиза в правомощията, едва ли им е светил, ама шоу да става.
То ще си покаже дали съдът ще назначи експертиза. Според Гери, която е адвокат, може да мине само с гинекологична (установява момента на зачеване на детето). Според моето лично мнение тази експертиза е почти безсмислена, защото моментът плюс-минус месец-два е повече от ясен, а сигурно за целия този период от месец-два другите доказателства изключват зачеване от съпруга и нищо повече не научаваме в крайна сметка от експертизата.
Затова пък е по-евтина от кръвногруповата, ако въпросът е да има там някаква експертиза по делото, да не е без хич.
Аватар
portokal
Старши потребител

i az imam sa6tiqt problem

Мнениеот boriv » 20 Окт 2006, 09:52

Zdraveite i az imam sa6tiqt problem,
6te se radvam ako mi kajete dokade ste stignali s pripoznavaneto i kak sa se razvili ne6tata.
Predvaritelno vi blagodarq
boriv
Нов потребител

Мнениеот ibogdanov » 24 Яну 2007, 20:49

Здравейте,
Стигнахме до насрочване на дата за делото. Около два месеца се разправяхме с адвокати и техните хонорари и накрая се заехме сами със задачата. Документите са елементарни - молба, решение от съда за развода на жена ми, копие от двете лични карти, медицинските документи от родилното на детето. Делото го води жена ми, срещу бившия си съпруг, като идеята е да се излезе с решение, че при стеклите се обстоятелства ( раздяла последвала от развод) той не може да е бащата. Аз се явявам свидетел по делото. Документите се оформят в два екземпляра, 30 лева е таксата. Ако има някакви възражения, съдята дава 7 дена срок за корекции. Изпуснеш ли срока се подава молба за повторно разглеждане. До момента е това. Още не е ясно дали ще ни искат експертизи и какви ще са точно. Предполагам че ще се разминем само с кръвен тест. След решение по това дело, аз припознавам детето като свое и после се почва галимацията по смяна на имената и евентуално ЕГНто. До сега това е като подробности. След 24 Март ще има повече, за тогава е насрочено делото. Делото се гледа пред Софииски градски съд. Ако си от София. Намира се в сградата на съдебната палата.
ibogdanov
Младши потребител

Мнениеот Sarra » 25 Яну 2007, 16:29

Блъскай сега, ibogdanov, да ти дойде акъла в главата! Къде ти беше ума бе, човек? Защо не сключи брак с жената преди да се роди детето? Сливи ли имаше в устата да и поискаш ръката? Ама, защо така българският мъж отговорност не ще да поема, брак не ще. Ако вземеш да ми разправяш, че жена ти не иска брак ... Не на нас тия. А сега търсиш правни съвети. Само че ги търси при АДВОКАТ!
И последно, не се заблуждавай, че ще докажеш иска в съда без адвокат.Тези искове съвсем не са за подценяване. Тичай при адвокат дорде е време!
Sarra
Потребител

Мнениеот Julyan » 26 Яну 2007, 22:07

Само имайте предвид, уважаеми татко, че съдът няма да Ви иска експертиза, като определя нейният вид и въпросите към вещото лице. В тежест на ищеца е да докаже основателността на претенцията си и майката на Вашата дъщеря ще има ангажимента да реши каква експертиза да иска и на какви въпроси следва да отговори експертът за да оспори бащинството на бившия си съпруг. За това действително е по- добре да Ви представлява адвокат, който има такива дела зад гърба си.
Julyan
Потребител

Мнениеот ibogdanov » 29 Яну 2007, 09:48

Sarra написа:Блъскай сега, ibogdanov, да ти дойде акъла в главата! Къде ти беше ума бе, човек? Защо не сключи брак с жената преди да се роди детето? Сливи ли имаше в устата да и поискаш ръката? Ама, защо така българският мъж отговорност не ще да поема, брак не ще. Ако вземеш да ми разправяш, че жена ти не иска брак ... Не на нас тия. А сега търсиш правни съвети. Само че ги търси при АДВОКАТ!
И последно, не се заблуждавай, че ще докажеш иска в съда без адвокат.Тези искове съвсем не са за подценяване. Тичай при адвокат дорде е време!

Скъпа Сара, бих ти предложил да прочетеш една интересна статия за флейма, но не ми е в стила да се заяждам по форумите. Поел съм всички отговорности за които може да се сетиш. Решението да живеем без граждански брак е нещо твърде лично за да го обсъждам с теб. А що се отнася до тичането по адвокати - Мерси! До тука вече имаме достатъчно богат опит и се спряваме сами. Това дело не е първото което водим и печелим. Имам достатъчно много приятели и познати в адвокатските среди, за да си позволя лукса да се представлявам сам.
Позволих си да поискам правен съветъ тук, само и единствено заради спецификата на казуса и относително малкото подобни случай. Извинявам се на всички, които писаха и дадоха полезни съвети, за това отклонение от темата, но не търпя подобно покровителствено поведение и то от човек който не е казал нищо съществено.
ibogdanov
Младши потребител

Мнениеот ibogdanov » 29 Яну 2007, 09:57

Julyan написа:Само имайте предвид, уважаеми татко, че съдът няма да Ви иска експертиза, като определя нейният вид и въпросите към вещото лице. В тежест на ищеца е да докаже основателността на претенцията си и майката на Вашата дъщеря ще има ангажимента да реши каква експертиза да иска и на какви въпроси следва да отговори експертът за да оспори бащинството на бившия си съпруг. За това действително е по- добре да Ви представлява адвокат, който има такива дела зад гърба си.

