начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Три годишно дете ще плаща заради починалия си родител?????

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Три годишно дете ще плаща заради починалия си родител?????

Мнениеот dil_d » 02 Мар 2007, 13:23

Дойде при мен една млада жена и ми разказа следната покъртителна история: Живеела на съпружески начала с един мъж ( подчертавам- без брак). От него има родена три годишна дъщеричка. Миналата година бащата починал при катастрофа. Обаче преди това изтеглил потребителски кредит. Изхарчил го за негови нужди. Преди няколко дни жената получава призовка с покана за доброволно изпълнение в 7дн. срок на името на дъщеря си като наследник на баща си?! Разбирам, че банката трябва да си вземе някак парите,но точно от три год. дете ли? Той има брат,родители...Как да помогна на жената?! Има ли някой който знае отговора на загадката? Попитах познат частен съд.изпълнител,а той ми отг.: " Мн. заплетен случай,не мога да ти кажа нищо" :roll:
Според мен това е нормален случай който се среща често. Някой може ли да помогне?
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Мнениеот portokal » 02 Мар 2007, 13:37

И да подчертаваш, и да не подчертаваш, че жената е живяла с починалия без брак, няма значение. Детето си му е дете, а когато има деца, родителите и братята не наследяват, наследяват децата. Това е положението, банката има право. Хубавото е, че децата получават наследство винаги по т.нар. опис (не знам дали си юрист) - това значи, че задължително се описва и оценява имуществото, останало от бащата, а кредиторите не могат да искат от детето (наследника) повече от стойността на активите в наследството.
Според мен поискайте да се направи опис на наследството от съда.
Последна промяна portokal на 02 Мар 2007, 13:46, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 02 Мар 2007, 13:39

portokal написа:И да подчертаваш, и да не подчертаваш, че жената е живяла с починалия без брак, все тая. Бракът няма значение, детето си му е дете, а когато има деца, родителите и братята не наследяват, наследяват децата. Това е положението, банката има право. Хубавото е, че децата получават наследство винаги по т.нар. опис (не знам дали си юрист) - това значи, че задължително се описва и оценява имуществото, останало от бащата, а кредиторите не могат да искат от детето (наследника) повече от стойността на активите в наследството.

Абсолютно правилно становище на колегата " portokal".

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 02 Мар 2007, 13:46

Проблемите започват, след като се окаже, че не е правен опис и няма как да се установи размерът на наследствената маса, а от там и размерът до който отговаря наследника.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот portokal » 02 Мар 2007, 13:48

Е, той не е починал толкова отдавна. Би трябвало да може да се направи сега.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sharenkov_g » 02 Мар 2007, 13:52

Призовката към детето ли е адресирана или към майката в качеството и на законен представител?
Починалият баща имал ли е някакво имущество?
Тъй като бащата е починал при ПТП, как стои въпросът с "гражданската отговорност"? Респективно дали той е винован за ПТП?
Има ли образувано наказателно производство и дали то е приключило?
В случай, че починалият не е виновен за ПТП, майката в качеството и на лице живяло на съпружески начала, реализирала ли си е правата спрямо виновния?
Успех!
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот marter » 02 Мар 2007, 14:13

:oops: А банката не е ли сключила застраховка в нейна полза :shock: ??? Проверете дали има такава застраховка :wink: !!!
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот dil_d » 02 Мар 2007, 18:04

Благодаря на всички, които се опитаха да помогнат! Призовката е адресирана към детето. Точно това ме озадачи. Нямал е застраховка от банката,защото сумата е под 10 000лв. а до колкото знам банките правят задължително ако е над тази сума. Наистина незнам какво да се направи :roll: попрочетох доста закони и практика,но не попаднах на нищо. В Аписа срещнах само едно изречение... че изпълнит.производство се спира когато длъжникът е малолетен или ако почине. Но после какво следва?! :roll:
Който ме питаше ...да юристка съм,практикувам от 7г.но в друга област. За това колеги, ако можете помогнете...не случайно "отворих" темата във "Взаимопомощт"...ако не, поне благодаря че опитахте :?
Аз пари не съм и взела на жената и няма и да и взема,защото я виждам че и е достатъчно трудно...искам просто да помогна...но май няма да мога :oops:
dil_d
Младши потребител

Мнениеот sharenkov_g » 02 Мар 2007, 18:22

Пишете ми на лични.
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот kontrol » 03 Мар 2007, 01:48

А защо предполагате чл. 49, ал. 2, хип. 1 ЗНасл.?

