Мой близък почина внезапно наскоро, като намеренията му бяха да лиши роднините си от наследство. Семейството ми се грижеше за него, но не разполагаме с никакви документи. Допускам, че е направил наследство в наша полза, но не знам как да го проверя. Моля, ако някой може да ме консултира да отговори в тази тема!
Благодаря предварително!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 10:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследство?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
да, това искам да кажа, но не разполагам с никакви документи. По- точно нека кажа - споделял е намерение да направи такова завещание, нямам идея дали действително съществува, затова казах "допускам". Интересува ме как мога /ако мога/ да проверя това?
И не разбирам как по- ясно трябва да се изразя? Какво имате предвид? Съжалявам, че не сте ме разбрали, но нямам юридическо образование, просто търся съвет.
И не разбирам как по- ясно трябва да се изразя? Какво имате предвид? Съжалявам, че не сте ме разбрали, но нямам юридическо образование, просто търся съвет.
- belleamie
- Нов потребител
Re: Наследство?
belleamie написа:Мой близък почина внезапно наскоро, като намеренията му бяха да лиши роднините си от наследство. Семейството ми се грижеше за него, но не разполагаме с никакви документи. Допускам, че е направил наследство в наша полза, но не знам как да го проверя. Моля, ако някой може да ме консултира да отговори в тази тема!
Благодаря предварително!
Да лиши роднините си от наследство звучи като добро пожелание.Нищо повече!Не посочвате Вашия близък какви наследници е оставил,но каквито и да са те имат право на запазена част!Ако с нотариално или саморъчно завещание същия ги е лишил от наследство за тях не е никакъв проблем в срок от 5 год.след откриване та наследството да си предяват иск за възстановяване на запазената част,който може да доведе както до частична,така и до пълна отмяна на завещания и дарения.
Ако не сте наследник по смисъла на Закона за наследството ,то във Ваша полза може да се направи завещание,но това по никакъв начин не Ви дава статут на наследник.
- sarbijanac
- Активен потребител
belleamie написа:нямам идея какво завещание е направил, това е и същината на въпроса ми- къде мога да проверя?
Завещанията биват нотариални и саморъчни.Все пак нямате възможност да обикаляте от нотариус на нотариус да проверявате има ли оставени при тях нотариални завещания за съхранение.
Ако е било саморъчно един Господ знае къде и при кого е оставено за съхранение......Не е изключено ако има саморъчно завещание да е намерено от наследниците.На този въпрос наистина трудно може да Ви се даде някакъв точен отговор.
- sarbijanac
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|