начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

СИО ли са картините, нарисувани от съпруг-художник?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СИО ли са картините, нарисувани от съпруг-художник?

Мнениеот ocean » 03 Мар 2007, 12:22

Това ми е въпросът......
Единият съпруг е художник. Завършил художествена академия, рисува, опитва се да продава картините, излага ги тук-там, но като цяло-не се радва на особен успех. Има картини, които има намерение и желание да продаде, но към момента на развода не успява.
Другият съпруг предявява претенции за делбата им, защото са нарисувани по време на брака.
Има ли основание, според вас?

Благодаря!
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот friend28 » 03 Мар 2007, 20:50

Връх на безочието1 Направо не е истина :twisted: :twisted:
friend28
Потребител

Мнениеот friend28 » 03 Мар 2007, 21:15

Съпругът на художника не ли чувал за авторски права? В закона за авторското право и сродните му права има специални глави за права върху произведения, създадени по трудово правоотношение или по поръчка, но и не и вСИО :twisted: Нещо повече - отказът от право на отчисление при препродажба на произведение на изкуството е неотчуждимо, освен при наследяване / чл.20 ал.3/ и всеки отказ от правото на отчисление е недействителен / чл.20 ал.6/.
friend28
Потребител

Мнениеот reveta » 03 Мар 2007, 21:20

Тe може да са нарисувани по време на брака, но това изобщо не ги прави СИО. Талантът си е само негов (т.е. на съпруга, който ги е нарисувал) и на никой друг.
reveta
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 04 Мар 2007, 13:35

reveta написа:Тe може да са нарисувани по време на брака, но това изобщо не ги прави СИО. Талантът си е само негов (т.е. на съпруга, който ги е нарисувал) и на никой друг.

Е то по тази логика нищо не би трябвало да е СИО - всеки със съвсем собствения си труд работи, придобива доходи и имущества.

Картините освен обект на АвтП имат и материален субстрат. За закупуването на платна, рамки и други консумативи принос има и съпругата, която със своята дейност го е подпомогнала.

По-забавно става с ал. 3 на чл. 20:
Код за потвърждение: Избери целия код
Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг през време на брака, които му служат за обикновено лично ползуване или за упражняване на професия.

Обаче вече изработените картини не служат за упражняване на професията.

Другият въпрос е "как трябва да се разбира "придобиването"?
Според мен - широко.

Нека тълкуваме съвместно чл. 21 СК и чл. 94 и 96 ЗС.
Лични са вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака изцяло с лично имущество по чл. 20, ал. 1 или с друго лично имущество, придобито преди брака.

По arg. a contrario вещите придобити с общо имущество са общи.
...собственикът на материала става собственик на вещта...
... онзи, който стане собственик на новата вещ, дължи обезщетение за стойността на материала или за изработването, както и за другите вреди, ако има такива.

ал. 1 на чл. 94 е неприложима, защото съпругът е знаел за съсобственоста. Чл. 95 не разглеждам, защото приемам, че всички материали са били СИО. Точно тук се намесват правилата на ЗС, които презюмират съвместния принос и няма да се налощи обезщетяване.

---
Т.е. върху една вещ може да има едновременно и авторски (на интелектуална собственост) и имуществени права. Напр. книгата "Система на българското вещно право" е моя, защото съм платил в копирния център, за да ми я снимат; в същото време авторските права принадлежат на Венедиков (респ. издателство и наследници, ако не са погасени); освен това може и да съм ги нарушил с копирането; и всичко това едновременно.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот mitko6 » 04 Мар 2007, 13:48

Преди чл. 20 има друг член - 19:)
Чл. 19. (1) Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.
(2) Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.

Картината сама по себе си е вещ, но стойността й не се преценява от гледище на материалите, от които тя е създадена - летви, платно и бои, а от неимущественото благо, от въздействието, което придизвиква у останалите хора, т. е. продукта на творческата деятелност е предемт на авторското право, както правилно бе изтъкнато по-горе, а авторското право не попада под приложното поле на СИО-то.
mitko6
Потребител

Мнениеот reveta » 04 Мар 2007, 13:59

kontrol, не ми се сърди, но мисля, че примерът ти с книгата е несъстоятелен. Разбира се, че книга която си си закупил е твоя собственост, но авторското право принадлежи на автора.
Но в случая не става въпрос за продажба на картина, а за картина, която единият съпруг е нарисувал по време на брака и за която картина другият съпруг неоснователно претендира, че е СИО!
reveta
Младши потребител

Мнениеот reveta » 04 Мар 2007, 14:04

kontrol написа:Картините освен обект на АвтП имат и материален субстрат. За закупуването на платна, рамки и други консумативи принос има и съпругата, която със своята дейност го е подпомогнала.

