Поздрав на всички които четат този форум!
Прегледах внимателно форума от юли м.г. и не видях нещо което да е свързано с моя случаи макар той да е в раздела "банални казуси"а именно ИЗДРЪЖКА СЛЕД РАЗВОД.Всеки пита как да задължи някой за издръжка,как да си увеличи издръжката,как да намери и санкционира бащата и т.н.Моят случай е малко по различен и ако Вие вземете отношение по темата, може би ще помогнете на много хора.
Моят случай е следният:
През 1989г. получих развод по взаимно съгласие.Съдът ,ми определи издръжка относно синът ми (който беше тогава 10г) в размер на 31лв.
Започнах да изпращам чрез пощенски записи ежемесечно суми, които надвишаваха няколко кратно сумата определена ми от съда. Просто тогава бях в добро материално състояние.
Това продължи до м.февруари 2006г.когато претъпях финансови загуби и престанах да пращам парични средства.През м. ноември 2006г. синът ми завърши пълнолетие и не закъсня през м. декември (разбира се под давлението на майка си която е член на адвокатска колегия) да подаде иск за увеличаване на отредената издръжка на 200лв. за бъдещ период позовавайки се на чл.86 и 82 от СК и за минал период от една година.Доводите му (им) са,че плаща скъпи подготвителни частни уроци за приемане във ВУЗ по български и история,че кара курс за водач на МПС,Че трябва да си плати ресторанта за аб. вечер която му предстои.
Искам да ме разберете правилно.Нямам нищо против увеличението на издръжката.Но поискана по този начин и в този момент, за мен звучи меко казано неблагодарно.Няма да говоря за безбройните подаръци и пари давани на ръка за които нямам писмени доказателства.
Сами се досещате,че сумите за които притежавам документи далеч превишават сумата която съдът е постановил да плащам даже до 25г. на ищеца (за жалост-моя син).
С една дума,въпросът ми е слидния:
Имам ли някаква полза от всичките тези квитанции за пощенски записи които са събирани с години и как те биха ми послужили по време на делото?
Благодаря предварително за вашата помощ!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 10:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
До къде е справедливоста?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Прегледах тълкуването на проф.Ненова,но по въпроса за предварителното плащане на издръжка,по точно как да става това няма нито дума.
- stenli06
- Нов потребител
zdr
te takova jivotno nqma - imam predvid предварителното плащане на издръжка tq izdryjkata se pla6ta predvaritelno - do pyrvo 4islo na meseca za koito se dylji i tolkova. kolegata e prav - dokato ne stne student sina vi moje mnogo ne6ta da iska vyprosa e koi 6te mu gi dade i za6to, ako u4i sredno mu se polaga izdryjka do 20 godi6nina i do 26 ako e student. I to ako roditelq moje i e v systoqnie da q pla6ta - mai kazahte ne6to za finansovi neuspehi - polzvaite go, a otnosno pla6tanite po - golemi sumi te vi spasqvat v nqkakva stepen godina nazad i pokazvat na uvajaemiq syd 4e ste pla6tali redovno i t.n. no vse pak obyrnete se kym advokat sam moje i da uspeete da se preborite no moje i da se zakopaete. uspeh.
te takova jivotno nqma - imam predvid предварителното плащане на издръжка tq izdryjkata se pla6ta predvaritelno - do pyrvo 4islo na meseca za koito se dylji i tolkova. kolegata e prav - dokato ne stne student sina vi moje mnogo ne6ta da iska vyprosa e koi 6te mu gi dade i za6to, ako u4i sredno mu se polaga izdryjka do 20 godi6nina i do 26 ako e student. I to ako roditelq moje i e v systoqnie da q pla6ta - mai kazahte ne6to za finansovi neuspehi - polzvaite go, a otnosno pla6tanite po - golemi sumi te vi spasqvat v nqkakva stepen godina nazad i pokazvat na uvajaemiq syd 4e ste pla6tali redovno i t.n. no vse pak obyrnete se kym advokat sam moje i da uspeete da se preborite no moje i da se zakopaete. uspeh.
- krasko666
- Младши потребител
РЕШЕНИЕ №4 ОТ 28.ІІІ.1999 Г. ПО ГР. Д. № 866/1998 Г., II Г. О.
РОДИТЕЛИТЕ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА НА ПЪЛНОЛЕТНИТЕ СИ ДЕЦА, КОГАТО ТЕ УЧАТ, САМО АКО ТОВА НЕ СЪСТАВЛЯВА ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ.
РЕШЕНИЕ №179 ОТ 22.III.1996 Г. ПО ГР. Д. № 1285/1995 Г., II Г. О.
РОДИТЕЛИТЕ НЕ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА НА СВОИТЕ НАВЪРШИЛИ ПЪЛНОЛЕТИЕ ДЕЦА, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ, КОГАТО ТОВА БИ ИМ СЪЗДАЛО ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ.
РЕШЕНИЕ №425 ОТ 21.IV.1993 Г. ПО Г. Д. № 1752/1992 Г., II Г. О.
