Здравейте!
Мой приятел сподели с мен следния проблем:
Майка му е болна от рак в последна степен на развитие на заболяването.
Има брат, който по-голямата част от времето е пролежал по затворите, за тежки престъпления, но в момента е на свобода.
Този брат иска да ги накара да подпишат - майката и приятеля ми - да му отстъпят апартамента, като му подпишат нужните документи - без да се интересува за живота и здравето на майка си, нито за това на брат си и семейството му. Без никакви скруполи е казал на майка си: "Подписвай, че дните ти са преброени - болна си от рак!" - нещо, което тя до момента не е знаела...
Моят приятел е прибрал майка си при него, за да може да я обгрижва, претърпяла е операция - довела до временно подобрение и въпреки това - на жената и остава живот от 3 месеца до 1 година - ако се повлияе добре от химиотерапията...
Винаги до сега моя приятел е помагал на брат си, но когато свърши парите - братът се завръща с нови искания и тормози психически майка си, брат си и семействоо му. Веднъж дори майката е извикала полиция за да разтърве двамата си синове...
Въпросът ми е:
Може ли моя приятел да сключи споразумение с брат си, че му отстъпва апартамента срещу това той никога повече да не го търси - по какъвто и да е повод, да не доближава него и семейството му, да не ги заговаря, да не изпраща кореспонденция и комуникира с тях по какъвто и да е начин.. Под условие - че ако това се случи ще му дължи и заплати обезщетение в размер на 100 000 лв. Само така моят приятел ще може да оттърве себе си и семейството си веднъж за винаги от досадата и потенциалните заплахи от страна на брат си.
Моля Ви за съвет и за Вашите мнения
БЛАГОДАРЯ!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 12:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Споразумение за откупуване право на недостъпност до близките
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Вие сигурен ли сте, че сте помислил преди да напишете тези редове. След като брата непрекъснато тормози близките си как очаквате след като профука парите от апартамента, че няма да се върне за още. И откъде ще вземе 100 000 лв. за неустойката.Не се обиждайте, но сте на път да постъпите много глупаво.
- georgi07
- Потребител
georgi07 написа:Вие сигурен ли сте, че сте помислил преди да напишете тези редове. След като брата непрекъснато тормози близките си как очаквате след като профука парите от апартамента, че няма да се върне за още. И откъде ще вземе 100 000 лв. за неустойката.Не се обиждайте, но сте на път да постъпите много глупаво.
Първо - искам да кажа, че аз не съм адвокат.
Второ - познавайки психологическите особености на брат си - приятелят ми твърди, че това би му "държало влага"
Да - той твърде вероятно ще профука апартамента...
Въпросът е как приятелят ми да си реши проблемите веднъж-завинаги?
Ако на Вас Ви хрумва друго- по-добро решение МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ ГО!!!
- xektor
- Младши потребител
Не съм казвал, че сте адвокат.Не съм казвал и че брата ще профука парите бързо.Може това да стана след 3г., след 5г.Казвам само, че това ще стане в обозримото бъдеще и той пак ще иска пари.
Моето предложение е след смъртта на майката апартамента да се продаде.Частта на вашия приятел се харчи за нещо /няма значение какво/ дори по-бързо от частта на брата.Така последния ще знае, че парите са похарчени и дори и да иска нещо няма да бъде значителна сума.
Не пишете какви са отношенията между братята.Предполагам, че не са добри.Вариант тогава е да се сключи привиден даговор за покупко-продажба между майката и вашият приятел, т.е. да се обезнаследи брата.
Моето предложение е след смъртта на майката апартамента да се продаде.Частта на вашия приятел се харчи за нещо /няма значение какво/ дори по-бързо от частта на брата.Така последния ще знае, че парите са похарчени и дори и да иска нещо няма да бъде значителна сума.
Не пишете какви са отношенията между братята.Предполагам, че не са добри.Вариант тогава е да се сключи привиден даговор за покупко-продажба между майката и вашият приятел, т.е. да се обезнаследи брата.
- georgi07
- Потребител
А защо приятелят Ви не подаде една молба по Закона за защита срещу домашно насилие и защо приятелят Ви не се консултира с адвокат, който може да му предложи и други варианти, вместо да подписва подобни странни, меко казано, договори, които освен това ще са и нищожни, защото ще са върху неоткрито наследство.
- aleks84
- Потребител
georgi07 написа:Не съм казвал, че сте адвокат.Не съм казвал и че брата ще профука парите бързо.Може това да стана след 3г., след 5г.Казвам само, че това ще стане в обозримото бъдеще и той пак ще иска пари.
Написах ясно - че майката е викала полиция за да разтърве синовете си - за да не се избият!