А в таланта му не го ли е подпомогнала? :wink:
reveta
Младши потребител

Мнениеот reveta » 04 Мар 2007, 17:11

kontrol, наистина, не ми се сърди за горния въпрос, който ти отправих. Не беше подигравателно от моя страна, исках само да подчертая, че това на съпругата си е жив опит за интелектуално ограбване, използвайки режима на СИО.
reveta
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 04 Мар 2007, 22:16

Бих се разсърдил, ако ме беше нарекла идеот и не го беше доказала. В случая мненията ти са по същество или поне около предмета на темата, така че няма проблеми.

Целта ми беше да направя темата по-дискусионна.
Стига толкова офтопик.

Значи дотук мненията за картината са три:
* не е СИО (friend28, reveta)
..** има неимуществена стойност и като такава не попада под обекта на СИО (mitko6)
* СИО е, но следва да се изключи (lyutiyat)
* СИО е, защото е създадена
..** с влагане на общи вещи
..** с подпомагането на съпругата (напр. тя е гледала децата, докато той е бил в ателието, тя е ходила на работи, докато той е харчил за консумативи)

Мисля си, че съвместният принос не е само тя да пере, а той да простира дрехите, които после ще заменят за някаква вещ, ако ползваме примера на Лютият.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 05 Мар 2007, 06:59

kontrol написа:
reveta написа:
По-забавно става с ал. 3 на чл. 20:
Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг през време на брака, които му служат за обикновено лично ползуване или за упражняване на професия.

Обаче вече изработените картини не служат за упражняване на професията.

Извинявайте, не мога да ви разбера логиката тук.
Така както го описвате, приравнявате рисуването на картина с удрянето на латекс в кухнята.

Естествено, че изработените картини служат за упражняване на професията. Самата свободна професия "художник" или "занаятчия" предполага продажбата на изготвения от упражняващия я продукт, откъдето идват и доходите на човека.

Колкото до приноси и т.н. ваши адвокатски работи, мнението ми е дотолкова, колкото би било аналогично, ако въпросния художник бе избрал да е ЕТ, а не упражняващ свободна професия.
Ако беше търговец, тогава нямаше да спорите, дали картините са част от предприятието му. :-)
Ако е регистриран занаятчия, тогава картините част ли са от занаятчийското му предприятие?
Или нещо го прави особено, че плаща членски внос на Шипка 6, пък може и да не плаща...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 05 Мар 2007, 10:56

lyutiyat написа:С какво го е подпомогналА ?
С какво е допринеслА ? Че е пуснала пералнята или съдомиялната и с това го е вдъхновилА ?

Ми то също толкова феминистка история е жената да претендира за дял от вещите, купени със собствените пари на съпруга, изкарани със собствения му труд, докато тя е пускалА пералнята. :wink:
А картините са си вещи все пак (да, чувала съм за обекти на авторското право, но при картините не може да се отдели произведението от вещта).
И личното ми мнение е, че трябва да се отговори на въпроса какво значи "служат за упражняване на професия". Дали се имат предвид само "инструментите", или още и "продуктът", когато представлява вещ. И ми се струва, че по-скоро първото.

Тълкувателното решение за предприятието и СИО, за което споменава prnedev, пресилено или не, се мотивира с липсата на принос. :wink: И пак се връщаме в началото, при приноса и пералнята.
Наистина - ако съпругата няма принос в придобиването на стоките, произведени от търговеца, тогава защо пък наистина да има принос в картините на художника или в масите и столовете на дърводелеца занаятчия...
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот marter » 05 Мар 2007, 11:31

Чл. 20. (2) от СК "Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг през време на брака, които му служат за за обикновено лично (използва своите картини с терап-чна цел, т. е. гледайки ги се лекува :shock: ) ползване или за упражняване на професия." Ако художникът прави изложба с тези картини..., то като лично имущество и упражнявайки професията си, може да се разпорежда с тях спрямо трети лица :wink: (да ги продаде, подари и др.).
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот emona » 05 Мар 2007, 13:57

marter написа:Чл. 20. (2) от СК "Лични са движимите вещи, придобити от единия съпруг през време на брака, които му служат за за обикновено лично (използва своите картини с терап-чна цел, т. е. гледайки ги се лекува :shock: ) ползване или за упражняване на професия." Ако художникът прави изложба с тези картини..., то като лично имущество и упражнявайки професията си, може да се разпорежда с тях спрямо трети лица :wink: (да ги продаде, подари и др.).