ПРАВО НА ИЗДРЪЖКА ПО ЧЛ.82, АЛ.2 СК ИМАТ САМО ОНЕЗИ ПЪЛНОЛЕТНИ, НО НЕНАВЪРШИЛИ 20, СЪОТВЕТНО 25-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ЛИЦА, КОИТО УЧАТ РЕДОВНО В ЛЕГИТИМНИ СРЕДНИ, ПОЛУВИСШИ И ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ ДОХОДИТЕ СИ ИЛИ ОТ ИЗПОЛЗУВАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО СИ.
РЕШЕНИЕ №226А ОТ 2.III.1993 Г. ПО Г. Д. № 1574/1992 Г., II Г. О.
ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА РОДИТЕЛЯ ДА ДАВА ИЗДРЪЖКА НА ПЪЛНОЛЕТНОТО СИ ДЕТЕ ДО НАВЪРШВАНЕТО НА 20, СЪОТВЕТНО 25-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, КОГАТО УЧИ В СРЕДНО, ПОЛУВИСШЕ ИЛИ ВИСШЕ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, НЕ Е БЕЗУСЛОВНО, КАКВОТО Е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО МУ КЪМ НЕНАВЪРШИЛИТЕ ПЪЛНОЛЕТИЕ ДЕЦА, А САМО АКО НЕ СЪСТАВЛЯВА ЗА НЕГО ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ. КОГАТО ЗА ПЛАЩАНЕТО НА ИЗДРЪЖКАТА ПО ЧЛ.82, АЛ.2 СК СЪСТАВЛЯВА ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ ЗА ЕДИНИЯ РОДИТЕЛ, А ДРУГИЯТ РОДИТЕЛ ИМА ЗНАЧИТЕЛНИ ДОХОДИ, ЦЯЛАТА НЕОБХОДИМА ИЗДРЪЖКА ЗА ИЩЕЦА-СТУДЕНТ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЗАПЛАЩАНА ОТ РОДИТЕЛЯ, ЗА КОГОТО ТОВА НЯМА ДА СЪСТАВЛЯВА ЗАТРУДНЕНИЕ.
РОДИТЕЛИТЕ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА НА ПЪЛНОЛЕТНИТЕ СИ ДЕЦА, КОГАТО ТЕ УЧАТ, САМО АКО ТОВА НЕ СЪСТАВЛЯВА ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ.
РЕШЕНИЕ №179 ОТ 22.III.1996 Г. ПО ГР. Д. № 1285/1995 Г., II Г. О.
РОДИТЕЛИТЕ НЕ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА НА СВОИТЕ НАВЪРШИЛИ ПЪЛНОЛЕТИЕ ДЕЦА, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ, КОГАТО ТОВА БИ ИМ СЪЗДАЛО ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ.
РЕШЕНИЕ №425 ОТ 21.IV.1993 Г. ПО Г. Д. № 1752/1992 Г., II Г. О.
ПРАВО НА ИЗДРЪЖКА ПО ЧЛ.82, АЛ.2 СК ИМАТ САМО ОНЕЗИ ПЪЛНОЛЕТНИ, НО НЕНАВЪРШИЛИ 20, СЪОТВЕТНО 25-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ЛИЦА, КОИТО УЧАТ РЕДОВНО В ЛЕГИТИМНИ СРЕДНИ, ПОЛУВИСШИ И ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ ДОХОДИТЕ СИ ИЛИ ОТ ИЗПОЛЗУВАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО СИ.
РЕШЕНИЕ №226А ОТ 2.III.1993 Г. ПО Г. Д. № 1574/1992 Г., II Г. О.
ЗАДЪЛЖЕНИЕТО НА РОДИТЕЛЯ ДА ДАВА ИЗДРЪЖКА НА ПЪЛНОЛЕТНОТО СИ ДЕТЕ ДО НАВЪРШВАНЕТО НА 20, СЪОТВЕТНО 25-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, КОГАТО УЧИ В СРЕДНО, ПОЛУВИСШЕ ИЛИ ВИСШЕ УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ, НЕ Е БЕЗУСЛОВНО, КАКВОТО Е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО МУ КЪМ НЕНАВЪРШИЛИТЕ ПЪЛНОЛЕТИЕ ДЕЦА, А САМО АКО НЕ СЪСТАВЛЯВА ЗА НЕГО ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ. КОГАТО ЗА ПЛАЩАНЕТО НА ИЗДРЪЖКАТА ПО ЧЛ.82, АЛ.2 СК СЪСТАВЛЯВА ОСОБЕНО ЗАТРУДНЕНИЕ ЗА ЕДИНИЯ РОДИТЕЛ, А ДРУГИЯТ РОДИТЕЛ ИМА ЗНАЧИТЕЛНИ ДОХОДИ, ЦЯЛАТА НЕОБХОДИМА ИЗДРЪЖКА ЗА ИЩЕЦА-СТУДЕНТ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЗАПЛАЩАНА ОТ РОДИТЕЛЯ, ЗА КОГОТО ТОВА НЯМА ДА СЪСТАВЛЯВА ЗАТРУДНЕНИЕ.
- reveta
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|