Предстои ми развод. Със съпругът ми сме женени от 14 години, но всичко, което сме придобили по време на брака- недвижими имоти, автомобили са на името на неговите фирми- ЕТ и ЕООД. Имам ли право на някакви дялове от тях?
Може ли той да продаде семейното жилище, което е лично негово и да ме изгони от там.
Имаме две деца, но предполагам, че той няма да създава проблеми за тях т.ст. ще ми ги остави.
Фирмите са регистрирани след сключването на брака.
Благодаря предварително на всички, които могат и ще ми отговорят!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 14:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЕООД и ЕТ след прекратяване на брак
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Разбира се, че ще го напавя, но ми се иска да събера малко предварителна информация и тъй като не зная чисто юридичеки как стоят нещата/ за да мога да преценя нивото на адвоката / пиша първо във форума.
- Vanesi
- Нов потребител
Можете да прецените адвоката по препоръки, по дипломата му и най-вече по опита му във воденето на такива дела: искове за прекратяване на имуществена общност и за определяне на по-голям дял на съпруга, искове за получаване на дял от лично имущество, делби.
- Sarra
- Потребител
Като си намерите адвокат, помолете го да ви запознае със съдържанието на т.р 2 на ОСГК на ВКС от 2001, съдията-докладчик Белазелков обширно излага мотивите си, защо такива като Вас нямат шанс да получат нещо съществено!Колкото до мотивите му, мисля,че някой са противоречиви!
Успех!
Успех!
- vesselincho
- Младши потребител
Съгласна съм с Вас, vesselincho,относно мотивацията на ТР 2 от 2001г. на ВКС, но има шансове жената нещо да получи, стига да има основание. От опит го казвам.
- Sarra
- Потребител
Тълкувателно решение № 2 от 27.12.2001 г. на ВКС по гр. д. № 2/2001 г., ОСГК, докладчик съдията Борислав Белазелков
.......................
2. С иска по чл. 29 СК единият съпруг може да претендира част от стойността на вещите за упражняване на професия или дял от имуществото на другия съпруг, което е негова лична собственост и поради това е изключено от съпружеската имуществена общност. Няма пречка този иск да бъде предявен и за част от стойността на вещи и права върху вещи и за дял от вземания, включени в търговското предприятие. При наличието на съответните предпоставки същият иск може да бъде предявен както по време на брака, така и след прекратяването му с развод. Вещите, правата върху вещи и вземанията обаче трябва да са били налице към деня на предявяване на иска, съответно към момента на прекратяването на брака или началото на фактическата раздяла, като при определянето на дела на съпруга-нетърговец следва да се отчита стойността на търговското предприятие като съотношение на включените в него активи и пасиви, в това число и на фактическите отношения, когато те могат да бъдат оценени.....
................
По изложените съображения ОСГК на Върховния касационен съд
РЕШИ:
..............
2. Допустим е иск по чл. 29 СК от съпруга на едноличния търговец за част от стойността на вещите или дял от вземанията, включени в неговото предприятие.
3. Съпругът, който претендира част от стойността на дялово участие или част от ликвидационния дял в събирателно, командитно или с ограничена отговорност дружество, може да предяви иск по чл. 29 СК.
.......................
2. С иска по чл. 29 СК единият съпруг може да претендира част от стойността на вещите за упражняване на професия или дял от имуществото на другия съпруг, което е негова лична собственост и поради това е изключено от съпружеската имуществена общност. Няма пречка този иск да бъде предявен и за част от стойността на вещи и права върху вещи и за дял от вземания, включени в търговското предприятие. При наличието на съответните предпоставки същият иск може да бъде предявен както по време на брака, така и след прекратяването му с развод. Вещите, правата върху вещи и вземанията обаче трябва да са били налице към деня на предявяване на иска, съответно към момента на прекратяването на брака или началото на фактическата раздяла, като при определянето на дела на съпруга-нетърговец следва да се отчита стойността на търговското предприятие като съотношение на включените в него активи и пасиви, в това число и на фактическите отношения, когато те могат да бъдат оценени.....
................
