начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Наследство?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство?

Мнениеот belleamie » 24 Фев 2007, 18:52

Мой близък почина внезапно наскоро, като намеренията му бяха да лиши роднините си от наследство. Семейството ми се грижеше за него, но не разполагаме с никакви документи. Допускам, че е направил наследство в наша полза, но не знам как да го проверя. Моля, ако някой може да ме консултира да отговори в тази тема!

Благодаря предварително!
belleamie
Нов потребител

Мнениеот belleamie » 24 Фев 2007, 19:31

да, това искам да кажа, но не разполагам с никакви документи. По- точно нека кажа - споделял е намерение да направи такова завещание, нямам идея дали действително съществува, затова казах "допускам". Интересува ме как мога /ако мога/ да проверя това?

И не разбирам как по- ясно трябва да се изразя? Какво имате предвид? Съжалявам, че не сте ме разбрали, но нямам юридическо образование, просто търся съвет.
belleamie
Нов потребител

Мнениеот belleamie » 04 Мар 2007, 17:42

Никой ли не може да ме посъветва?
belleamie
Нов потребител

Re: Наследство?

Мнениеот sarbijanac » 04 Мар 2007, 21:23

belleamie написа:Мой близък почина внезапно наскоро, като намеренията му бяха да лиши роднините си от наследство. Семейството ми се грижеше за него, но не разполагаме с никакви документи. Допускам, че е направил наследство в наша полза, но не знам как да го проверя. Моля, ако някой може да ме консултира да отговори в тази тема!

Благодаря предварително!

Да лиши роднините си от наследство звучи като добро пожелание.Нищо повече!Не посочвате Вашия близък какви наследници е оставил,но каквито и да са те имат право на запазена част!Ако с нотариално или саморъчно завещание същия ги е лишил от наследство за тях не е никакъв проблем в срок от 5 год.след откриване та наследството да си предяват иск за възстановяване на запазената част,който може да доведе както до частична,така и до пълна отмяна на завещания и дарения.
Ако не сте наследник по смисъла на Закона за наследството ,то във Ваша полза може да се направи завещание,но това по никакъв начин не Ви дава статут на наследник.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот belleamie » 04 Мар 2007, 21:27

нямам идея какво завещание е направил, това е и същината на въпроса ми- къде мога да проверя?
belleamie
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 04 Мар 2007, 22:00

belleamie написа:нямам идея какво завещание е направил, това е и същината на въпроса ми- къде мога да проверя?

Завещанията биват нотариални и саморъчни.Все пак нямате възможност да обикаляте от нотариус на нотариус да проверявате има ли оставени при тях нотариални завещания за съхранение.
Ако е било саморъчно един Господ знае къде и при кого е оставено за съхранение......Не е изключено ако има саморъчно завещание да е намерено от наследниците.На този въпрос наистина трудно може да Ви се даде някакъв точен отговор.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот belleamie » 04 Мар 2007, 22:03

Благодаря Ви за отговора!
belleamie
Нов потребител

Назад към Семейни казуси