Преди две седмици получих най-после развод, отначало съпругът ми не беше съгласен да се развежда, но на второто заседание адвокатът му предложи развода да е по взаимно съгласие, без произнасяне на вина, като поемат и разноските по делото. В иска си, адвоката ми е упоменал, че сме във фактическа раздяла от 06.2006 г., а бившият ми съпруг не е плащал за този период издръжка. Съдът постанови, тя да се плати със задна дата както и разноските по делото. Но познавайки бившият си съпруг, той няма да го направи и всъщност искам да попитам, понеже в решението на съда не е посочен срока за плащане на издръжката , колко време трябва да го чакам, защото сумата не е малка.Имаме две деца и след колко време трябва да подам жалба в Районният съд по този въпрос. Освен това към него има и други две жалби, които съм подала,за които е осъден на 3 години условно за физически и психически тормоз дребно хулиганство,лека телесна повреда спрямо мен.
Знам,че за неплащане на издръжка това се счита за престъпление по НК,което с последните измения от 2004г.,се преследва по тъжба на пострадалия до съответната районна прокуратура.Означава ли това,че ако подам такава,издръжката ще бъде изплатена чрез общината,като сумата е около 1000 лв до момента.За това е и въпросът ми-КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧАКАМ.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 23:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧАКАМ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧАКАМ
Последна промяна zigota на 01 Мар 2007, 00:58, променена общо 1 път
- zigota
- Нов потребител
Re: КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧАКАМ
zigota написа:Преди две седмици получих най-после развод, отначало съпругът ми не беше съгласен да се развежда, но на второто заседание адвокатът му предложи развода да е по взаимно съгласие, като поемат и разноските по делото. В иска си, адвоката ми е упоменал, че сме във фактическа раздяла от 06.2006 г., а бившият ми съпруг не е плащал за този период издръжка. Съдът постанови, тя да се плати със задна дата както и разноските по делото. Но познавайки бившият си съпруг, той няма да го направи и всъщност искам да попитам, понеже в решението на съда не е посочен срока за плащане на издръжката , колко време трябва да го чакам, защото сумата не е малка.Имаме две деца и след колко време трябва да подам жалба в Районният съд по този въпрос. Освен това към него има и други две жалби, които съм подала,за които е осъден на 3 години условно за физически и психически тормоз дребно хулиганство,лека телесна повреда спрямо мен.
Знам,че за неплащане на издръжка това се счита за престъпление по НК,което с последните измения от 2004г.,се преследва по тъжба на пострадалия до съответната районна прокуратура.Означава ли това,че ако подам такава,издръжката ще бъде изплатена чрез общината,като сумата е около 1000 лв до момента.За това е и въпросът ми-КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧАКАМ.
Относно дължимата издръжка - не разбрах как сте приключили делото,по чл.100 от СК /взаимно съгласие / или чл.99,ал.3 от СК-без произнасянето на вината.Ако сте по чл.100 от СК с одобреното в с.з делото Ви е приключило,споразумението не подлежи на въззивното обжалване.Ако сте по чл.99,ал.3 от СК изчаквате решението да влезе в законна сила.
И в двата случаи след като имате вече влязъл в сила съдебене акт-споразумение или решение е необходимо Вие или адвокатът Ви да подаде молба до районният съд за издаване на И.Л относно присъдената издръжка по това брачно дело.И след като районния съд Ви издаде изпълнителен лист следва да се образува изпълнително производство /за препоръчване по мое лично мнение от Частен съдебен изпълнител/.получите ли си изпълнителния лист образуването на изпълнително деле е въпрос на няколко дни.
Успех !!
- sarbijanac
- Активен потребител
Ако съм разбрала правилно въпроса ви, ще Ви кажа следното: 1/Неплащането на издръжка е престъпление по чл. 183, ал.1 от НК. За да е е съставомерно обаче извършеното /неплащането на издръжка/ е необходимо - първо, да имате влязло в сила решение и длъжникът да не изпълни задължеението си за две или повече вноски. Присъдените с решението издръжки за минало време се търсят само чрез съдия-изпълнителя.
2/За да изплаща Общината издръжката е необходимо да е образувано изпълнително дело и по него да не са постъпили повече от две вноски. Има наредба, която регламентира редапо който Общината изплаща присъдена издръжка. Правите молба до съдия-изпълнителя да състави протокол, за да ви плаща общината/ изискват се много и различни документи от (носно имотното състояние на длъжника/. За да стане това, обаче, е необходимо съпруга Ви-длъжник да няма доходи и имущество /движимо или недвижимо/, пък било то и идеална част. Ако е с неизвестен адрес или в затвора, Общината плаща без проблем. В другите случаи, дори 1/16 ид.ч. да има собственост няма да ви се плаща по този начин и ще трябва да насочите изпълнението към имущество или трудово възнаграждение. Надявам се да съм била полезна.
2/За да изплаща Общината издръжката е необходимо да е образувано изпълнително дело и по него да не са постъпили повече от две вноски. Има наредба, която регламентира редапо който Общината изплаща присъдена издръжка. Правите молба до съдия-изпълнителя да състави протокол, за да ви плаща общината/ изискват се много и различни документи от (носно имотното състояние на длъжника/. За да стане това, обаче, е необходимо съпруга Ви-длъжник да няма доходи и имущество /движимо или недвижимо/, пък било то и идеална част. Ако е с неизвестен адрес или в затвора, Общината плаща без проблем. В другите случаи, дори 1/16 ид.ч. да има собственост няма да ви се плаща по този начин и ще трябва да насочите изпълнението към имущество или трудово възнаграждение. Надявам се да съм била полезна.
- gala69
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|