Здравей те,
много съм объркан.Аз и жена ми имаме жилище което е на името и на двамата,преди шест години се скарах с жена ми и тя ме изгони от жилището чрез съда,имам заповед издадена от съда да не доближавам жилището и нея.вече 6 години съм на квартира,наскоро разбрах че тя иска да продаде жилището ни,аз никога не бих се съгласил,но ми казаха че тя има правото да го продаде и без мое съгласие на оценовачната цена от преди много години,която се равнява на около 10-12 хил. лева
Моля ви някой да ме посъветва какво мога да направя в този случй и найстина ли мойе да го продаде без мое съгласие.Наистина се нуждая от съвет!!!1
- Дата и час: 16 Дек 2024, 10:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
продажба на жилище
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: продажба на жилище
pyrvo za6to ste 4akal tolkova vreme makar i izgonen po sydeben red 6tom ste sysobstvenik na jili6teto vie imate vsi4ki prava da se vyzpolzvate ot nego - naprimer da i poiskate naem zatova 4e polzva va6ata 4ast ot jili6teto i drugi ... no vajnoto e 4e ne moje da prodade jili6teto bez vas, naprotiv vie imate pravo - i dori i zadyljenie edva li ne da zakupite jili6teti. po zakon pri sysobstvenost prodavaemata 4ast / neinata 1/2 ako naistina ste sysobstvenici/ trqbva pyrvo da se predloji na vas i edva sled kato otkajete da se predloji na treto lice na sy6tata ili po visoka cena. Ne6tata ne sa tolkova stra6ni no qvno 6te e dobre da se obyrnete kim nqkoi kolega. uspeh.
- krasko666
- Младши потребител
за съжаление аз немога,ниамам толкова пари за да и изплатя нейната част.и в същото време неискам жилището да се продава защото синът ми живее в него и ако се продаде той остава на улицата.аз съм на 58год,а синът ми на 33.на нея не й пука за сина ни,в момента тя живее с него в нашето жилище което е придобито след брака и е на името и на двама ни.
Отчаян съм че на стари години ходя по квартири и сега сина ми и той ще излезе на квартира.Незнам какво да правя
Отчаян съм че на стари години ходя по квартири и сега сина ми и той ще излезе на квартира.Незнам какво да правя
- ivan_9
- Нов потребител
Към настоящият момент бракът между вас и съпругата ви прекратен ли е? Защото, ако не е няма как да сключвате сделки помежду си.
Категорично съпругата ви не може да продаде жилището без ваше съгласие, най- малкото защото не е единствен собственик на имота.
Интересно ми е тя притежава ли друго жилище?
Мога да бъда и по детайлна, но първо ми отговорете на въпросите, защото те имат значение.
Категорично съпругата ви не може да продаде жилището без ваше съгласие, най- малкото защото не е единствен собственик на имота.
Интересно ми е тя притежава ли друго жилище?
Мога да бъда и по детайлна, но първо ми отговорете на въпросите, защото те имат значение.
- alissa
- Потребител
ние сме разведени.Тя нияма друго жилище,но има приятел при когото може да живее.по документи и двмата сме собственици.Тя ми каза че ако не продадем жилището по взаймно съгласие/за около 35 000 лева/съда щял/незнам как/но ако е без мое съгласие ще вземе оценовачната сума около 10-12 000 лв.Аз немога вече и да спя от притеснение че без да искам жилището ми ще се продаде и синът ми ще остане на улицата
Какво ми дойде до главата на стари години.
Просто неискам да продавам жилището.
Какво ми дойде до главата на стари години.
Просто неискам да продавам жилището.
- ivan_9
- Нов потребител
По- спокойно бе човек, няма да си решиш проблема с притеснение, най- много да се поболееш... Доколкото разбирам при прекратяването на брака не сте правили делба, такава не се е състояла и в по- късен период от време, нали? Ако това е така в настоящия момент сте обикновени съсобственици с равни дялове /по 1/2 за всеки/. Е, колкото и да и се иска на бившата ти съпруга да продаде целия имот, без твое съгласие това няма да стане. А тя вероятно ти е говорила за съдебна делба, а не за "оценовачната цена от преди много години, която се равнява на около 10-12 хил. лева ". Но даже и така да е подобен термин като оценовъчна цена в правото няма - продава се по пазарна отценка - ако се стигне до продажба изобщо. Тази пазарна отценка се прави от вещо лице и тя до голяма степен покрива настоящите действително, пазарни такива.
