начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Развод със Споразумение - как става?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод със Споразумение - как става?

Мнениеот Tempa » 24 Окт 2006, 11:46

Здравейте на всички!
Нямаме със съпруга ми още две години брак.
Казаха ни, че единствения начин да се разделиме по взаимно и без да даваме излишни пари, който нямаме в повече, е да се подпише някакво спуразумение.
Какво трябва да гласи то горе долу /бланка ли е?/, кой трябва да го направи.
Имаме и 1 годишно детенце.
Искам правата на детенцето да останат за мен, като не желая да се ограничава бащата по някакъв начин. Нямаме имот за делене след брака. Няма спор с бащата по всички неща описани по-горе, но бих искала и да се застраховам в случай, че си промени мнението, както прави доста често. Да не се окаже, че всичко е направено, но аз съм изгонената от там...Дома е нагова собственост, а аз с детенцето ще отида в съседен град при друг мъж, нещо което трябваше да направя преди години, но аз си нося последиците. И двамата са в течение на всичко това, без тази тема.
Това са горе долу точките на случая ми.
Благодаря за всяка помощ - съвет!

Доста почетох в "Семейни казуси" и мисля, че съм написала всичко необходимо
Tempa
Нов потребител

Мнениеот ostin » 24 Окт 2006, 12:13

За да се разведете по взаимно съгласие е необходимо да имате брак поне три години. При вас доколкото разбирам това условие не е налице. Единствената възможност е да започнете развода по исков път и после в процеса да стигнете до споразумение, като измените основанието на иска си. Най-добре е, обаче да отидете при адвокат, за да ви посъветва как става всичко това. пък и ако не подготвите "някаквото споразумение" /както го наричате, което в никакъв случай не е бланка, а се изготвя за всеки отделен случай/ както трябва съдът няма да го одобри и ще ви разкарва.
ostin
Потребител

Мнениеот Tempa » 24 Окт 2006, 13:09

Приятел адвокат ме посъветва това и ме убеди, че е възможно!
Не исках да го питам в повече, защото все пак му се натрапвам.
Затова търся малко повече помощ тук.

П.С. зная за 3 те години - писах, че съм чела доста от темите

и колко време може да продължи това в идеалния случай?
Tempa
Нов потребител

Мнениеот ostin » 24 Окт 2006, 13:24

Вероятно колегата е имал предвид заобикалния начин на развод по взаимно съгласие-пускате от ваше име иск за развод, а в последствие сключване споразумение. Времето, за което ще приключи развода зависи от много неща- но най-важното е съпругът ви да има желание за развод и да постигнете споразумение за всички спорни въпроси. Друг фактор е натовареността на съда. Трябва да се мине мининум през 2 заседания, едното помирително, другото по доказателствата и представяне на споразумението. в добрите случай може да стане и за 2 месеца
ostin
Потребител

А при брак повече от 3 години?

Мнениеот pavleto » 26 Окт 2006, 09:34

А при условие, че аз имам 7 години брак как да започна процедурата? И пак ли ще е поне 2-3 месеца като нямаме спорове нито за имоти нито за детето?
Благодаря.
pavleto
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 26 Окт 2006, 10:32

Как можете да започнете процедурата?най-напред трябва да има постигнато съгласие между двамата съпрузи за постановяване решение за развод по взаимно съгласие.След това се обръщате за съдействие към адвокат,който ще Ви подготви молбата /от името на двамата съпрузи/ и споразумението,което ще се одобрява от съда.
Молбата с приложенията към нея се внася в райония съд,като се внася и държавната такса /обикновенно се внасят 10 лв.а съдът определя после дължимата разлика,като общо сумата може да достигне 40 лв.,но не по-малко от 15 лв/.Постигнатото споразумение обикновенно се подписва от съпрузите в съдебно заседание.Ако е подписано извън съдебно заседание съдът отправя запитване до съпрузите относно подписите и съдържанието на споразумението съответства ли на тяхната воля.
Процедурата наистина не е много бърза.Обикновенно първото заседание се насрочва следващия месец след подаването на молбата за развод по взаимно съгласие.
gosho72
Потребител

Мнениеот pavleto » 26 Окт 2006, 11:47

Много благодаря за изчерпателния отговор.
pavleto
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 27 Окт 2006, 16:36

С П О Р А З У М Е Н И Е

МЕЖДУ: …………………………….,ЕГН…………………...
с постоянен адрес:…………………………………,

и

................ЕГН…………………….. с постоянен адрес: …………………………………

ОТНОСНО:Уреждане на всички взаимоотношения след прекратяване на брака помежду ни по реда на чл.100 от СК
ПОДПИСАНИТЕ:…………………. и …………………………….. след като постигнахме съгласие за прекратяване на брака помежду ни ,на основание чл.100 от СК-постигнахме споразумение за уреждане на последици от лично-правно естество от прекратяване на брака,а именно:
1.Упражняване на родителските права от роденото от брака ни дете …………….. с ЕГН …………… се предоставят на майката ……………………………….
2.Определя се режим на лични контакти с детето………………… на бащата ……………………………… всеки първи и трети съботен и неделен ден от месеца от 08 до 18 ч.както и тридесет дни през лятото когато бащата не е в отпуск с предварително предупреждение поне една седмица.
3След прекратяването на брака съпругата си ще възстанови предбрачното си име …………………………
4.Определя се ежемесечна издръжка на детето …………………….. в размер на … /………………/ лв.платима от бащата ……………………………….. до първо число на всеки месец със законната лихва за всяка пресрочена вноска.
5.Съпрузите не си дължат издръжка един на друг.
6.Съпрузите притежават собствено семейно жилище ,находящо се в гр……,ул “……………………”,което се предоставя за ползване…………

Настоящето споразумение беше постигнато ,чрез взаимни отстъпки и разбирателство и след неговото подписване нито една от страните не може да има каквито и да е претенции към другата.

