Здравейте,
нов съм тук, но ето и моите въпроси. Родителите ми са разведени, имам едноутробен брат и сестричка от втория брак на баща ми. Разбах скоро, че подкокоросан от втората си съпруга, баща ми предписал (преписал?) всичко на сестричката ни, а на нас с брат ми нищо не оставил. Верно че не живеем при него, но пък сме си в нормални отношения. В същност, какво означава това "преписал"? Какво може да се направи по въпроса, кога (ако има "подходящ момент" или давност или срокове). Вторият ми въпрос е свързан с първия: бащинската ми баба (вдовица), като узна за тази история, поиска да намери начин да уреди нейното наследството в наша полза. Тя иска да прескочи двата си сина, та всичко да отиде на нас с брат ми и на нашите братовчеди. Това тя го прави от една страна заради гореспоменатата историйка, а от друга защото другият и син е алкохолик и ще изпие наследството на братовчедите ми. Какъв е начинът по най-безапелативен начин това да се уреди? Знам от този форум, че дареното приживе може да се оспорва от наследниците. Знам също, че баба ми не може просто ей така да излючи синовете си от наследството чрез завещание. Какво може да се направи? Благодаря Ви на всички!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 09:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследство vs дарение vs какво?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Първо проверете това с "преписването". Ако е завещание или дарение, може да бъде оспорвано от Вас и от брат ви до размера на запазената част (в зависимост от това, дали става въпрос за имущество, придобито преди или след втория брак на баща Ви).
Относно имуществото на баба Ви, за да не може да бъде оспорвано успешно по-късно, е възможно прехвърляне на собствеността й на Вас двамата като продажба или срещу поемане на задължение за гледане и издръжка. Щом не споменавате дядо си, най-вероятно е починал. Ако е така, то след смъртта му баба Ви е станала съсобственичка на недвижимите имоти заедно с баща Ви и чичо Ви. Все пак, всичко зависи от това в кой момент (по кой действащ закон) е придобито имуществото, преди или след брака й... Така че тук във форума няма да можете да получите адекватен и прецизен съвет, без да са предоставени всички документи на колега-адвокат. Успех!
Относно имуществото на баба Ви, за да не може да бъде оспорвано успешно по-късно, е възможно прехвърляне на собствеността й на Вас двамата като продажба или срещу поемане на задължение за гледане и издръжка. Щом не споменавате дядо си, най-вероятно е починал. Ако е така, то след смъртта му баба Ви е станала съсобственичка на недвижимите имоти заедно с баща Ви и чичо Ви. Все пак, всичко зависи от това в кой момент (по кой действащ закон) е придобито имуществото, преди или след брака й... Така че тук във форума няма да можете да получите адекватен и прецизен съвет, без да са предоставени всички документи на колега-адвокат. Успех!
- sunshine_75
- Потребител
Хммм, явно не е толкова просто колкото ми се ще...
Относно баща ми и сестра ми: нямам представа с каква процедура всичко и е оставено, но става дума за апартамент придобит бая преди втория брак, както и за къща построена в последните няколко години, тоест, по време на втория брак, от който е сестра ми.
Колкото до баба ми: да, тя е вдовица, а имуществото което иска да ни даде директно на нас (внуците) се състои от две колибки с малко земя в две различни села: едното за нас с брат ми, а другото за братовчедите. Но, за сметка на това само едно от тези "села" си е нейно, от родители те й, а другото е от родителите на починалия ми дядо, тоест, ако разбирам добре, тя го е наследила заедно с баща ми и чичо ми.
Благодаря Ви за помощта!
Относно баща ми и сестра ми: нямам представа с каква процедура всичко и е оставено, но става дума за апартамент придобит бая преди втория брак, както и за къща построена в последните няколко години, тоест, по време на втория брак, от който е сестра ми.
Колкото до баба ми: да, тя е вдовица, а имуществото което иска да ни даде директно на нас (внуците) се състои от две колибки с малко земя в две различни села: едното за нас с брат ми, а другото за братовчедите. Но, за сметка на това само едно от тези "села" си е нейно, от родители те й, а другото е от родителите на починалия ми дядо, тоест, ако разбирам добре, тя го е наследила заедно с баща ми и чичо ми.
Благодаря Ви за помощта!
- Razovski
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|