Най- лошото в твоя случай е, че бившата ти съпруга наистина може да поиска делба на имота. Както беше казано по- горе тя трябва да ти предложи първо на теб да купиш частта и и само ако ти откажеш, може да потърси друг, който да купи нейната 1/2 ид.ч. от имота / едва ли ще се намери подобен луд, ама никога не се знае/.
Ей човеко, я се вземи в ръце, защо не погледнеш на този случай като на твоя шанс в живота. Ще ти обясня какво имам предвид. Твърдиш, че живееш по квартири, навярно плащаш наем - защо не изкупиш дела на бившата ти жена и тя като има къде да си живее да си ходи. Банките дават заеми, предполагам ти работиш, можеш да се кооперираш и със сина си, после ще живеете заедно с него, вместо и двамате да ходите по чужди къщи... помисли върху тази идея. Кога друг път в живота си ще имаш шанс да си купиш жилище на половин цена...
Най- лошото в твоя случай е, че бившата ти съпруга наистина може да поиска делба на имота. Както беше казано по- горе тя трябва да ти предложи първо на теб да купиш частта и и само ако ти откажеш, може да потърси друг, който да купи нейната 1/2 ид.ч. от имота / едва ли ще се намери подобен луд, ама никога не се знае/.
Ей човеко, я се вземи в ръце, защо не погледнеш на този случай като на твоя шанс в живота. Ще ти обясня какво имам предвид. Твърдиш, че живееш по квартири, навярно плащаш наем - защо не изкупиш дела на бившата ти жена и тя като има къде да си живее да си ходи. Банките дават заеми, предполагам ти работиш, можеш да се кооперираш и със сина си, после ще живеете заедно с него, вместо и двамате да ходите по чужди къщи... помисли върху тази идея. Кога друг път в живота си ще имаш шанс да си купиш жилище на половин цена...
- alissa
- Потребител
Уважаеми Иван 9,
Послушайте колегата Алиса и не се притеснявайте. Все пак във форума проблемът Ви няма да се разреши, затова се консултирайте с адвокат, който детайлно да разгледа случая Ви. Ако това, което пишете е вярно, бих Ви препоръчал да опитате да осъдите бившата си съпруга да Ви репарира за времето, през което е ползвала самостоятелно жилището. Като обезпечение на иска, можете да посискате да се впише възбрана върху имота. Това обикновено отблъсква купувачите на недвижими имоти. Не забравяйте и за съвета на колежката.
Успех!
Послушайте колегата Алиса и не се притеснявайте. Все пак във форума проблемът Ви няма да се разреши, затова се консултирайте с адвокат, който детайлно да разгледа случая Ви. Ако това, което пишете е вярно, бих Ви препоръчал да опитате да осъдите бившата си съпруга да Ви репарира за времето, през което е ползвала самостоятелно жилището. Като обезпечение на иска, можете да посискате да се впише възбрана върху имота. Това обикновено отблъсква купувачите на недвижими имоти. Не забравяйте и за съвета на колежката.
Успех!
- sharenkov_g
- Потребител
Благодаря Ви много за съветите,но мен ме притеснява че тя е трябвало да ми плаща наем на моята част от жилището,само ако това е предварително споменато при развода,или греша?защото ако не е нужно предварително да се упомене,аз тогава ще се възползвам от възможностите които тази ситуация пи предлага.
Само да допълня че жилището е дадено на мен от мястото на което работех и по принцип е на мое име,но е придобито след брака и в момента и двамата плащаме данаци на апартамента/значи и двамата сме собственици/
Сега съм по начсно с възможностите който имам и ще потърся адвокат.
Благодаря на всички
Само да допълня че жилището е дадено на мен от мястото на което работех и по принцип е на мое име,но е придобито след брака и в момента и двамата плащаме данаци на апартамента/значи и двамата сме собственици/
Сега съм по начсно с възможностите който имам и ще потърся адвокат.
Благодаря на всички
- ivan_9
- Нов потребител
Определено имаш право на заплащане заради това, че тя е ползвала цялото жилище сама. Няма значение, че не е споменато в решението за развод.
Отпреди 6 години не е възможно да имаш и заповед да не се доближаваш до нея. Онзи закон за домашното насилие, където се говори за такива забрани за доближаване, влезе в сила по-късно. По всяка вероятност става дума за решение на съда, допуснал развода, ползването на семейното жилище да се предостави на нея? Искай си парите; а ако се извърши делба и публична продан, тя ще стане по сегашната "оценовъчна цена", не по някаква от не знам кога си, и от получената при проданта цена всеки ще получи половината.
