Здравейте уважаеми юристи!
Бихте ли ми пояснили смисъла на чл.36, ал.1 от Закона за наследството, тъй като след няколкократно четене все още не съм убеден, че го разбирам правилно.
Ето и конкретният казус: Баба ми остави двама наследника - майка и вуйчо ми. Приживе дари вуйчо ми с къща за приблизително 15000 евро /по цени към датата на смъртта й/ и освен това дари на мен (с пълната подкрепа на майка ми) апартамент за около 36000.
Сега вуйчо ми претендира, че е накърнена неговата 1/3-та запазена част като наследник на баба ми.
Да допуснем, че горните цени са близки до реалните и общата наследственна маса е 15000+36000 = 51000
Ако 1/3 (разполагаемата част на баба) = 17000, се гледа дали 17000<стойността на дарения на мен апартамент (36000). Взема ли се предвид, това, че майка ми няма претенции към мен и дали в този случай не се гледа дали ст-стта на апарт. > запазената част на майка+ разполагаемата част на баба. Дано ме разбрахте.
Опитвам се да тълкувам закона дали с това баба е превишила с 1/4 от разполагаемата й част, от което зависи дали апартамента ще бъде продаван на търг или ще остане за мен, а аз ще се наложи да компенсирам вуйчо ми с пари.
Как се разбира "стойността на завещания или подарения имот, пресметната съгласно чл. 31, надвишава с повече от 1/4 разполагаемата част" в моя случай?
Благодаря предварително.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 14:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.36, ал.1 ЗН
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Първо, тия части се определят на базата на цялото имущество, а не само спрямо тия 2 имота.
Второ, възниква въпросът, какъв е размерът на разполагаемата част. Баба Ви не е преживяла съпруга си.
Щом вуйчо Ви претендира, значи има дело, щом има дело, значи е препоръчително да се доверите на адвокат.
Чл. 31. За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, образува се една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му, като се извадят задълженията и увеличението на наследството по чл. 12, ал. 2. След това се прибавят към нея даренията с изключение на обичайните такива според тяхното положение по време на подаряването и според стойността им по време на откриването на наследството за недвижимите имоти и по време на подаряване - за движимите.
Второ, възниква въпросът, какъв е размерът на разполагаемата част. Баба Ви не е преживяла съпруга си.
(2) Частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя.
Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.
Щом вуйчо Ви претендира, значи има дело, щом има дело, значи е препоръчително да се доверите на адвокат.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Това е цялото наследство от баба ми. Второ, дядо ми отдавна е починал. Доверил съм се на адвокат, но той не ми дава големи шансове. Утре ще чуя и други двама, като междувременно се опитвам да си изясня тълкуването на закона и евентуалните вратички.
Конкретно въпросът ми е - Може ли разполагаемата част на баба ми, която е 1/3 от наследственната маса, да се обедини със запазената част на майка ми и вече в това съотношение да се разглежда исканата с дело запазена част на вуйчо ми - дареният на вуйчо ми къщаза 15000 срещу дареният на мен апартамент - 36000?
Конкретно въпросът ми е - Може ли разполагаемата част на баба ми, която е 1/3 от наследственната маса, да се обедини със запазената част на майка ми и вече в това съотношение да се разглежда исканата с дело запазена част на вуйчо ми - дареният на вуйчо ми къщаза 15000 срещу дареният на мен апартамент - 36000?
- eraser
- Нов потребител
Абе, хора, въпросът е сравнително интересен. Иначе ясно, че е най-добре да си слуша адвокатите.
Но отговорът изглежда ясен: превишена е разполагаемата част с повече от 1/4 и имотът остава в общото наследство.
Още по-щуро ми изглежда това, че дори дарението да беше направено на майка му, пак се получава същото.
А вуйчото има да си възстановява само 2 хиляди евро - запазената му част е накърнена с около 1/8, което е доста малко за такива последици.
Чл. 36. (1) Когато предмет на завета или дарението е недвижим имот и отделянето на част от него, за да се допълни запазената част на наследника, не може да стане удобно, в случай че стойността на завещания или подарения имот, пресметната съгласно чл. 31, надвишава с повече от 1/4 разполагаемата част, имотът остава изцяло в наследството, а заветникът или надареният получават стойността на разполагаемата част. Ако не е надвишена 1/4, заветникът или надареният може да задържи целия имот и да възмезди наследника с пари според цената по време на намаляването.
Но отговорът изглежда ясен: превишена е разполагаемата част с повече от 1/4 и имотът остава в общото наследство.
Още по-щуро ми изглежда това, че дори дарението да беше направено на майка му, пак се получава същото.
А вуйчото има да си възстановява само 2 хиляди евро - запазената му част е накърнена с около 1/8, което е доста малко за такива последици.
Чл. 36. (1) Когато предмет на завета или дарението е недвижим имот и отделянето на част от него, за да се допълни запазената част на наследника, не може да стане удобно, в случай че стойността на завещания или подарения имот, пресметната съгласно чл. 31, надвишава с повече от 1/4 разполагаемата част, имотът остава изцяло в наследството, а заветникът или надареният получават стойността на разполагаемата част. Ако не е надвишена 1/4, заветникът или надареният може да задържи целия имот и да възмезди наследника с пари според цената по време на намаляването.
-
portokal - Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|