СПОРАЗУМЯЛИ СЕ:1……………………………

2…………………………….
gosho72
Потребител

Мнениеот Tempa » 30 Окт 2006, 08:02

Благодаря за информацията!
Tempa
Нов потребител

Мнениеот a4444x » 28 Фев 2007, 16:15

gosho72 написа:С П О Р А З У М Е Н И Е

МЕЖДУ: …………………………….,ЕГН…………………...
с постоянен адрес:…………………………………,

и

................ЕГН…………………….. с постоянен адрес: …………………………………

ОТНОСНО:Уреждане на всички взаимоотношения след прекратяване на брака помежду ни по реда на чл.100 от СК
ПОДПИСАНИТЕ:…………………. и …………………………….. след като постигнахме съгласие за прекратяване на брака помежду ни ,на основание чл.100 от СК-постигнахме споразумение за уреждане на последици от лично-правно естество от прекратяване на брака,а именно:
1.Упражняване на родителските права от роденото от брака ни дете …………….. с ЕГН …………… се предоставят на майката ……………………………….
2.Определя се режим на лични контакти с детето………………… на бащата ……………………………… всеки първи и трети съботен и неделен ден от месеца от 08 до 18 ч.както и тридесет дни през лятото когато бащата не е в отпуск с предварително предупреждение поне една седмица.
3След прекратяването на брака съпругата си ще възстанови предбрачното си име …………………………
4.Определя се ежемесечна издръжка на детето …………………….. в размер на … /………………/ лв.платима от бащата ……………………………….. до първо число на всеки месец със законната лихва за всяка пресрочена вноска.
5.Съпрузите не си дължат издръжка един на друг.
6.Съпрузите притежават собствено семейно жилище ,находящо се в гр……,ул “……………………”,което се предоставя за ползване…………

Настоящето споразумение беше постигнато ,чрез взаимни отстъпки и разбирателство и след неговото подписване нито една от страните не може да има каквито и да е претенции към другата.

СПОРАЗУМЯЛИ СЕ:1……………………………
2…………………………….

Извинете незнанието ми,но искам да попитам-клаузите по това споразумение подлежат ли на промяна при договореност между съпрузите?И съдът приема ли промените?Уточнявам-касае се за по-дълъг срок на контакти с детето от страна на родителя на който е отнето правото за отглеждане на детето?
a4444x
Младши потребител

Мнениеот alissa » 28 Фев 2007, 20:21

Споразумението, бланка за което ви е изпратил гошо е непълно и в този си вид / даже да попълните даните ... / няма да бъде утвърдено от съда. За да защитите максимално себе си и детото ви трябва адвокат! Клаузите в споразумението се договарят свободно между страните, съдът проверява дали споразумението брани интересите на детото. Има минимално необходимо съдържание освен бланкетното посочено от гошо, който убедена съм не е практикуващ адвокат. Имам предвид разделянето на движимите вещи, участието във фирми, дружества по ЗЗД и ред други...
Не се предоверявайте на форума, обърнете се към специалист. :)
alissa
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 28 Фев 2007, 21:05

alissa написа:.............Има минимално необходимо съдържание освен бланкетното посочено от гошо, който убедена съм не е практикуващ адвокат. Имам предвид разделянето на движимите вещи, участието във фирми, дружества по ЗЗД и ред други...
Не се предоверявайте на форума, обърнете се към специалист. :)

:lol: :lol: :lol: Съм, съм !От 02.10.2006 год.към Адвокатска колегия - Шумен.И даже мога да се похваля с моя СОБСТВЕНА КАНТОРА,въпреки малкия ми стаж,докато познавам колеги,които години наред работят в кантори под наем.И вече минах две брачни по чл.100 от СК,макар и за жълти стотники като за начало.Що се отнася до споразумението в действителност е в бланкетна форма,дал съм му текста само за обща насока.Първото по споразумение по чл.100 от СК беше май точно в този вид,съпрузите не пожелаха да пиша повече.Второто беше с по-голямо съдържание,тъй като там имаше доста отношения за уреждане,като се започне от най-важното-родителските права и личните контакти,та се стигне до вилици,лъжици и т.н......

А мога ли да ли да попитам пък Вие с какво се занимавате ? :idea: Ако сте колежка ще ми бъде приятно да общувам с Вас,тъй като се имате за голям капацитет по семейно право,а аз имам още доста неща да уча в практиката ! :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот alissa » 28 Фев 2007, 21:29

:D :D :D Колеги сме и ми прави добро впечатление откровенността ти. Браво за това, че си в собствена кантора. Само, че в Шумен. Аз работя в София и тук се държи на пълнотата в споразуменията, т.ст независимо от волята на страните, трябва да е уреден въпроса с участието в дружества, движ. вещи и т.н.
Нямам се за голям капицитет в областта на семейното право. По принцип специализирам наказателно, защото там се чувствам най- адвокат.
Ако искаш да обменяме информация, в областта на правото можеш да ми оставиш имейл на лична.
:D
Успех, всичко се учи когато човек е упорит и има желание. :D
alissa
Потребител

Назад към Семейни казуси