По изложените съображения ОСГК на Върховния касационен съд
РЕШИ:
..............
2. Допустим е иск по чл. 29 СК от съпруга на едноличния търговец за част от стойността на вещите или дял от вземанията, включени в неговото предприятие.
3. Съпругът, който претендира част от стойността на дялово участие или част от ликвидационния дял в събирателно, командитно или с ограничена отговорност дружество, може да предяви иск по чл. 29 СК.
- aleks84
- Потребител
Sarra написа:Можете да прецените адвоката по препоръки, по дипломата му и най-вече по опита му във воденето на такива дела: искове за прекратяване на имуществена общност и за определяне на по-голям дял на съпруга, искове за получаване на дял от лично имущество, делби.
По Дипломата!?!
- arhikanzlera
- Младши потребител
Разбира се, че има значение дипломата!
Първо, има значение от кой университет е издадена дипломата. ПУЦ-овете не важат!
Второ, има значение за колко време си я получил (на някои са нужни десетина години, за да се докопат до диплома, горките ).
Трето, има значение успехът, особено по основните предмети: гражданско, облигационно, вещно, семейно, наследствено, търговско, финансово, административно, наказателно, процесите ...
Четвърто, има значение дали тази диплома е истинска или фалшива.
Но, освен дипломата, важна е практиката!
Първо, има значение от кой университет е издадена дипломата. ПУЦ-овете не важат!
Второ, има значение за колко време си я получил (на някои са нужни десетина години, за да се докопат до диплома, горките ).
Трето, има значение успехът, особено по основните предмети: гражданско, облигационно, вещно, семейно, наследствено, търговско, финансово, административно, наказателно, процесите ...
Четвърто, има значение дали тази диплома е истинска или фалшива.
Но, освен дипломата, важна е практиката!
- Sarra
- Потребител
Sarra, толкова колеги има с диплома и то отлична, но никога не са практикували. А, теорията с практиката има големи разминавания.Поради тази причина много преподаватели не са добри адвокати.
- marsidi
- Потребител
Ето ме! И много благодаря на всички, които дават мнение по темата. БЛАГОДАРЯ ВИ!!! Аз направих консултация с ваш колега. Според него може и да се постигне нещо, ама било много трудно, защото нямало как да вземем дялове от ЕООД на мъжа ми... принудително. За имуществото на ЕТ можело да се претендира, още повече, че аз по принцип работя чрез него и голяма част от активите са моя заслуга.
Как да намеря подходящият адвокат? Става въпрос за София.
Според мен не е важно да е с отлична диплома, стига да е отличен професионалист. И да си гледа отговорно работата.
Още веднъж искренно ви благодаря!
Как да намеря подходящият адвокат? Става въпрос за София.
Според мен не е важно да е с отлична диплома, стига да е отличен професионалист. И да си гледа отговорно работата.
Още веднъж искренно ви благодаря!
- Vanesi
- Нов потребител
Г-жо, имате право да претендирате активите на ЕТ-то, но не и от ЕООД-то. То е ЮЛ. Това е основното, а за това как ще се докаже относимостта към придобиването на собствеността на ЕТ-то е друг въпрос, който се разрешава в зависимост от множество фактори- продължителност на брака, продължителност на дейността на фирмата, дали Вие можете да докажете финансов дял и участие в дейността на ЕТ-то и пр.
- ana_maria
- Младши потребител
ana_maria написа:Г-жо, имате право да претендирате активите на ЕТ-то, но не и от ЕООД-то. То е ЮЛ.
Извинявайте, но не мога да се съглася с това твърдение. Госпожата няма да претендира част от имуществото на търговското дружество, което несъмнено е собственост на самото ЮЛ, а ще претендира имуществения еквивалент на част от дяловото участие на съпруга в това ТД. Фактът, че се касае за ЕТД не променя нещата, дори напротив, защото капиталът за учредяване на ЕООД – то може да е бил СИО. Съгласно горецитираното Тълкувателно решение № 2 от 27.12.2001 г. на ВКС такъв иск по чл.29 СК е допустим, така че може да се предяви.
- aleks84
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|