Кога е починал бащата? Има ли имущество? Не може ли да се откаже от наследство детето (через майката)?
kontrol
Активен потребител

Мнениеот tixe » 03 Мар 2007, 14:07

В момента не мога да намеря конкретно нормативната уредба, но всяка бака е задължена да направи застраховка живот именно за такива случаи, независимо от сумат. Провери по подробно за такава. И коя е тази банка, че да иска сума от три годишно дете.
tixe
Младши потребител

Мнениеот lea » 03 Мар 2007, 16:00

Единственият начин да се отърве е: майката да отиде при нотариус и от името на детето (като негов законен представител) да се откаже (детето) от наследството от баща си, след което отива в съда да го впише (районнен съдия постановява отказа), след това написва едно писмо, че детето на база на отказа вече не е наследник и прилага копие от документите и отива при часния съден изпълнител и ги представя - няма причина да не оттегли иска срещу детето. Аз съм имала такъв казус и го реших така. Успех.
lea
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 03 Мар 2007, 18:37

lea написа:Единственият начин да се отърве е: майката да отиде при нотариус и от името на детето (като негов законен представител) да се откаже (детето) от наследството от баща си, след което отива в съда да го впише (районнен съдия постановява отказа), след това написва едно писмо, че детето на база на отказа вече не е наследник и прилага копие от документите и отива при часния съден изпълнител и ги представя - няма причина да не оттегли иска срещу детето. Аз съм имала такъв казус и го реших така. Успех.

Еее, чакай малко... така със сигурност "ще се отърве" от претенциите на банката за търсените от последната вземания, но дали това решение ще бъде в полза на детето, ако наследството е значително по-голямо от търсения от банката дълг ??

Преценката трябвада се направи много внимателно, съобразявайки това, което починалият има като задължения, това което оставя в наследство, и разбира се като се преценят обстоятелствата около ПТП, които колегата sharenkov_g много основателно посочи.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот lea » 03 Мар 2007, 22:57

kursant_amvr,
едва ли, колега, жената ще е толкова много уплашена, ако е получила добро наследство за детето си - не вярвам. По думите на колежката отчитам, че просто е една бедна жена с дете. Е, все пак тя най-добре си знае. Да преценява. И то бързо.
lea
Младши потребител

Мнениеот donna » 03 Мар 2007, 23:16

lea написа:Единственият начин да се отърве е: майката да отиде при нотариус и от името на детето (като негов законен представител) да се откаже (детето) от наследството от баща си, след което отива в съда да го впише (районнен съдия постановява отказа), след това написва едно писмо, че детето на база на отказа вече не е наследник и прилага копие от документите и отива при часния съден изпълнител и ги представя - няма причина да не оттегли иска срещу детето. Аз съм имала такъв казус и го реших така. Успех.

ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО И ПОПЕЧИТЕЛСКО СЪДЕЙСТВИЕ

Чл. 73. (1) Всеки от родителите може сам да представлява малолетните си деца и да дава съгласие за правните действия на непълнолетните си деца само в техен интерес.

(2) Отчуждаването на недвижими и движими вещи с изключение на плодовете и вещите, които подлежат на бързо разваляне, обременяването им с тежести и изобщо извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие деца, се допуска с разрешение от районния съд по местоживеенето само при нужда или очевидна тяхна полза.

(3) Дарение, отказ от права, даване на заем и обезпечаване на чужди задължения чрез залог, ипотека или поръчителство от ненавършили пълнолетие деца са нищожни. Това не се отнася за сделките на встъпилия в брак непълнолетен, за които важи само ограничението по чл. 12, ал. 3.
donna
Старши потребител

Мнениеот marter » 05 Мар 2007, 09:55

:oops: А дали няма да е късно от името на детето (като законен представител на него) да приемете наследството ПО ОПИС? :cry: :wink:
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот portokal » 05 Мар 2007, 10:39

А дали няма да е късно от името на детето (като законен представител на него) да приемете наследството ПО ОПИС?

Не може да става дума за "късно" - малолетните приемат наследство задължително по опис, следователно и извън тримесечния срок.
Дори се чудя дали изобщо е допустим отказ от наследство от името на малолетен. Отказът от наследство не е ли в някакъв смисъл отказ от права - нищожен според чл. 73 от СК, като се има предвид, че приемането не може да увреди малолетния, който винаги приема по опис (може евентуално да му бъде от полза, ако активът е по-голям)?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот dil_d » 05 Мар 2007, 12:21

Голямо БЛАГОДАРЯ на всички колеги които се опитаха да помогнат!!! Върнахте ми вярата във Взаимопомощта!!! Трябва да се подкрепяме за щото заедно можем повече!!!
Много искам да и помогна на тази жена обаче май изтече срока за обжалване/спиране на изпълнението :( Тя естествено ме потърси в последния ден....Обещах и да и се обадя когато измисля нещо. Сега трябва да и звънна и да и кажа: "съжалявам,обаче не мога да ви помогна,дъщеря ви трябва да плати...."?! Много тъпо! За първи път ми се случва :( Но явно понякога има само "една страна, която е права"...И все пак си мисля, че това е случай, който се среща в живота и има някакъв изход....
dil_d
Младши потребител

Мнениеот dil_d » 05 Мар 2007, 14:00

Още информация по случая: Не е правен опис на наследството, защото той не е оставил апсолютно нищо. Поправка -детето е на 8г. (но това май не променя нещата). Оказа се че той имал и друго дете от предишен брак -на 17г. На него също е изпратена призовка (нали е наследник).
Мисля, че това, на каква възраст са децата не променя много нещата. За малкото дете, на което искам да помогна...
Загинал е при ПТП, нямаше как да питам как е станало...но каза, че не е изплащана никаква застрахователна премия...
И сега какво? Пак стигнахме до задънена улица! Никой ли не знае какво да се направи?! :roll:
dil_d
Младши потребител

Назад към Семейни казуси