начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

чл.22 СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.22 СК

Мнениеот nurdji » 28 Мар 2007, 19:16

Здравейте,аз съм студентка 2 курс,и не сам наясно с нещата(дори не съм изучавала семейно право).Става въпрос за чл.22 СК.Може ли единият от съпрузите да се разпорежда със СИО?Пише ,че може освен ако не го обжалва по исков ред в 6 мес срок.Какво да разбирам,4е единият от съпрузите може да продаде къща,която е СИО без знанието и съгласието на другия съпруг ли???Знам,4е не е така,и също знам ,4е не разбирам съдържанието на чл.22.Извинявам се предварително,все пак съм 2 курс.
nurdji
Нов потребител

Re: чл.22 СК

Мнениеот krasko666 » 03 Апр 2007, 19:02

(3) Разпореждане с обща недвижима вещ или право върху такава вещ, извършено от единия съпруг, поражда действие за другия, ако в шестмесечен срок от узнаването той не го оспори по исков ред.
tova ozna4ava 4e ako drugiq suprug e syglasen s izvyr6enata sdelka i ne upolzotvori pravoto si na osporvane po iskov red v 6estmese4en srok sdelkata se validira i ne moje da se atakuva na tova osnovanie. drug e vyprosa koi notarius bi dopusnal takava sdelka i eventualnoto nevqrno deklalirane 8)
krasko666
Младши потребител

Re: чл.22 СК

Мнениеот monteskio » 03 Апр 2007, 23:17

Здравейте,

Преди известно време имаше почти идентична тема във форума на лекс. Ако разполагате с време можете да я потърсите. Доколкото си спомням дискусията беше интересна и с повече участници от настоящата. Независимо от това ще се опитам да Ви отговоря, за да си обясните тези законови норми....

nurdji написа: Може ли единият от съпрузите да се разпорежда със СИО? Пише ,че може освен ако не го обжалва по исков ред в 6 мес срок.

Така зададен този въпрос съдържа и отговора. В самата законова разпоредба се казва, че разпореждане с обща вещ извършено от единия съпруг, поражда действие и за другия " ...... В тази връзка, отговорът на въпроса Ви е - ДА. Единият съпруг МОЖЕ да се разпореди с умущество придобито в СИО. По-важното и същественото тук е въпросът до какви правни последици ще доведе този правен акт - разпореждането. ?
Възможни са два варианта - или да се постигне целения ефект - да се прехвърлят субективни права и задължения или да не се прехвърлят.

Сделка извършена при горната хипотеза се явява недействителна - несъобразена със закона. Видът недействителност се нарича - висяща недействителност. Принцип в Семейното право е, че съпрузите съвместно се разпореждат с имуществото придобито като СИО. Ето защо сделката извършена само от единия е в противоречие със закона, т.к. липсва съгласие на другия съпруг. С други думи, тази висяща недействителност е особен вид нищожност. Друг основен принцип в българското право, е че нищножността е порок, който не може да се санира. Законодателят обаче е предоставил тази възможност - да се валидира определени нищожни сделки, когато това се налага от особеността на отношенията между правните субекти. Това са семейноправните отношения. Предполага се, че съпрузите си имат взаимно доверие, уважение грижат се за семейството. Затова законът им е предоставил особена привилегия - да може да се валидира сделка, която е извършена само от единия съпруг при настъпване на допълнителни факти, а именно - узнаване от неучастващия съпруг за сделката и неоспорването й в шестмесечен срок.

nurdji написа:Какво да разбирам,4е единият от съпрузите може да продаде къща,която е СИО без знанието и съгласието на другия съпруг ли???Знам,4е не е така,и също знам ,4е не разбирам съдържанието на чл.22.Извинявам се предварително,все пак съм 2 курс.

За да си представите тази ситуация ще Ви дам следния пример:

Иван и Мария са съпрузи. Мария заминава с децата на почивка в Италия. През това време Иван купува с общи средства изгодно имот в к.к. Албена. Като купувач в нот.акт е посочен само Иван. Независимо от това обстоятелство съгласно СК, придобитото по време на брака е СИО. След една година съпругата отново заминава на почивка с децата. Тогава съпругът получава изгодна оферта да продаде имота и се сключва сделка. Един месец след продажбата съпругата на Иван се завръща. Той й казва за продажбата. Ако от този момент - на узнаване - Мария не оспори сделката в 6 месечен срок- да иска обявяването й за нищожна, то тази продажба става неатакува. Сделката се заздравява. Порокът се санира.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Семейни казуси