начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

продажба на жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

продажба на жилище

Мнениеот ivan_9 » 14 Мар 2007, 19:41

Здравей те,
много съм объркан.Аз и жена ми имаме жилище което е на името и на двамата,преди шест години се скарах с жена ми и тя ме изгони от жилището чрез съда,имам заповед издадена от съда да не доближавам жилището и нея.вече 6 години съм на квартира,наскоро разбрах че тя иска да продаде жилището ни,аз никога не бих се съгласил,но ми казаха че тя има правото да го продаде и без мое съгласие на оценовачната цена от преди много години,която се равнява на около 10-12 хил. лева
Моля ви някой да ме посъветва какво мога да направя в този случй и найстина ли мойе да го продаде без мое съгласие.Наистина се нуждая от съвет!!!1 :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
ivan_9
Нов потребител

Re: продажба на жилище

Мнениеот krasko666 » 14 Мар 2007, 20:55

pyrvo za6to ste 4akal tolkova vreme makar i izgonen po sydeben red 6tom ste sysobstvenik na jili6teto vie imate vsi4ki prava da se vyzpolzvate ot nego - naprimer da i poiskate naem zatova 4e polzva va6ata 4ast ot jili6teto i drugi ... no vajnoto e 4e ne moje da prodade jili6teto bez vas, naprotiv vie imate pravo - i dori i zadyljenie edva li ne da zakupite jili6teti. po zakon pri sysobstvenost prodavaemata 4ast / neinata 1/2 ako naistina ste sysobstvenici/ trqbva pyrvo da se predloji na vas i edva sled kato otkajete da se predloji na treto lice na sy6tata ili po visoka cena. Ne6tata ne sa tolkova stra6ni no qvno 6te e dobre da se obyrnete kim nqkoi kolega. uspeh.
krasko666
Младши потребител

Мнениеот ivan_9 » 14 Мар 2007, 21:30

за съжаление аз немога,ниамам толкова пари за да и изплатя нейната част.и в същото време неискам жилището да се продава защото синът ми живее в него и ако се продаде той остава на улицата.аз съм на 58год,а синът ми на 33.на нея не й пука за сина ни,в момента тя живее с него в нашето жилище което е придобито след брака и е на името и на двама ни. :cry: :cry: :cry:
Отчаян съм че на стари години ходя по квартири и сега сина ми и той ще излезе на квартира.Незнам какво да правя
ivan_9
Нов потребител

Мнениеот alissa » 14 Мар 2007, 23:34

Към настоящият момент бракът между вас и съпругата ви прекратен ли е? Защото, ако не е няма как да сключвате сделки помежду си.
Категорично съпругата ви не може да продаде жилището без ваше съгласие, най- малкото защото не е единствен собственик на имота.
Интересно ми е тя притежава ли друго жилище?
Мога да бъда и по детайлна, но първо ми отговорете на въпросите, защото те имат значение.
alissa
Потребител

Мнениеот ivan_9 » 14 Мар 2007, 23:44

ние сме разведени.Тя нияма друго жилище,но има приятел при когото може да живее.по документи и двмата сме собственици.Тя ми каза че ако не продадем жилището по взаймно съгласие/за около 35 000 лева/съда щял/незнам как/но ако е без мое съгласие ще вземе оценовачната сума около 10-12 000 лв.Аз немога вече и да спя от притеснение че без да искам жилището ми ще се продаде и синът ми ще остане на улицата :cry: :cry: :cry:
Какво ми дойде до главата на стари години.
Просто неискам да продавам :cry: жилището.
ivan_9
Нов потребител

Мнениеот alissa » 15 Мар 2007, 00:12

По- спокойно бе човек, няма да си решиш проблема с притеснение, най- много да се поболееш... Доколкото разбирам при прекратяването на брака не сте правили делба, такава не се е състояла и в по- късен период от време, нали? Ако това е така в настоящия момент сте обикновени съсобственици с равни дялове /по 1/2 за всеки/. Е, колкото и да и се иска на бившата ти съпруга да продаде целия имот, без твое съгласие това няма да стане. А тя вероятно ти е говорила за съдебна делба, а не за "оценовачната цена от преди много години, която се равнява на около 10-12 хил. лева ". Но даже и така да е подобен термин като оценовъчна цена в правото няма - продава се по пазарна отценка - ако се стигне до продажба изобщо. Тази пазарна отценка се прави от вещо лице и тя до голяма степен покрива настоящите действително, пазарни такива.
Най- лошото в твоя случай е, че бившата ти съпруга наистина може да поиска делба на имота. Както беше казано по- горе тя трябва да ти предложи първо на теб да купиш частта и и само ако ти откажеш, може да потърси друг, който да купи нейната 1/2 ид.ч. от имота / едва ли ще се намери подобен луд, ама никога не се знае/.
Ей човеко, я се вземи в ръце, защо не погледнеш на този случай като на твоя шанс в живота. Ще ти обясня какво имам предвид. Твърдиш, че живееш по квартири, навярно плащаш наем - защо не изкупиш дела на бившата ти жена и тя като има къде да си живее да си ходи. Банките дават заеми, предполагам ти работиш, можеш да се кооперираш и със сина си, после ще живеете заедно с него, вместо и двамате да ходите по чужди къщи... помисли върху тази идея. Кога друг път в живота си ще имаш шанс да си купиш жилище на половин цена... :lol:
alissa
Потребител