Написах ясно и че приятелят ми иска да приключи веднъж-завинаги взаимоотношенията с брат си и повече да не го нито чува, нито вижда през живота си - това предполага, че взаимоотношенията между двамата братя меко казано "не са добри"!
Написах и че човекът е пролежал по-голямата част от живота си по затворите за нелеки престъпления, от което е ЯСНО, че приятелят ми се страхува за живота и здравето, както на себе си, така и на семейството си, така че не би си вкарал таралежа в гащите си - купувайки при привидна сделка апартамента от майка си, а и все пак бащата също е починал и братът вече е наследник на 1/6 от апартамента.
- xektor
- Младши потребител
aleks84 написа:А защо приятелят Ви не подаде една молба по Закона за защита срещу домашно насилие и защо приятелят Ви не се консултира с адвокат, който може да му предложи и други варианти, вместо да подписва подобни странни, меко казано, договори, които освен това ще са и нищожни, защото ще са върху неоткрито наследство.
Не знам, явно аз не се изразявам правилно - за да не разбира никой в какво се състои казуса!
Тормозът предимно е психически. А и братът отдавна вече е извън семейството на приятеля ми...
Защо договорът (споразумението) да бъде върху неоткрито наследство - никъде не съм поставял такава хипотеза!
Добре - ще поставя въпросът принципно:
Е ли възможно при практиката в България да бъде подписано подобно споразумение между двамата братя?
Майката и брата прехвърлят/даряват своите си части на другия брат, с което обаче даряващия брат си откупува правата - пожизнено и под никаква форма да не бъде търсен/притесняван от брат си. Под заплахата, че ако наруши това споразумение - той ще дължи като обезщетение една голяма сума пари на брат си. Все едно братът, който ще придобие апартамента не съществува за приятеля ми..
- xektor
- Младши потребител
Хектор ти изглежда не можеш да разбереш какво ти говорим.Колегата добре предлага мерките по Закона за защита от домашно насилие, но аз не мисля, че ще имат някакъв резултат.Нулев ефект ще има и какъвто и да е договор просто защото братът няма да изпълни своята част.Умишлено не ви отговарям дали е възможно, за да не направите глупост.
- georgi07
- Потребител
georgi07 написа:Хектор ти изглежда не можеш да разбереш какво ти говорим.Колегата добре предлага мерките по Закона за защита от домашно насилие, но аз не мисля, че ще имат някакъв резултат.Нулев ефект ще има и какъвто и да е договор просто защото братът няма да изпълни своята част.Умишлено не ви отговарям дали е възможно, за да не направите глупост.
БЛАГОДАРЯ и на двама Ви за идеите!!!
Ситуацията, обаче е наистина много сложна. Добре, но пускайки жалба по Закона срещу домашното насилие - тя само още допълнително ще се обтегне...
Затова и приятелят ми е готов на крайно решение - да отстъпи своя дял от апартамента - само и само за да извоюва свобода, сигурност и спокойствие за себе си и семейството си. Познавайки добре психологията на брат си - той смята, че макар и да няма от къде да вземе тази голяма сума пари - в случай че наруши подобно споразумение - той би си стоял настрана и би спазвал споразумението!
- xektor
- Младши потребител
Разбира се, че е възможно всеки да продаде / дари своята ид. част от имота, но условието, което вие поставяте ще опорочи сделката. Ще бъде нищожна поради липса на основание - напр. при дарение основанието е дарствено намерение, каквото, очевидно във Вашия случай липсва. Съмнявам се такава сделка да бъде изповядана от който и да е нотариус.
- smirnoff
- Младши потребител
Съжалявам, но няма реален начин, по който някой да се отърве завинаги от контакти с било то с брат си, със сестра си, с родители или деца. Родствените връзки са доживот. Правилно Ви казват колегите - само ще си загубите апартамента. Каквото и споразумение за подпише - то е нищожно , както и дарението , което ще му направите. И как ще го заставите да го спазва? Човек, лежал по затворите не е вчерашен и си знае правата доста добре. За мен - няма отърване , ами по-добре майка Ви да продаде дела си на Вас. Той като дойде да Ви тормози - викате полиция и пишете жалба по Закона за домашното насилие. Там вече има мярка - забрана да доближава жилището, местоработата и местата Ви за социални контакти, която мярка, ако не се спазва предвижда задържане от полицията. Ей такова решение от съда като получи - то се нарича заповед за защита, смятам, че ще му държи влага много по-здраво.
- maria01
- Потребител
Хектор, по - спокойно, не се пали толкова, искам само да те светна, че договорът за дарение е безвъзмезден, поемането на насрещни задължения е невалидно. Т.е. братът и да не изпълни обещанията си не може да му се търси отговорност. А иначе - децата нямат спирачки, щом приятелят ти смята, че подобен договор ще реши проблема - да го подписва. И без т'ва явно вече е решил.
- aleks84
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|