начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Удостоверение за наследници

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удостоверение за наследници

Мнениеот Yasen6275 » 04 Мар 2007, 14:37

Искаме да направиме доброволна делба на имот осанал от прадядо ми. В удостоверението за наследници с което разполага ме са описанни
1. Дъщеря - дата на раждане, дата, на смърта, нямма наследници.
2. Син - дата на раждане, дата, на смърта, един наследник данни за постоянен адрес
3. Син - дата на раждане, дата, на смърта, двама наследник данни за постоянен адрес
4 Син - няма дата на раждаме или смърта, за адрес пише Югославия и толкова.

Въпроса ми е по какъв начин може да се установи има ли наследници последния син?
Може ли да се направи някаква делба за наследниците на другите двама сина?

До колкото е известо въпросния човек е бил политически емигрант в Югославия, починал е, но не могат да се намерят дани къде и кога. Има дъщеря, която по слухове се е отказала от него чрез държавен вестник.

Бих бил благодарен на всякакви насоки.
Yasen6275
Нов потребител

Мнениеот Yasen6275 » 05 Мар 2007, 20:51

Някаква, каквато и да е насока би ми била от полза.
Yasen6275
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 05 Мар 2007, 23:23

Определенио ще имате трудности.И не толкова по процедурата,ами от факта,че Югославия се разпадна на 7 независими държави.Къде ще търсите Вашия роднина - в Сърбия,Босна,Хърватска,Македония,Словения или Черна гора. :roll:

Поне за мен единствената възможност,която виждам е да искате съдействие чрез нашите дипломатически или консулски служби в съответната република на Ex - Yugoslavija.Чрез тях да се установят данните за лицето - дата на смъртта и евентуални наследници.
В тази насока е и разпоредбата на ЗГР:

Чл. 71. Дипломатически или консулски представител на Република България в чужбина, който узнае, че в страната, където е акредитиран, се е родил, сключил е граждански брак или е умрял български гражданин, но в 6-месечен срок не му е бил представен в представителството заверен препис или извлечение от съответния акт, се снабдява веднага служебно с необходимите документи. Преписите или извлеченията от актовете по гражданското състояние заедно с легализиран превод на български език, заверен по съответния ред, се изпращат в Министерството на външните работи на Република България за препращане по постоянния адрес на българския гражданин. Ако не е съставен акт от местните органи, дипломатическият или консулският представител в съответната страна изисква по официален път съставянето му, ако законите на страната допускат това.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 06 Мар 2007, 00:09

И да довърша по темата.В доброволната или съдебната делба на имущество е задължително да учавствуват като съделители всички наследници- с изключение на отказалите се от наследството.

Нашето законодателство не признава т.нар "отказване чрез Държавен вестник" .Доколкото съм запознат и в законодателството на Yugoslavija нямаше предвидена такава правна възможност.По реалното е дъщерята на този Ваш сродник да направи отказ от наследството,което е напълно разумно щом не живее в пределите на РБ.Тогава делбата следва да се извърши между останалите съделители-наследници
sarbijanac
Активен потребител

Назад към Семейни казуси