Отпреди 6 години не е възможно да имаш и заповед да не се доближаваш до нея. Онзи закон за домашното насилие, където се говори за такива забрани за доближаване, влезе в сила по-късно. По всяка вероятност става дума за решение на съда, допуснал развода, ползването на семейното жилище да се предостави на нея? Искай си парите; а ако се извърши делба и публична продан, тя ще стане по сегашната "оценовъчна цена", не по някаква от не знам кога си, и от получената при проданта цена всеки ще получи половината.
-
portokal - Старши потребител
На всяка цена трябва да изпреварите евентуалната делба с предявяването на претенциите за заплащане заради това, че тя е ползвала цялото жилище сама.
Действайте и не се помайвайте! Закона защитава само инициативните.
Поздрави и успех!!!
Действайте и не се помайвайте! Закона защитава само инициативните.
Поздрави и успех!!!
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
Благодаря на всички
Сега не се чуствам толкова сам и безпомощен.
Имам права и ще се боря,дано вичко това сварши доре.
Сега не се чуствам толкова сам и безпомощен.
Имам права и ще се боря,дано вичко това сварши доре.
- ivan_9
- Нов потребител
когато ме изгониха от апартамена аз напраих изкане до съда тя да ми поеме разходите по наема,това има ли някакво значение ?
- ivan_9
- Нов потребител
Съгласен съм, че обещетение за минал период, че е бил лишен от възможността да ползва имота не би могъл да търси, ако не го е поискал. Оказва се, че е правил някакво искане- друг е въпроса, до колко е редовно и може ли да му послужи.
Тука посочваме само правните възможности, а не какво да направи, като целта е да го окуражим да си търси правата и да се свърже с адвокат, който да му реши проблема. Вие обаче явно имате способностите на покойната баба Ванга и телепатически сте видели с какви документи разполага и знаете какви претенции е предявявал, за да правите такива категорични изказвания.
Освен това нищо не му пречи още утре да изпрати една нотариална покана, с която да предяви претенцията си, като даже не е необходимо да посочва сума(предполагам, че това поне няма да оспорите) за да има макар формалното основание след седмица - две да наложи възбрана върху имота. Но хайде да не изпадаме в поробности и тънкости на занаята.
Както и да е, аз не се чувствам засегнат от забележката ви и както виждате се съгласявам с уточнението ви. Но личните нападки ги запазете за някъде другаде.
Поздрави!!!
За ivan_9,
Не се мотайте повече, а както казах в предния си пост -Действайте!
Успех!!
Тука посочваме само правните възможности, а не какво да направи, като целта е да го окуражим да си търси правата и да се свърже с адвокат, който да му реши проблема. Вие обаче явно имате способностите на покойната баба Ванга и телепатически сте видели с какви документи разполага и знаете какви претенции е предявявал, за да правите такива категорични изказвания.
Освен това нищо не му пречи още утре да изпрати една нотариална покана, с която да предяви претенцията си, като даже не е необходимо да посочва сума(предполагам, че това поне няма да оспорите) за да има макар формалното основание след седмица - две да наложи възбрана върху имота. Но хайде да не изпадаме в поробности и тънкости на занаята.
Както и да е, аз не се чувствам засегнат от забележката ви и както виждате се съгласявам с уточнението ви. Но личните нападки ги запазете за някъде другаде.
Поздрави!!!
За ivan_9,
Не се мотайте повече, а както казах в предния си пост -Действайте!
Успех!!
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
tova iskane ako e dokumentirano 6te vi re6i golqma 4ast ot problema, kolegite sa pravi naem moje da se tyrsi samo ot denq v koito e poiskan - sutrinta i pratete edna pokana / no v razumen razmer/do re6enieto za delba moje da se obrazuva sumi4ka, vie ste sobstvenik na 1/2 i ako se stigne do prodajva i ne se sporazumeete imota otiva na publi4na prodan - pri koeto vie imate pravo da go zakupite na nai visokata predlojena cena - kato ova4e 6te dyljite samo 1/2 nalio drugata si e va6a i taka s po lek kredit 6te mojete da re6ite jili6tniq problem sys sina si, a posle mu go prehvyrlete sys zapazeno pravo na polzvane i dolu gore tova spored men e nasokata vi, a otnosno kritikite na kolegata napylno sym syglasen s nego makar i dosta kriti4en toi e prav - vseki neto4en citat moje da ni izloji. uspeh
- krasko666
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|