Преди две седмици получих най-после развод, отначало съпругът ми не беше съгласен да се развежда, но на второто заседание сам адвокатът му, с негово съгласие вероятно предложи развода да е по взаимно съгласие, без произнасяне на вина, като поемат и разноските по делото. В иска си, адвоката ми е упоменал, че сме във фактическа раздяла от 06.2006 г., а бившият ми съпруг не е плащал за този период издръжка за двете ни деца.Нямах претенции никакви към семейното ни жилище, нито към недвижимото имущество. Съдът постанови, тя да се плати със задна дата както и разноските по делото. Но познавайки бившият си съпруг, той няма да го направи и всъщност искам да попитам, понеже в решението на съда не е посочен срока за плащане на издръжката , колко време трябва да го чакам, защото сумата не е малка. И след колко време трябва да подам жалба в Районният съд по този въпрос. Освен това към него има и други две жалби, които съм подала,за които е осъден на 3 години условно за физически и психически тормоз, дребно хулиганство,лека телесна повреда спрямо мен.
Знам,че за неплащане на издръжка това се счита за престъпление по НК,което с последните измения от 2004г.,се преследва по тъжба на пострадалия до съответната районна прокуратура.Означава ли това,че ако подам такава,издръжката ще бъде изплатена чрез общината,като сумата е около 1000 лв. до момента. За това е и въпросът ми-КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧАКАМ.
Наясно съм, че точно този форум е от юристи и за юристи, но въпреки всичко, ако някой желае може да ми отговори без да ми казва какъв ми е статута и къде ми е мястото.
Благодаря Ви предварително !!!!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 10:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗЧАКАМ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Да, неплащането на издръжка, след осъждане с влязло в сила съдебно решение наистина е престъпление по чл. 183, ал. 1 НК. То е от общ характер и задължително изисква провеждане на досъдебно производство от дознател в МВР. Образуването му става с молба от Ваша страна или в Районна прокуратура по местоживеене или в РПУ по местоживеене. Предпоставките са наличие на влязло в сила съдебно решение, с което бившия Ви съпруг е осъден да плаща определена сума като издръжка на децата му, а също и да не е изпълнил това си задължение за две или повече месечни вноски. Значи ако 2 м. не ви е платил изръжката имате основание да сигнализирате органите. Доказателство за плащането обикновено са разписки от Ваша страна, вносни бележки от банки и др. писмени документи, удостоверяващи този факт. При липса на писмени документи, може да се използват всички други възможни способи на доказване /напр. свидетелски показания/. Трябва да Ви кажа, че наказанието за това престъпление е пробация, а също и това, че съгласно чл. 183, ал. 3 НК ако Ви плати дължимите суми делото се прекратява. След това при ново неплащане 2 м. може отново да сезирате - и така докато Ви писне. Ще Ви викат минимум 2 пъти /освен първия при подаването на молбата/, а може и повече. Необходимо е да представите ксерокопие на съдебното решение, с което е осъден да плаща издръжката, като го заверите с "Вярно с оригинала" и подпис. Това е общо взето. А общината не изплаща никакви пари в такива случаи.
Доколкото разбирам са минали 2 м., така че не е необходимо да чакате повече. Според мен лично не Ви е необходим адвокат / да ме извинят адвокатите/. Дознателят, на когото възложат разследването трябва да ви извика и да Ви разясни правата /и задълженията/ Ви. Най-добрия развой е бившивия съпруг да се стресне и да плати сам, но след кат оказвате, че е осъден условен вече, не съм сигурна, че това ще стане. И тогава ще трябва принудително да си събирате издръжката, за което вече ще Ви е необходим адвокат.
Надявам се да съм полезна.
Доколкото разбирам са минали 2 м., така че не е необходимо да чакате повече. Според мен лично не Ви е необходим адвокат / да ме извинят адвокатите/. Дознателят, на когото възложат разследването трябва да ви извика и да Ви разясни правата /и задълженията/ Ви. Най-добрия развой е бившивия съпруг да се стресне и да плати сам, но след кат оказвате, че е осъден условен вече, не съм сигурна, че това ще стане. И тогава ще трябва принудително да си събирате издръжката, за което вече ще Ви е необходим адвокат.
Надявам се да съм полезна.
- dozn03
- Потребител
За да получите издръжката от общината не виждам как ще ви помогне дознател/ да ме извинява колегата, дето казва, че от адвокат няма нужда/. Става само от съдия-изпълнител и след справки от НАП и общината за имуществото, които се изискват.
Това, че наказателната отговорност може да уплаши съпруга ви и да плати е вярно, но след толкова дела, дето водите, може и да не се заинтригува даже-наказанието е пробация, голяма работа!
заведете си делото пред съдия-изпълнител и изчакайте някакво развитие или потърсете уреждане на спора доброволно, не знам какъв човек е съпругът ви, но предполгам всичките тези дела допълнително ще го озлобят срещу вас, особено ако го викат отново в полицията.
При проявеното насилие, което описвате, не се ли страхувате за живота си?
Това, че наказателната отговорност може да уплаши съпруга ви и да плати е вярно, но след толкова дела, дето водите, може и да не се заинтригува даже-наказанието е пробация, голяма работа!
заведете си делото пред съдия-изпълнител и изчакайте някакво развитие или потърсете уреждане на спора доброволно, не знам какъв човек е съпругът ви, но предполгам всичките тези дела допълнително ще го озлобят срещу вас, особено ако го викат отново в полицията.
При проявеното насилие, което описвате, не се ли страхувате за живота си?
- pitasht
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|