Привет на всички, които са писали по тази тема.

Отдавна не бях влизала във форума, тъй като се преместих на друга работа. Този коментар по-горе наистина ме разплака от смях :lol:. Според мен marter е или студен или жена, която разказва вицове, но е доста умело. Звучи несериозно " използва картините с терапична цел ". Ако marter е юрист - то този коментар наистина е жалък и разваля този форум, които винаги съм разглеждала с интерес.
emona
Младши потребител

Мнениеот az2006 » 05 Мар 2007, 14:05

СЛЕД КАТО ЛИПСВА СЪВМЕСТИН ПРИНОС- ЯСНО Е ЧЕ КАРТИНИТЕ НЕ СА СИО.
НО ТРЯБВА ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ БРАКОРАЗВОДНИЯ ПРОЦЕС ДИСКРИМИНИРА МЪЖА, ДОРИ И КОГАТО ТОЙ НЕ Е ВИНОВЕН ЗА РАЗВОДА.
az2006
Младши потребител

Мнениеот marter » 05 Мар 2007, 14:12

Жалко, че гледате на проблемите около Вас ДОСТА ОГРАНИЧЕНО и нямате юридическата дарба да "разтягате" казусите :lol: :lol: :lol: ! Едно и също нещо се вижда от различни хора по различен начин. Това, че нямате фантазия и въображение - сигурно ви пречи на работата, пък със сигурност не сте добър психолог, за да работите с хора... Въпроса е в какво вярват хората? Убедена съм, че не сте виждали 1 000 000 000 000 долара на куп, но вярвате, че съществуват, нали? Та така е и с картините- за едни са стока, за други терапия, за трети -подарък... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
marter
Потребител

Мнениеот marter » 05 Мар 2007, 14:53

От Асоциация на британските арт-терапевти:
"Арт терапия е използването на художествени средства за себе-изразяване и себе-осъзнаване в присъствието на обучен арт-терапевт. Клиентите, които биват насочени към арт-терапевт не се нуждаят от предишен опит или умения в областта на изкуствата; арт-терапевтът, от своя страна, не се стреми да направи естетическа или диагностична оценка на изображенията, създадени от клиента. Главната цел на практикуващия е да помогне на клиента да постигне промяна и развитие в личностен план чрез използването на художествени материали в една сигурна и подкрепяща среда.

Връзката между терапевта и клиента е от ключово значение; и все пак арт терапията се различава от другите психологически терапии в това, че тя е тристранен процес между клиента, терапевта и изображението или артефакта. Така тя предоставя възможност за изразяване и общуване и би могла да бъде особено полезна за хора, които се затрудняват да изразяват своите мисли и чувства вербално.

Арт-терапевтите имат добро разбиране за същността на хуожествения процес, подплатено със солидни познания в областта на терапевтичната практика и работят както с групи, така и с индивиди в различни условия - било то институционално или в контекста на общността - като например: психиатрични заведения, помощни училища, детски и фамилни центрове, центрове за палиативни грижи, затвори и т.н. (...) Работата на арт-терапевта е понякога истинко предизвикателство; тя изисква умение и чувствителност и, следователно, онези, които биха искали да се реализират в областта на арт терапията трябва да бъдат зрели и гъвкави хора. (...)"

Цитатът е по уебсайта на Асоциацията на британските арт-терапевти (http://www.baat.org)

--------------------------------------------------------------------------------

Американска асоциация по арт терапия
Арт терапията се основава на увереността, че креативният процес, свързан с правенето на изкуство е лечебен и носи позитивна жизнена промяна.

Дефиниция 1
"Арт терапията е помагаща професия, която използва художествените средства, образи, креативния процес и реакциите на пациента/клиента към създадения продукт като отражение на индивидуалното развитие, способности, личност, интереси, тревоги и конфликти. Арт терапията се основава на познаване на теориите за човешкото развитие и психичен живот, които биват прилагани във всички видове диагностика и лечение, включително образователни, психодинамични, когнитивни, междуличностни и други терапевтични средства, за разрешаване на емоционални конфликти, подпомагане на себепознанието, развитието на социални умения, овладяване на поведението, решаване на проблеми, понижаване на тревожността, засилване на връзката с реалността и подобряване на самооценката."

