начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Казус

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус

Мнениеот mushushu » 18 Фев 2007, 16:28

Случаят е следният: А сключва брак с В, подавайки се на лъжливи обещания /както се оказва в последствие/ от страна на родителите на В, отнасящи се за работа, семейно жилище. В обаче се оказва с психични проблеми. Поради липса на семейно жилище, А отива да живее при В, която живее с родителите си, последните полагат грижи за нея. За зла участ от брака се ражда дете. Дете е здраво и в момента в 1-ви клас. Атмосферата в т.нар. дом, обаче не е здравословна за А - там бащата на Вчесто вдига скандали и заедно с брата на В /криминално проявен/ често връхлитат на бой. Поради тези факти и липсата на добре платена работа А се принуждава да започне работа по корабите. В последствие подава молба за развод, тъй като и парите, които изкарва, при връщането си в родината, остановява, че са изхарчени, а не са давани само и единствено за грежа към детето. Може би трябва да спомена, че А има един жив родител, живеещ в по-малък град, където цяла къща е предписана на А, т.е. той има идеалните условия за гледане на детето.
И сега: по време на курс на А по бракоразводното дело е дадено решение, единственият му родител е привел сумата по исканата издръжка + и отгоре, което според мен не би трябвало да бъде така, но... Но все пак - какво да направи А, за да бъдат нещата в негова полза + това, че иска при своето пребиваване в страната да взема дъщеря си без ограничения?

Благодаря предварително.
mushushu
Младши потребител

Мнениеот mushushu » 18 Фев 2007, 19:27

Проблем ли е моментът, че решението е взето в негово отсъствие?
mushushu
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 23 Фев 2007, 10:58

За делото и това, че не е присъствал зависи, ако не е бил редовно призован-да прав сте, не би било правилно, но ако е имал назначен представител-всичко е наред и решението е валидно.
Но и по принцип по всяко време може да заведе ново дело за промяна упражняване на родителските права и за режима на свиждания с детето. Трябва да се подготвят добре доказателствата, ако иска той да се грижи за детето. Ако това е бащата и детето е момиче, ще стане по-трудно, но все пак би било възможно, ако успее да докаже как е давал пари, а всичко е изхарчено без да се заделят пари за детето, например оставяно е без грижи, болно или нещо, за което да се сеща, което да е във вреда на детето.
Не знам обаче ако продължава да пътува какво ще се случва с детето докато е на път, затова на този етап се борете за по-чести срещи с детето в подходящо за вас време и когато сте свободен, дори потърсете начин да се споразумеете с родителя, вместо да водите дела.
pitasht
Активен потребител

Благодаря

Мнениеот mushushu » 25 Фев 2007, 01:50

Благодаря за отзивчивия отговор.
Аз все още съм много далеч от поприще увенчано от усилията от изучаването на правната наука, но все се мъча да си задавам въпроси и ако мога да си давам някакви отговори, макър и оскъдни.

Имам обаче следното питане и моля , ако някой е запознат да изложи своето виждане, а именно: може ли едно лице да се пенсионира на 55 години, ако има исканите точки - в това отношение съм гола и боса!
mushushu
Младши потребител

Назад към Семейни казуси