Мнениеот sharenkov_g » 15 Мар 2007, 09:56

Уважаеми Иван 9,
Послушайте колегата Алиса и не се притеснявайте. Все пак във форума проблемът Ви няма да се разреши, затова се консултирайте с адвокат, който детайлно да разгледа случая Ви. Ако това, което пишете е вярно, бих Ви препоръчал да опитате да осъдите бившата си съпруга да Ви репарира за времето, през което е ползвала самостоятелно жилището. Като обезпечение на иска, можете да посискате да се впише възбрана върху имота. Това обикновено отблъсква купувачите на недвижими имоти. Не забравяйте и за съвета на колежката.
Успех!
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот ivan_9 » 15 Мар 2007, 10:14

Благодаря Ви много за съветите,но мен ме притеснява че тя е трябвало да ми плаща наем на моята част от жилището,само ако това е предварително споменато при развода,или греша?защото ако не е нужно предварително да се упомене,аз тогава ще се възползвам от възможностите които тази ситуация пи предлага.
Само да допълня че жилището е дадено на мен от мястото на което работех и по принцип е на мое име,но е придобито след брака и в момента и двамата плащаме данаци на апартамента/значи и двамата сме собственици/
Сега съм по начсно с възможностите който имам и ще потърся адвокат.
Благодаря на всички
:wink:
ivan_9
Нов потребител

Мнениеот portokal » 15 Мар 2007, 10:34

Определено имаш право на заплащане заради това, че тя е ползвала цялото жилище сама. Няма значение, че не е споменато в решението за развод.
Отпреди 6 години не е възможно да имаш и заповед да не се доближаваш до нея. Онзи закон за домашното насилие, където се говори за такива забрани за доближаване, влезе в сила по-късно. По всяка вероятност става дума за решение на съда, допуснал развода, ползването на семейното жилище да се предостави на нея? Искай си парите; а ако се извърши делба и публична продан, тя ще стане по сегашната "оценовъчна цена", ;-) не по някаква от не знам кога си, и от получената при проданта цена всеки ще получи половината.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот hebigatsu » 15 Мар 2007, 10:38

На всяка цена трябва да изпреварите евентуалната делба с предявяването на претенциите за заплащане заради това, че тя е ползвала цялото жилище сама.
Действайте и не се помайвайте! Закона защитава само инициативните.
Поздрави и успех!!!
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот ivan_9 » 15 Мар 2007, 11:10

Благодаря на всички :D
Сега не се чуствам толкова сам и безпомощен.
Имам права и ще се боря,дано вичко това сварши доре. :cry:
ivan_9
Нов потребител

Мнениеот ivan_9 » 15 Мар 2007, 15:34

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
когато ме изгониха от апартамена аз напраих изкане до съда тя да ми поеме разходите по наема,това има ли някакво значение :cry: :cry: ?
ivan_9
Нов потребител

Мнениеот hebigatsu » 15 Мар 2007, 18:25

Съгласен съм, че обещетение за минал период, че е бил лишен от възможността да ползва имота не би могъл да търси, ако не го е поискал. Оказва се, че е правил някакво искане- друг е въпроса, до колко е редовно и може ли да му послужи.
Тука посочваме само правните възможности, а не какво да направи, като целта е да го окуражим да си търси правата и да се свърже с адвокат, който да му реши проблема. Вие обаче явно имате способностите на покойната баба Ванга и телепатически сте видели с какви документи разполага и знаете какви претенции е предявявал, за да правите такива категорични изказвания.
Освен това нищо не му пречи още утре да изпрати една нотариална покана, с която да предяви претенцията си, като даже не е необходимо да посочва сума(предполагам, че това поне няма да оспорите) за да има макар формалното основание след седмица - две да наложи възбрана върху имота. Но хайде да не изпадаме в поробности и тънкости на занаята.
Както и да е, аз не се чувствам засегнат от забележката ви и както виждате се съгласявам с уточнението ви. Но личните нападки ги запазете за някъде другаде.
Поздрави!!!
За ivan_9,
Не се мотайте повече, а както казах в предния си пост -Действайте!
Успех!!
:wink:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот krasko666 » 15 Мар 2007, 22:20

tova iskane ako e dokumentirano 6te vi re6i golqma 4ast ot problema, kolegite sa pravi naem moje da se tyrsi samo ot denq v koito e poiskan - sutrinta i pratete edna pokana / no v razumen razmer/do re6enieto za delba moje da se obrazuva sumi4ka, vie ste sobstvenik na 1/2 i ako se stigne do prodajva i ne se sporazumeete imota otiva na publi4na prodan - pri koeto vie imate pravo da go zakupite na nai visokata predlojena cena - kato ova4e 6te dyljite samo 1/2 nalio drugata si e va6a i taka s po lek kredit 6te mojete da re6ite jili6tniq problem sys sina si, a posle mu go prehvyrlete sys zapazeno pravo na polzvane i dolu gore tova spored men e nasokata vi, a otnosno kritikite na kolegata napylno sym syglasen s nego makar i dosta kriti4en toi e prav - vseki neto4en citat moje da ni izloji. uspeh
krasko666
Младши потребител

Назад към Семейни казуси