Абсолютно съм съгласен с вас. За съжаление трите месеца "консултации" и търсене на адвокати с практика в подобни дела ни отказаха да ни представлява някой. Не съм аз човека, дето ще определя и коментира начина на формиране на адвокатските хонорари, но има едни граници след които нещата престават да са в рамките на добрата практика. Няма да коментирам сумите и условията които ни се предложиха, както и подробностите. Признателен съм на всички, които помогната със съвет както от този форум, така и от мойте колеги и приятели в адвокатските среди. Ако има желаещи, ще ги държа в течение за хода на делото, но само на лични съобщения. Темата започна да се превръща в говорилня и това не ми харесва.
ibogdanov
Младши потребител

Мнениеот Sarra » 29 Яну 2007, 12:12

Виждам, че си погледнал във форума, ibogdanov. Само че, нещо не си разбрал.Казваш, че решението ти да живеете без граждански брак е твое лично решение. Така е, но не съвсем. Защото това решение и най-вече твоето безотговорно поведение и инат (казвам нещата с истинските имена, а не се заяждам), та да продължа, това решение за съвместно съжителстване без брак ( в римското право "конкубинат") води до големия проблем, който се мъчиш да разрешиш, а именно:
ДЕТЕТО ТИ НОСИ ИМЕТО НА ДРУГ МЪЖ! Той, ДРУГИЯТ е вписан в акта за раждане като негов баща, а не ТИ!
И ако досега не си разбрал каква каша си забъркал и в какво си забъркал ТВОЕТО ДЕТЕ, аз няма да те убеждавам какво да правиш. Голям човек си. Аз само ти казах нещата такива, каквито са. Останалото е твоя грижа.
Sarra
Потребител

Мнениеот neznaiko » 30 Яну 2007, 15:00

Zdraveite otnovo.
Sajaliavam 4e advokatite sa vi razo4arovali i ne se naemam da komentiram dali honorarite sa im prekaleno zavisheni ili zanijeni.Ima si minimalna tarifa no niama maksimalna takava.Pri koeto vsi4ko e po dogovorka mejdu klienta i advokata.
Ne spodeliam i "konskoto" koeto se opitvat da vi 4etat razni dobrojelateli. V krai na smetka jivota si e vash i reshenieto dali shte sklu4ite ili ne grajdanski brak s maikata na dashteria vi si e li4no vash problem.Ina4e e viarno 4e ako biahte sklu4ili brak predi rajdaneto na dashteria vi -togava napravo v akta za rajdane na deteto shtiahte da badete poso4en kato bashta -nari4a se "Konkurentsia na prezumptsii". No taka ili ina4e vremeto e minalo i e izlishno da se rasajdava nad tazi vazmojnost.
Az li4no vi pojelavam uspeh v deloto za osporvane na bashtinstvo i ne spodeliam 4e nali4ieto na advokat vi garantira uspeh v deloto. Viarno e 4e deloto ne e lesno-no v jivota niama lesni neshta
neznaiko
Потребител

Мнениеот krem_karamel » 16 Фев 2007, 17:41

Не сте прав, че това е рядък случай, не е нищо особено фактологията, а делото не е сложно, но следва да се води прецизно и професионално.

Абе настощ татко,

не ти ли хрумна мисълта, че ако, не дай Боже, с теб се беше случило нещо,
това бебче оставаше без никакъв шанс да има законен баща, в случай че закония съпруг оспори бащинството, а теб никаква сила не те е помръднала да направиш , каквото правото казва, че е най -добре преди бебето да се роди.

Да не звуча грубо, ама нежив човек не може и да припознава.

Брей, че сте модерни, бракът не е за вас, ама това, че рискувате съдбата на тия невинни душици, малко ви интересува..
krem_karamel
Потребител

Мнениеот portokal » 16 Фев 2007, 17:50

Може обаче да се предяви иск за установяване на бащинство срещу наследниците на неживия човек.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот krem_karamel » 17 Фев 2007, 21:55

portokal написа:

Може обаче да се предяви иск за установяване на бащинство срещу наследниците на неживия човек.

Може да продължи делото, но ако е заведено преди това.

А с доказването при покойник нещата не са никак розови.

А детето, което няма да е винаги дете ?????

Четивото за произхода и обърканите чувства не са латино-сериал, а са лична емоционална яма, която това дете ще пълни и няма никога да напълни.

Защо да хаби това дете енергия, за да плаща за мързела на двамата "родители".

При толкова близки приятели адвокати, как пък един не ви обърна внимание какво правите точно?

Двете ми приятелки, които бяха бременни и не желаеха да сключват брак, своевременно снабдих с нужните документи за припознаване на заченат, но нероден и татковците ги подписаха.
krem_karamel
Потребител

Мнениеот portokal » 18 Фев 2007, 12:11

Продължаването се отнася за случаите, когато е починал ищецът.
Иначе няма проблем да се предяви срещу наследниците, и без да е било започнало приживе срещу бащата. Сигурно доказването е по-затруднено, но искът е допустим.

Семеен кодекс
Искове от и срещу наследниците
Чл. 44. (1) Наследниците нямат право да предявяват исковете, предвидени в тази глава, но те могат да продължат делото по предявения от наследодателя им иск.
(2) Когато бащата или майката са починали, искът за установяване или оспорване на произход се предявява срещу техните наследници.

---------------------------
Впрочем казвате: "това бебче оставаше без никакъв шанс да има законен баща, в случай че закония съпруг оспори бащинството".
Аз лично - лично мнение! - не мисля, че важното е да има просто "законен баща". Важното е да е истинският. Мен едва ли щеше изобщо да ме грее формалното наличие на законен баща. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси