начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

настойничество и попечителство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

настойничество и попечителство

Мнениеот fester1 » 21 Фев 2007, 16:59

Група деца от т. нар. "проблемни" семейства ще пътуват в чужбина. Ясно е, че в случая ще им е необходима нотариално заверена декларация от родителите, с която те изразяват съгласие детето да пътува. Проблемът е как ще се процедира в следните случаи:
1.Единият родител има посочен адрес, но е неоткриваем, другият е шизофреник и има висящо дело за отнемане на родителски права, а детето е настанено със заповед при баба си;
2.Единият родител е в чужбина, но с неизвестен адрес.
Практиката предлага и много други случаи, но въпросът е кой ще подпише декларацията за пътуването при такива по - особени обстоятелства. Мина ми през ума, че това може да направи настойник или попечител, но те се назначават само ако родителите са неизвестни, починали или поставени под запрещение. Случаите не са такива. Заповедта за временно настаняване и последвалото съдебно решение за настаняване не правят от лицата, при които детето е настанено настойници.
Въпросът е изключително важен, а страхувам се, че опита ми не е достатъчен, за да бъда полезен.
fester1
Потребител

Мнениеот pitasht » 21 Фев 2007, 17:16

не знам за каква възраст са децата на ако са по-големи то помолете ги тях да открият или потърсят родителите, за да подпишат декларацията. Често децата знаят къде са или предполагат, но родителите умишлено се крият от институциите. Обяснете че без да се подпише декларацията и децата, които нямат декларация ще останат тук и няма да пътуват това може да ги стимулира, особено ако са по-големи.
Иначе ви предстои един ад, който може би няма да приключи преди заминаването в чужбина.
Прави се искане за отнемане на родителските права пред районен съд-това и прокурор може да го направи с молба до прокурора, като сигнал до прокурора може да подаде всяко лице без да плащате каквито и да било такси, но производството е бавно и доста неприятно, след което се назначава съответно настойник или попечител в зависимост от това дали детето е под или над 14 години.
Ако имате познати в прокуратура или съд просто обяснете случая и може да ви се окаже съдействие и бързина, но дори и при желание за бързина мисля, че обективно, ако родителят не бъде открит ще му бъде назначен особен представител и само това ще отложи делото с месеци.
Просто се откажете да ги взимате тези деца или планирайте пътуването поне една година след като са задействани процедурите.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот marter » 22 Фев 2007, 09:23

В определени случай може Районният съд да определи (разреши в интерес на децата) да "излязят зад граница".
И АЗ СЪМ ЧОВЕК :lol: !
marter
Потребител

Назад към Семейни казуси