начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Делба

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба

Мнениеот kalina77s » 26 Фев 2007, 23:34

Ще се опита да бъда кратка, до колкото е възможно!
Съпруга ми работи в чужбина,постигнахме съгласие за развод. Поради отсъствието му и невъзможността да присъства на делата при развод по взаимно съгласие,се налага да подам молба по чл.99 ал.3(до колкото разбрах развод поради разстройство на брака без произнасяне на вина).
Разбрахме се за родителските права и за това, че ще подпишем споразумение,когато се върне в България следващия път,за да можем да дадем ход на делото.Опряхме до деленето на вещите,които са придобити след брака-става въпрос само за обзавеждане, нямаме никакво недвижимо общо имущество.
Той пожела да му платя половината от паричната стойност на обзавеждането, оценена от вещо лице. Но проявява голяма част дребнавост
Моля да ми отговорите ако той има сметка в чужбина аз мога ли да предявя претенции за половината от нея(тя е открита след брака) и дали мога да го накарам да "избира" дали да ми преведе половината от тези пари,или да му дам тези,които той изисква от мен?
Благодаря предварително!
kalina77s
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 28 Фев 2007, 12:55

Не знам дали имате адвокат-предполагам, че е така, но е възможно да подпишете споразумение без да уреждане имуществените спорове, като уредите задължително родителските права над детето, издръжка и ползване на семейното жилище.
Оставете мъжа си да подаде иск за движимите вещи и тогава се защитавайте-най-вероятно няма да му се занимава-мисля, че леко ви изнудват за пари-поне това е мое мнение.
Пак говорете с адвоката си да подпишете споразумение без да уточнявате какво ще се случи с движимите вещи или предложете мъжа ви да вземе половината от движимите вещи да си ги занесе в чужбина и да им плати митата и таксите. Да не говорим, че при уговорка за движимите вещи ще платите вие и мъжа ви 2 % на държавата от 1/2 от оценката и тези пари ще са дадени на вятъра.
Винаги препоръчвам в развода да не се вмъкват имуществените отношения.
Ако адвокатът ви не е съгласен сменето го или пък оставете съдът да решава-каквото отсъди.
Много зависи дали сте предявили в молбата си развод и искане за подялба на тези движими вещи-надявам се да не сте, защото противното е меко казано напълно излишно-само ще давате пари на държавата-дано поне вещите си струват!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот kalina77s » 01 Мар 2007, 17:54

Благодаря за коментарите и мненията.
lyutiyat, тъй като питате, ще Ви отговоря.
Въобще нямах намерение да се занимавам с дреболии като сметката на съпруга ми в чужбина, ако той не се опитваше да изкара колкото може от това,което е вложил в брака си, без да има възвръщаемост(както той се изразява).
Първоначално дори мислех,че дори ще му предоставя да си вземе каквото пожелае , колкото и да не е по равно, но той започна да държи сметка за вложени средства дори във вече съборената ни къща, което ме изуми, не съм очаквала чак толкова дребнавост в негово лице.
Дребен е въпросът разбира се, но само за мен. Смятам,че е редно да се поделят предметите(както аз наричам движимото имущество) до колкото е възможно по равно, не съм искала да го ощетявам, но той иска нещо като обезщетение за това, че няма да ги ползва след като се разделим. Та нали освен за мен , ще останат и за дъщеря ни?
А принос за придобиването на сметката имам и то не малък, но това е друга тема на разговор, не искам тези пари! По-скоро мислех, че има вариант , в който бих го накарала да помисли, че иска повече от колкото е вложил.
pitasht, да , имам адвокат, все още не съм подала молбата за развод, но според адвоката трябва да се подпише споразумение както за режима на виждане, род. права , така и за разпределението на тези вещи. Нямаме семейно жилище,което да делим със съпруга си-поне това съм си спестила. Предпочитам тази подялба да стане извън съда, разбира се, не е ли това начина-чрез подписване на споразумение пред нотариус, след като имаме заведено дело номер?
Мислех , дали да не назначим вещо лица само за оценката на движимите вещи, предполагам, ще се изчисляват с амортизацията, след което да му изплатя половината от оценката и да приклщчим, като всичко това бъде описано в това споразумение, което после се представя пред съда.
Благодаря Ви още веднъж!
kalina77s
Нов потребител

Назад към Семейни казуси