- Дата и час: 16 Дек 2024, 10:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
относно наследство от починал родственик
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
със сестра ми сме наследници на имот записан в поземлената комисия на името на прадядо ни, тъй като съответно: дядо ни /неговият син е починал преживе - 1925 год./, баща ни също е починал - 1977 год. Прадядо ни е живял до 1948 год. Има ли право майка ни , да участвува в делбата, която правим двамата със сестра ни в момента със сестрата и брата на баща ни.
- nikolm
- Младши потребител
Наследници на прадядо Ви по закон се явяват починалият Ви дядо /евентуално ако има и други наследници - негови братя и сестри и техните низходящи/.
По правото на заместване Вие встъпвате в правото на наследяване.Но в случая мисля,че майка Ви не се явава наследник на имущество,останало в наследство на прадядо Ви.Ако издадете удостоверение за наследници на прадядото ще видите,че майка Ви не фигурира в него като наследник на прадядото.
Нещо повече-вижте разпоредбата на чл.10 от ЗН,която е точно за Вашия случай-дядо Ви е починал преди прадядото:
Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.
(2) Починалите преди наследодателя или недостойни негови братя и сестри се заместват само от своите деца или внуци (3) Наследяването в тези случаи става по коляно.
(4) Заместването се допуска и в полза на лице, което се е отказало от наследството на възходящия, когото замества, или което е недостойно да наследи същия.
По правото на заместване Вие встъпвате в правото на наследяване.Но в случая мисля,че майка Ви не се явава наследник на имущество,останало в наследство на прадядо Ви.Ако издадете удостоверение за наследници на прадядото ще видите,че майка Ви не фигурира в него като наследник на прадядото.
Нещо повече-вижте разпоредбата на чл.10 от ЗН,която е точно за Вашия случай-дядо Ви е починал преди прадядото:
Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.
(2) Починалите преди наследодателя или недостойни негови братя и сестри се заместват само от своите деца или внуци (3) Наследяването в тези случаи става по коляно.
(4) Заместването се допуска и в полза на лице, което се е отказало от наследството на възходящия, когото замества, или което е недостойно да наследи същия.
- sarbijanac
- Активен потребител
alissa написа:Според мен майката наследява. Не прадядото естествено, а съпругът си.
За наследството на починалия си съпруг-да,няма спор.Но тук до колкото разбирам се касае за наследство на възходящ от 3-та степен на питащите наследници.
Ако делбата е доброволна същата се извършва посредством договор с нотариална заверка на подписа.Нотариуса ще провери фигурира ли в удостоверението за наследници,но няма да фигурира специално по отношение наследството на прадядото.
По отношение на съдебната делба съдът служебно ще провери процесуалната легитимация на съделителите.Ако има съделбител-нямащ право да учавствува в делбата същия ще бъде изключен.И обратно-ако има съделител,който не е включен съдът ще го конституира като страна.Инак делбата е нищожна.
- sarbijanac
- Активен потребител
sarbijanac, уважавам това което пишеш във форума и по- принцип си прав, обаче, за мен казусът изглежда по следния начин:
nikolm пита" Има ли право майка ни , да участвува в делбата, която правим двамата със сестра ни в момента със сестрата и брата на баща ни".
Прадядото е починал през 1948г., праводателят на nikolm и техен баща е починал през 1977г. Кой го наследява понастоящем: децата му и съпругата му-при равни квоти.
За мен така стоят нещата. И ако удостоверението за наследници е правилно издадено, имената на майката следва да фигурират в него.
В качеството и на наследник на съпругът си.
nikolm пита" Има ли право майка ни , да участвува в делбата, която правим двамата със сестра ни в момента със сестрата и брата на баща ни".
Прадядото е починал през 1948г., праводателят на nikolm и техен баща е починал през 1977г. Кой го наследява понастоящем: децата му и съпругата му-при равни квоти.
За мен така стоят нещата. И ако удостоверението за наследници е правилно издадено, имената на майката следва да фигурират в него.
В качеството и на наследник на съпругът си.
- alissa
- Потребител
благодаря и напълно съм съгласен с подробното и компетентно мнение наг-н сарб-к и цитата даден от него"ПОЧИНАЛИЯТ ПРЕДИ НАСЛЕДОДАТЕЛЯ СЕ НАСЛЕДЯВА ОТ СВОИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ" Буди недоумение последното мнение на другия г-н, който дори не прочете цитата от закона определящ начина на делбата/нашата дори не е доброволна, а съдебна/ Защото именно упорството на майка ни е пречка делбата ни досега да не се осъществи.
- nikolm
- Младши потребител
Re: относно наследство от починал родственик
nikolm написа:именно упорството на майка ни е пречка делбата ни досега да не се осъществи.
Е след като делбата е съдебна, какъв е проблемът с (не)желанието на майка Ви?
Завеждате иск (дори само един от наследниците) и съдът конституира останалите в първата фаза.
Общо взето той си бие главата кой е наследник.
Алиса, струва ми се, е не е точно господин А и на пръв поглед ми изглежда, че тя е права.
Бащата на питащия не е починал приживе на прадядото => е станал собственик. След смъртта му негов наследник е майката на питащия.
- kontrol
- Активен потребител
най-важното в случая е - когато бащата е починал били ли са възстановени земите? Ако бащата е бил жив при възстановяването и съпругата му е собственик
- tiarra
- Потребител
най-важното в случая е - когато бащата е починал били ли са възстановени земите? Ако бащата е бил жив при възстановяването и съпругата му е собственик по наследство
- tiarra
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|