Бюлетин на Американска асоциация по арт терапия, бр. 31, 3/1998
Цитатът е по: American Art Therapy Association (1998, Summer). Art therapy: Definition of the profession.
American Art Therapy Association Newsletter, 31, 3.

Дефиниция 2
"Арт терапия е терапевтичната употреба на творческия процес в рамките на една професионална връзка при хора, преживяващи заболяване, травма или житейски несполуки, както и такива, търсещи личностно развитие. Творейки и рефлектирайки върху изкуството, което правят и процеса, през който преминават, хората получават възможност да обогатят своето познание за себе си и другите, да се справят със симптомите, стреса и травматичните преживявания; да повишат своите познавателни способности и да преживеят пълноценно жизнеутвърждаващото удоволствие от творчеството.

Арт терапевтите са професионалисти, преминали през обучение в областта и на изкуството, и на терапията. Те притежават познание за човешкото развитие, психологическите теории, клиничната практика, духовните, културни и художествени традиции, както и за лечебния потенциал на изкуството. Те използват изкуството за лечение, диагностика и изследване, и могат да консултират други професионалисти от областта на душевното здраве. Арт терапевтите работят с хора от всички възрасти: индивиди, двойки, семейни групи и общности. Те предлагат услуги индивидуално или като част от клинични екипи в здравни, рехабилитационни, медицински и съдебни институции; в програми за развитие на общностите, социални центрове, училища, домове за здравни и социални грижи; в корпоративни структури, както и в частни студия или на свободна практика."

Цитатът е по уебсайта на Американската асоциация по арт терапия (http://www.arttherapy.org)

--------------------------------------------------------------------------------

Асоциация на арт-терапевтите в Квебек, Канада
"Арт терапията е терапевтична разновидност, базирана на определени принципи, взети от областта на психологията и визуалните изкуства. Арт терапията представлява креатевен, имажинативен и визуално-ориентиран опит, който включва в себе си невербалното и символично себе-изразяване на клиентите. Арт-терапевтичният процес се разгръща в контекста на едно терапевтично отношение, в което създаването на изображения е основен начин на общуване. Художествената дейност дава конкретен израз на съзнавани и несъзнавани елементи и е сама по себе си терапевтичен фактор. Чрез различните художествени практики (рисуване, колаж, живопис, скулптура и т.н.) клиентите имат възможност да преживяват и изразяват емоции, конфликти или да възстановяват свои минали спомени. По време на арт-терапевтична сесия, клиентите често изследват вербално символиката и значението на технте изображения заедно със своя арт-терапевт."

Цитатът е по уебсайта на Асоциацията на арт-терапевтите в Квебек, Канада: (http://iquebec.ifrance.com/aatq/)

А.К.Т. - Форум за аналитична и клинична арт терапия, Мюнхен, Германия
"Арт терапия е обобщено понятие за различни креативни практики, които са изключително многообразни в теорията, метода и приложението си. Като обща основа следва да бъде разглеждана една креативна художествена дейност, която се отнася до форми, образи и фигури.

Тази изобразителна дейност свързва в себе си методи на хуманистичната психология (Гещалт-терапия, тарнзакционен анализ, клиент-центрирана психотерапия и т.н.), рационалната психология (НЛП, рационално-емотивна терапия и др.) и дълбинната психология (психоанализа, аналитична психология и т.н.). Всички тези теории и подходи биват прилагани за да може да бъде използвано съдържанието на творческата експресия с терапевтична цел.

Във всички разновидности на арт терапията, общият знаменател си остава работата с образи. Той служи за постигането на широк спектър от арт-терапевтични цели в практиката." :wink:
marter
Потребител

Мнениеот portokal » 05 Мар 2007, 15:05

НО ТРЯБВА ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ БРАКОРАЗВОДНИЯ ПРОЦЕС ДИСКРИМИНИРА МЪЖА, ДОРИ И КОГАТО ТОЙ НЕ Е ВИНОВЕН ЗА РАЗВОДА.

Точно тук ли да се каже, в темата за СИО-то? :wink:
Значи да ти шета жена ти всеки ден - може. Да иска дял от вещите ти - не може. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот reveta » 05 Мар 2007, 15:14

Съгласна съм. Но защо ще иска дял и от вещи, които изобщо не й принадлежат, посягайки на интелектуалния труд на човека?!
reveta
Младши потребител

Мнениеот portokal » 05 Мар 2007, 15:19

Все пак въпросът е за собствеността върху картините като вещи.
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси